A haj szépsége belülről fakad

A haj szépsége belülről fakad

Az egészséges és szép haj nőiességet, ápoltságot sugároz. Hajunk az önkifejezés fontos eszköze, hiszen kommunikálunk általa a külvilág felé testi-lelki állapotunkról egyaránt. A hajritkulás mindkét nemet érinti ugyan, azonban míg egy kopaszodó férfit sokszor a férfias jelzővel illetnek, addig egy nő esetében ez már nem számít bóknak… Cikkünk segítségével annak járunk utána, hogyan előzhetjük meg a hajkorona megritkulását, és választ kapunk arra is, mi a kulcs a szemet gyönyörködtető hajhoz.

Egy hajszál élete

Ahhoz, hogy megértsük, miért is hullik a hajunk, fontos beszélni a hajszálak életciklusáról. Érdekes adat, hogy hajunk  nagyjából 85 százalékában a hajszálak növekvő fázisban vannak. Ez a folyamat 2-6 év alatt játszódik le, amit 2-3 hetes átmeneti állapot, majd átlagosan 100 nap nyugalmi fázis követ. Utána hajszálaink – naponta mintegy 50-100 darab – kihullanak, és minden kezdődik elölről – jobb esetben. A következmények az ágyneműn, a fésűnk fogai között vagy éppen hajmosáskor észlelhetők. Ha tartósan 100 darab felett van a kihullott hajszálak száma, ne söpörje párna alá a problémát – itt már kóros hajhullásról beszélünk!

A haj szépsége belülről fakad

Vitaminkoktélt a hajnak!

A haj egészséges bioritmusát biztosító sejtek zavartalan működésének elengedhetetlen feltétele a kiegyensúlyozott táplálkozás. A tápanyagoknak megfelelő mennyiségű szelént, vasat, rezet, cinket kell tartalmaznia a haj töredezésének megelőzése, illetve az intenzívebb hajnövekedés érdekében. Mindemellett nem szabad megfeledkezni a hajerősítő vitaminokról sem, így a hajszárazságot csökkentő A-vitaminról, a hajhagymák anyagcseréjét fokozó B-vitaminról és a gyakorlatilag nélkülözhetetlennek számító C-vitaminról sem. Manapság a szépségápolásban oly divatos hialuronsav és kollagén mennyisége az életkor előrehaladásával egyre csökken, így visszapótlásuk a szervezetbe elengedhetetlen a fiatalos megjelenéshez.

Prevenció

Genetikai hajlamunkat nem szabad figyelmen kívül hagyni, ám képesek lehetünk lelassítani az általa bekövetkező testi folyamatokat. Ha családunkban többen is küzdenek hajritkulással, kopaszodással, érdemes jobban ügyelni hajkoronánk épségére. A külső tényezők ellen könnyen felvehetjük a harcot: az őszi-téli időszakban hordjunk sapkát, vizes hajjal pedig ne tartózkodjunk a szabad levegőn. Manapság már szerencsére nemcsak hajtípusunk szerint vásárolhatunk samponokat, hajápoló szereket, hanem hajhullás ellen is.

Tény, hogy a fénytelen, elgyengült haj és a fáradt bőr az értékes tápanyagok hiányának jele. Kiemelten fontos szempont, hogy belülről is tápláljuk a hajhagymáinkat, így ösztönözve a hajnövekedést. Kerüljük a magas zsír-, cukor-, koffein-, alkoholtartalmú ételek, italok fogyasztását, étkezéseink során helyezzük előtérbe a fehérjét, tejterméket, zöldségeket és gyümölcsöket.

Amennyiben valamilyen oknál fogva mégsem tudnánk elég figyelmet szentelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, segítségünkre siethet egy olyan célzott étrend-kiegészítő, amely az egész szervezet számára nyújt komplex megoldást. A hatás fokozása érdekében érdemes kúraszerűen alkalmazni (legalább 3 hónapig), hiszen tényleges eredményt akkor érhetünk el, ha nemcsak külsőleg (kozmetikumokkal) gondozzuk a hajunkat, hanem hosszú távon gondolkodunk, és belülről is ápoljuk. Ne a tüneteket, hanem a problémát kezelje. Haja meg fogja köszönni, ha jobban odafigyel rá!

Mi állhat a hajhullás hátterében? Mi állhat a hajhullás hátterében? 

  • Dohányzás
  • Hajroncsoló kezelések
  • Szoros hajviselet
  • Örökletes tényezők
  • Fogyókúra, egyoldalú táplálkozás
  • Gyógyszerek
  • Gyulladásos gócok
  • Hormonális probléma (menopauza, szülés után)
  • Évszakváltozás

Tudta? 

A rendszeres testmozgás, illetve a fejbőrmasszázs fokozza a fejbőr vérellátottságát.A hajszálaink száma a hajszín függvénye is, így a legtöbb hajuk a szőkéknek, míg a legkevesebb a vöröseknek van.

Hajunk a vérben korábban előfordult anyagokról hordoznak információkat, így a vitaminokról, gyógyszerekről, drogról és ásványi anyagokról is.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége