Felsőlégúti megbetegedések ideje

Felsőlégúti megbetegedések ideje


 

Minden évben eljön az az időszak, amikor kipirosodott orral, tüsszögve és köhögve indulunk el a mindennapi teendőink után. Erre általában ősszel, a tél elején és kora tavasszal kerül sor, hiszen ekkor immunrendszerünk állapota legyengül, vitaminhiány lép fel, és közérzetünk sem a megfelelően támogat minket.

 

Ez a felső légúti megbetegedések ideje. A légutak említett szakaszához tartozik az orrüreg, szájüreg, torok, emellett a garat és a gége. Hétköznapi nyelven ezek fertőzése a megfázást, a náthát jelenti, melyek a leggyakoribb fertőzéstípusok az emberek körében. Életünk során legalább 200-szor szenvedünk a megfázás tüneteitől. Gyakran összekeverik az ennél sokkal súlyosabb influenzával, amely a gyengébb vagy alulműködő immunrendszerrel rendelkezők körében akár halálos is lehet, érthetjük itt például a csecsemőket vagy az időseket.  

 

Mi okozza?  

A megfázást a legtöbb esetben vírusok okozzák. Ezek a nyálkahártyán keresztül jutnak be szervezetünkbe, és ott elszaporodnak, ami kiváltja a szóban forgó tüneteket. Természetesen elfordulhat, hogy ugyanezt az állapotot bakteriális fertőzés okozza, de ezek mértéke jelentsen alacsonyabb. Viszont meglehetősen nagy veszélyeket rejt magában, hiszen a kell odafigyelés hiányában akár orr- és arcüreg, középfül- illetve mandula- és tüdőgyulladáshoz is vezethet, amelyeknek pedig komoly szövődményei alakulhatnak ki.     Ekkor az orrban felgyülemlett váladék ad otthont különböző baktériumoknak, melyek mélyebbre jutva bekerülnek a vérpályába, majd onnan egyéb szerveinkbe.  Jellemző a felső légúti megbetegedésekre, hogy hirtelen alakulnak ki, láz, fej és torok illetve végtag fájdalmak kíséretében. A rossz közérzet és a gyengültség is előszelük lehet. Jellemző még a betegség kezdeti szakaszára a száraz köhögés és az orrfolyás. Később a gyomorba jutó váladék hasfájást, émelygést és hányingert is okozhat. A fertőzés veszélye a tünetek megjelenését követ első és második napon a legintenzívebb és cseppfertőzés útján terjed.  

 

Védjük magunkat!  

 

Egyszer megfázás esetében a tünetek 2-3 nap alatt már enyhülnek és 7-8 nap alatt elérhet a gyógyulás. Érdekes, hogy akár  saját magunkat sodorhatjuk újra és újra vissza a betegségbe. Például vannak olyan esetek, amikor többet erővel, mint ésszel alapon annyira erősen fújjuk meg az orrunkat, hogy a fertőzött váladék nem csak kifelé, hanem vissza az orr melléküregei felé is eljut. Tehát figyelni kell arra, hogy ne  fejtsünk ki túl nagy erőt az orrfújáskor.  

 

Hogyan védekezzünk?  

Kezelés tekintetében fő cél a tünetek enyhítése és megszüntetése. Nyugodt, meleg helyen kell tartózkodnia a betegnek és igyekeznie kell elkerülni a kór továbbadását. Nem szabad azonban megfeledkezni a lázcsillapításról és a megfelelő folyadékbevitelről sem. Kerülni kell a kávé- és az alkoholfogyasztást, hiszen ezek vizet vonnak el a szervezetből. Számos készítmény áll rendelkezésünkre a patikákban az orr és a légutak szabaddá tételére és a köhögés megszüntetésére, hogy szabad legyen a „pálya”. A megelőzést pedig vitaminokkal, citrusfélék fogyasztásával és a szabadban eltöltött mozgással segíthetjük. Mindemellett még hideg időben is fontos a szellőztetés és a zsúfolt, zárt helyek kerülése.  

 

Pingvin-tipp

Gyakori kézmosás segíthet a megelőzésben. Egy evőkanál mézbe tett összetört fokhagyma napi háromszori fogyasztása gyorsíthatja a gyógyulást.  

 

Forrás: Pingvin Magazin I. évfolyam 1. számPingvin kiadványok

Rendszeresen frissülő akciós kiadványok, a legjobb árakkal. Kattintson és már böngészhet is.

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége

©2019 © 2017 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.