Gyógyerő a csemegében

Gyógyerő a csemegében

A mézet a méhek állítják elő a virágok nektárjából és egyéb növényi nedvekből. Sokan csak csemegeként fogyasztják, vagy édesítőszernek használják a mézet, pedig ezen felül tele van a szervezet számára fontos szénhidrátokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és hasznos enzimekkel. Már az ókor embere is rájött arra, hogy a táplálkozáson kívül a méznek a  gyógyításban is igen jelentős szerepe van.


Napjainkban számos kutatás kimutatta, hogy közel százféle gyógy- és fiziológiai hatással is rendelkezik, emiatt előszeretettel kezdték el alkalmazni az alternatív gyógyászatban és a mindennapokban is.

A méz titkai

Gyógyerő a csemegében

A méz egy olyan termék, amelyet a méhek állítanak elő a virágok nektárjából és egyéb növényi nedvekből. Egy kilogramm készítéséhez a rovarok 50-100 ezerszer repülnek ki, attól függően, milyen mértékben mézelő a növény, ahonnan a nektárt hordják. Nagy részét szőlő- és gyümölcscukor alkotja, de megtalálhatóak benne a fentebb említett alkotóelemek közül még bizonyos aminosavak, fehérjék és különböző bioaktív anyagok is. A szőlőcukor igen hasznos a szervezet számára, hiszen nagyon gyorsan termel energiát, mivel rendkívül könnyen felszívódik. Az átalakulás folyamata nem terheli meg sem a májat, sem a hasnyálmirigyet. A gyümölcscukor pedig kulcsfontosságú a vércukorszint szabályozásában.

 

A mézben fellelhető ásványi anyagok közé sorolhatóak:  a vas, a réz, a mangán, a kálcium, a magnézium és a kálium, mindezek nélkülözhetetlenek a csontok fejlődése és a vérképződés szempontjából. Emellett – kisebb mennyiségben – még számos elem megtalálható benne, amelyek segítséget nyújtanak a szervezet számára a baktériumok legyőzésében és az immunrendszer erősítésében. Bátran kijelenthetjük, hogy a méz – az emberi szervezet számára – szinte minden fontos ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul többfajta B- és C-vitamin forrása is.

Mitől lesz jó a méz?Mitől lesz jó a méz?

A méhek közvetítésével jelentős enzimek kerülnek a mézbe, amelyek előmozdítják a nedű hasznos alkotórészeinek beépülését a szervezetbe. Minősége és tartalma fajtánként változik, de mindenképpen befolyásolja a virág, amelyből készül, és a termőtalaj, ahol növekedett. Érdemes odafigyelni a megfelelő tárolásra is, hogy minél tovább felhasználható maradjon. A méz azon kevés élelmiszerek egyike, amely természetes formájában, adalékok nélkül kerül asztalunkra. Miben tud segíteni? Ételmérgezés esetén méregtelenítésre is alkalmazható. Javasolt a szívproblémák, a máj- és epebetegségek, az emésztési zavarok, illetve a különböző húgyúti panaszok eny­hí­tésére is. Segítséget nyújthat nátha és köhögés esetén. Alvászavarok jelentkezésekor is gyógyírt jelenthet, horzsolások és sebek felületi kezelésére is kiváló.

 

Fogyasztása a pozitív tulajdonságok ellenére nem javasolt: cukorbetegség, pajzsmirigy-túlműködés, gyomorsav-túltengés, reflux, allergia, fruktóz-intolerancia esetén, illetve 1 éves kor alatt. A méz tehát amellett, hogy kiváló táplálék, nagymértékű gyógyhatással is bír. Érdemes rendszeresen fogyasztani, és bátran válogatni a fajták és ízek palettájáról.

Pingvin tipp:

Az ikrás méz 40-45 fokos vízfürdőben újra folyékonnyá válik, de a túlzott felmelegítés következtében veszíthet is az enzimanyagaiból. Az akácméz 1 éven keresztül is megőrzi tiszta, áttetsző állagát. Általában a sötétebb színű mézfajták ásványianyag-tartalma nagyobb, mint a világosaké.

 

Forrás: Pingvin Magazin



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége