Felsőlégúti megbetegedések ideje

Felsőlégúti megbetegedések ideje


Minden évben eljön az az időszak, amikor kipirosodott orral, tüsszögve és köhögve indulunk el a mindennapi teendőink után. Erre általában ősszel, a tél elején és kora tavasszal kerül sor, hiszen ekkor immunrendszerünk állapota legyengül, vitaminhiány lép fel, és közérzetünk sem a megfelelően támogat minket.


Felsőlégúti megbetegedések idejeEz a felső légúti megbetegedések ideje. A légutak említett szakaszához tartozik az orrüreg, szájüreg, torok, emellett a garat és a gége. Hétköznapi nyelven ezek fertőzése a megfázást, a náthát jelenti, melyek a leggyakoribb fertőzéstípusok az emberek körében. Életünk során legalább 200-szor szenvedünk a megfázás tüneteitől. Gyakran összekeverik az ennél sokkal súlyosabb influenzával, amely a gyengébb vagy alulműködő immunrendszerrel rendelkezők körében akár halálos is lehet, érthetjük itt például a csecsemőket vagy az időseket.  

Mi okozza?  

A megfázást a legtöbb esetben vírusok okozzák. Ezek a nyálkahártyán keresztül jutnak be szervezetünkbe, és ott elszaporodnak, ami kiváltja a szóban forgó tüneteket. Természetesen elfordulhat, hogy ugyanezt az állapotot bakteriális fertőzés okozza, de ezek mértéke jelentsen alacsonyabb. Viszont meglehetősen nagy veszélyeket rejt magában, hiszen a kell odafigyelés hiányában akár orr- és arcüreg, középfül- illetve mandula- és tüdőgyulladáshoz is vezethet, amelyeknek pedig komoly szövődményei alakulhatnak ki.

Ekkor az orrban felgyülemlett váladék ad otthont különböző baktériumoknak, melyek mélyebbre jutva bekerülnek a vérpályába, majd onnan egyéb szerveinkbe. Jellemző a felső légúti megbetegedésekre, hogy hirtelen alakulnak ki, láz, fej és torok illetve végtag fájdalmak kíséretében. A rossz közérzet és a gyengültség is előszelük lehet. Jellemző még a betegség kezdeti szakaszára a száraz köhögés és az orrfolyás. Később a gyomorba jutó váladék hasfájást, émelygést és hányingert is okozhat. A fertőzés veszélye a tünetek megjelenését követ első és második napon a legintenzívebb és cseppfertőzés útján terjed.  

Védjük magunkat!  

Egyszer megfázás esetében a tünetek 2-3 nap alatt már enyhülnek és 7-8 nap alatt elérhet a gyógyulás. Érdekes, hogy akár  saját magunkat sodorhatjuk újra és újra vissza a betegségbe. Például vannak olyan esetek, amikor többet erővel, mint ésszel alapon annyira erősen fújjuk meg az orrunkat, hogy a fertőzött váladék nem csak kifelé, hanem vissza az orr melléküregei felé is eljut. Tehát figyelni kell arra, hogy ne  fejtsünk ki túl nagy erőt az orrfújáskor.  

Pingvin-tipp

Hogyan védekezzünk?  

Kezelés tekintetében fő cél a tünetek enyhítése és megszüntetése. Nyugodt, meleg helyen kell tartózkodnia a betegnek és igyekeznie kell elkerülni a kór továbbadását. Nem szabad azonban megfeledkezni a lázcsillapításról és a megfelelő folyadékbevitelről sem. Kerülni kell a kávé- és az alkoholfogyasztást, hiszen ezek vizet vonnak el a szervezetből. Számos készítmény áll rendelkezésünkre a patikákban az orr és a légutak szabaddá tételére és a köhögés megszüntetésére, hogy szabad legyen a „pálya”. A megelőzést pedig vitaminokkal, citrusfélék fogyasztásával és a szabadban eltöltött mozgással segíthetjük. Mindemellett még hideg időben is fontos a szellőztetés és a zsúfolt, zárt helyek kerülése.  

Pingvin-tipp

Gyakori kézmosás segíthet a megelőzésben. Egy evőkanál mézbe tett összetört fokhagyma napi háromszori fogyasztása gyorsíthatja a gyógyulást.  


Forrás: Pingvin Magazin I. évfolyam 1. szám



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége