Amit nem merünk megkérdezni… A férfi intim higiéniáról

Amit nem merünk megkérdezni… A férfi intim higiéniáról

Az alapvető dolgokat, és ez igaz a tisztálkodásra is, a szüleiktől lessük el már pici korunkban. Ők azok, akik lépésről lépésre elsajátíttatják velünk, hogyan mossuk tisztára a bőrünket, mivel távolítsuk el körmünk alól a homokozás nyomait, miként ápoljuk fogainkat, vagy éppen mitől lesz fényes és jó illatú a hajunk fürdés után. Van azonban egy kényes területe a testünknek, aminek tisztán tartásáról kevés szó esik a családban. A férfiak intim higiéniájáról dr. Nagy Ildikó szakgyógyszerészt kérdeztük.

 

Milyen főbb szabályokat tartsunk be a férfi intim részek tisztításánál?

A férfi intim részeket legalább naponta egyszer meleg vízzel meg kell mosni. Sporttevékenység után vagy erős izzadás esetén ezt meg kell ismételni. Mosakodás után alsóneműt kell cserélni, hogy megakadályozzák a baktériumok szaporodását. Az ideális férfi fehérnemű pamutból készül, és 60 fokon is mosható mosógépben. Hetente legalább egyszer ki kell cserélni a törülközőt, és nem árt, ha az arcra, fejre más törölközőt használnak, mint mondjuk lejjebb. Mindenkire vonatkozik, hogy mossunk kezet nemcsak az illemhely használata után, hanem előtte is!

 

Mit használjunk erre a célra?

Ugyanaz a tusfürdő használható, mint a test többi részén. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a tisztálkodószer pH-semleges, parfüm- és alkoholmentes legyen.

 

A fiúcskák e testrésze miként tartható tisztán?

A csecsemőknél egyéves korukig nincs szükség a fityma alatti terület külön tisztítására. A két-három éves kisfiúk esetében azonban már más a helyzet: velük akkorra el kell sajátíttatnunk a helyes tisztálkodás mikéntjét. A fitymabőrt fürdéskor a lehető legjobban fel kell húzni, alatta is alaposan meg kell mosni a hímvesszőt, és el kell távolítani a felgyűlt váladékot. Ha ezt nem távolítják el a napi tisztálkodás során rendszeresen, akkor remek táptalajt kínál a legkülönfélébb kórokozóknak, gyulladásokat, fertőzéseket okozva.

 

Milyen tisztálkodási szabályokat tartsanak be a férfiak a szexuális érintkezés során?

A nemileg aktív korban lévő fiúk, férfiak számára természetesnek kell lennie, hogy intim együttlét előtt zuhanyozni, fürödni kell. Mindenkinek megvan ugyanis a maga sajátos mikroflórája: a testében, a nyálkahártyáin, a bőrén jóindulatú, az egészséget védő és kórokozó baktériumok egyaránt állandóan jelen vannak. Ezek egészséges szervezet esetében egyensúlyt képeznek. Ha azonban a partner olyan mikroorganizmust ad át, amelyre a másik fél védekező rendszere nincs felkészülve, akkor számos fertőzés, gyulladás, megbetegedés alakulhat ki.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége