Hej, ha hullik a haj...

Hej, ha hullik a haj...

A hajveszteséget nehezen éli meg az ember, a nők különösen. A hajhullásnak több formája ismert, gyakran sajnos ismeretlen háttérrel. Dr. Németh Réka bőrgyógyász szakorvost a hajhullás lehetséges, ismert okairól és a szükséges teendőkről kérdeztük.

Hej, ha hullik a haj...Bizonyos esetekben diffúzan (szétszórtan) az egész hajzat ritkul, máskor csak egyes régiókban tapasztalható a hajveszteség, de az is előfordulhat, hogy körülírt foltokban hullik ki a szőrzet. Foltos hajhullás esetén ujjbegynyi-érményi foltokban hullik ki a haj vagy más arc- illetve testszőrzet. Természetesen több góc is kialakulhat, ezek terjedve össze is folyhatnak, súlyos esetben az egész fejbőrt – sőt az egész test szőrzetét – érintve – magyarázza dr. Németh Réka.

Nem nő vissza? 

Fontos elkülöníteni a végleges, illetve az átmeneti hajvesztéses állapotokat.

 

Végleges hajvesztésnél a hajhagymák olyan mértékben károsodnak, hogy nem tudnak regenerálódni, így a későbbiekben sem tudják a feladatukat ellátni, és nem is nő vissza a szőrzet. Ez nem életkorfüggő, bizonyos kórképek következménye, részjelensége.

 

Szoktuk hallani, hogy a naponta elveszített maximum 100 hajszál még nem tekinthető kórosnak, de ez annyira egyénfüggő, szubjektív, hogy nem lehet ilyen egyszerűen számszerűsíteni.

Kezdje vérvizsgálattal!

Ha valaki fokozott hajhullást tapasztal, amely több hónapon át fennáll, érdemes kivizsgálni, hogy van-e valami háttérben lapuló ok, betegség, amely ezt okozza – tanácsolja a szakember, aki szerint ilyenkor ajánlott végezni egy általános laborvizsgálatot – többek között vérszegénység, vashiány kizárására.

 

Indokolt lehet pajzsmirigybetegség, vagy a szervezetben lappangó gyulladásos gócfertőzés (fogászati, fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati, illetve urológiai gyulladás) kizárása, panaszmentes esetben is. Ha igazolódik valamilyen háttérbetegség, ennek kezelésével a hajproblémák is javulhatnak.

 

Kifejezett hajhullás tapasztalható bármilyen súlyos, a szervezetet megterhelő betegség, nagyobb műtét, elhúzódó gyulladásos betegség, komolyabb stresszhelyzet, jelentős fogyás, vagy szülés után is, ilyenkor a tünetek spontán rendeződése várható néhány hónap után.

Akár egy éjszaka alatt?

A stressz hatására történt hirtelen őszülés csak városi legenda, esetleg az előfordulhat, hogy a pigmentált hajszálak hirtelen hullanak ki, a maradék pedig már ősz – véli dr. Németh Réka.

 

Bizonyos gyógyszerek, kemoterápiás kezelések mellékhatásaként is észlelhető szőrzetvesztés, ilyenkor a kiváltó ágens hatásának megszűnésével szintén várható hajvisszanövés.

A genetika közbeszól

Külön kell említeni az androgén, vagy „férfias mintázatú” hajvesztést, amely idősebb korban a férfiak 80 százalékát érinti. A háttérben öröklött tényezők szerepelnek elsősorban, enyhébb formában a homlok-hajas fejbőr határ húzódik hátrébb, főleg a két oldalsó részen, kiterjedt esetben az egész fejtetőn „elkopik” a hajzat. Ez a mintázatú hajvesztés, bár enyhébb mértékben, nőknél is előfordulhat. A háttérben a férfihormonok túlsúlya, menopauzában a női hormonok csökkenése szerepel.

Vitamin jöhet

Ha a hajhullást kiváltó ok beigazolódik, annak kezelése, az esetleges hiányállapotok pótlása az elsődleges feladat. Ezt meg lehet támogatni – természetesen megfelelő étrend mellett – hajregeneráló vitaminkomplexek szedésével. A haj növekedésére jótékony hatásúak a B-vitaminok (főleg B6-vitamin, biotin, pantoténsav), folsav, cink, réz, C-vitamin, E-vitamin, általában ezeket tartalmazzák a „hajvitaminok”.

Felesleges az olló

A gyakori hajvágás a tévhittel ellentétben nem erősíti a hajat, a hajszál egy élettelen szaruképlet, a növekedése szempontjából nincs jelentősége, hogy mekkora darabot vágunk le belőle, bár a károsodott hajvégek eltávolításával egészségesebbnek tűnhet a hajzat. Ebben az értelemben az is tévhit, hogy a kisgyerekek haját sűrűbben kel vágni a minél erősebb haj érdekében.

 

Bár hajnövesztő csodaszerek nem léteznek, de tápláló, a fejbőrön kis vérbőséget okozó samponok, hajszeszek elősegíthetik a regenerálódást.

 

helyileg alkalmazható készítményekA helyileg alkalmazható készítmények a hajhagymák táplálása mellett kis vérbőséget okozva fokozzák a hajhagymákhoz jutó tápanyagok mennyiségét, így serkenthetik a hajnövekedést.

Súlyos esetben egy jól illeszkedő paróka jelenthet megoldást, vagy elkeseredett esetben már hajbeültetés is végezhető.

 

A hajbeültetéstől tartós eredmény várható, de nem megfelelő minden hajhullástípusban, elsősorban a „férfias” hajhullás esztétikai kezelésében alkalmazzák. Kis „sebeket” ejtve a fejbőrön a tarkótájról eltávolított hajszálakat telepítik a ritkább területre.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége