Nátha vagy influenza

Nátha vagy influenza

Néhány órája még kutya bajunk sem volt, majd egyszer csak kedvetlenek, levertek leszünk. Alig kapunk levegőt, úgy bedugult az orrunk! Felforgatjuk a táskánkat papír zsebkendő után kutatva. A torkunk is megfájdult, és mintha a hideg is rázna… Lassacskán ráébredünk: bizony megbetegedtünk. Vajon mindössze náthásak vagyunk, vagy az influenza vett le a lábunkról? Egyáltalán nem mindegy! Erre hívjuk fel a figyelmet dr. Nagy Ildikó szakgyógyszerész segítségével.

Hogyan különböztethetők meg a legkönnyebben?

Az influenza esetében igen magas láz alakul ki, erős fejfájással, hidegrázással és végtagfájdalommal, ugyanakkor rendszerint tüsszögés nélkül. A megfázás esetén többnyire „csak” hőemelkedés alakul ki, nem jellemző tünet az izomfájdalom vagy a fejfájás, viszont vezető panasz lehet a tüsszögés, torokfájás, orrfolyás, orrdugulás.

Nátha vagy influenza

Melyiket mi okozhatja?

A nátha okozója rendszerint a rhinovírus, illetve az RSV nevű vírus, az influenzát az (A, B és C típusú) influenzavírus okozza.

Mit tudunk az esetleges szövődményeikről?

Az influenza szövődménye lehet bakteriális tüdőgyulladás, a krónikus hörghurut fellángolása, agyi keringészavar, szívinfarktus, agyhártya- és agyvelőgyulladás, veseelégtelenség, az anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség) egyensúlyának felborulása, és kialakulhat még néhány ritkább, de szintén életveszélyes betegség is. A nátha szövődményei közé tartozik például az arcüreggyulladás, asztmás roham, hörghurut, fülgyulladás. Amennyiben asztmában, krónikus hörghurutban szenved, kellemetlen légúti tüneteket tapasztalhat akár még hetekkel a megfázás után is.

Mely korosztályok a legveszélyeztetettebbek?

A kisgyerekek és idősek a legveszélyeztetettebb korosztály, mivel immunrendszerük nem elég erős a vírusok leküzdésére.

Mikor forduljunk a tünetekkel feltétlenül orvoshoz?

Ha két-három napon belül nem enyhülnek a tünetek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert megvan az esélye a súlyos szövődmények kialakulásának. Az influenza szövődményei főleg kisgyermekekben, idősekben és krónikus betegségben szenvedőkben veszélyesek, tehát számukra kiemelkedően fontos a védőoltás beadása.

A szénanátha megegyezik-e valamelyikkel?

A szénanátha a náthához hasonló tüneteket okozhat, de a torokfájás nem jellemző rá, ehelyett a könnyezés, a szemviszketés és a tüsszögés dominál. A szénanátha tünetei hosszabb ideig tartanak, szemben a megfázás általában egyhetes lefolyásával.

Kapcsolódó cikkeink:



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége