A testmozgás gyógyszer! – Sport 60 év felett

A testmozgás gyógyszer! – Sport 60 év felett

A mozgás az ember életében minden életkorban fontos szerepet játszik, ezért elengedhetetlen, hogy az idősek mindennapjainak is része legyen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján 2016-ban az össznépesség negyedének fizikai aktivitása elégtelen volt, a mozgáshiány világszerte a 4. halálozási oknak számít.

 

A testmozgás gyógyszer! – Sport 60 év felettAz öregedés természetes velejárójaként a test biológiai funkciói idővel változnak. Bár nem állítható meg, testmozgással lassíthatunk a folyamaton. A rendszeres mozgás segít egészségünk megőrzésében, hogy fizikailag és szellemileg is egy jobb életminőséget érjünk el.

Ne törődjön bele!

A kor előrehaladtával a szervezet számos működése hanyatlik, az érzékszervek fogyatékossá válnak, csökken a látás, a hallás és a testi erő. A kötőszöveti rugalmasság megváltozik, beszűkül a tüdő kapacitása, az egyensúlyérzék hanyatlik. Az immunrendszer működése megváltozik, gyakoribbak a fertőzések, daganatos megbetegedések.

 

A leggyakoribb időskori krónikus betegségek a szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, krónikus légúti betegségek, csontritkulás és ízületi kopás. E betegségek kialakulásának kockázatát az inaktivitás nagymértékben megnöveli. Az öregedéssel járó folyamatokat el kell fogadni, de abba, hogy fájdalmakkal éljen, hogy a mozgás nehézzé váljon, ne törődjön bele! A rendszeres testedzés kedvező hatása az előbbiek esetén is bebizonyosodott már!

Miért hasznos a mozgás?

Mindannyian tudjuk, hogy idővel romlanak a kondicionális képességek, ezért a fizikai aktivitásnak nemcsak a betegségek kezelésében, hanem a fizikai kondíció (állóképesség, izomerő, hajlékonyság, mozgáskoordináció, egyensúly) megőrzésében is fontos szerepe van. Általa csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, segít a megfelelő testsúly fenntartásában.

 

Lassítja az öregedéssel járó negatív folyamatokat, a betegségek kialakulásának kockázatát. A test karbantartásával az elme is hatékonyabb működésre képes. A szív teljesítőképessége a húszas éveiktől kezdődően 10 évente 8 százalékkal csökken, míg rendszeres fizikai aktivitást végzőknél ez 4 százalékra tehető. De azoknak a szenioroknak sem kell csüggedniük, akik eddig nem sportoltak, hiszen az állóképesség már féléves edzésprogram után is jelentős mértékben javul!

Mindent szabad, ami nem tilos!

Sok idős tart a mozgástól, pedig szinte bármilyen sport végezhető időskorban, de az egyén számára nem megfelelő mozgásforma veszélyeket is rejthet magában – főleg a fennálló szív- és érrendszeri problémák esetén. A rendszeres testedzés megkezdése előtt ajánlott kezelőorvos véleményét kérni! Kezdetben bízza magát szakemberre! A gyógytornász az egyén általános állapotát, terhelhetőségét, valamennyi betegségét figyelembe véve állítja össze az edzésprogramot. Mozgásszervi állapotfelméréssel határozza meg, melyek azok a területek, amelyek erősítésre, illetve lazításra szorulnak. A tanultakat segít beilleszteni a mindennapi életbe.

A házimunka sport?

A fizikai aktivitás és a testmozgás nem ugyanaz. Fizikai aktivitás alatt értjük például a házimunkát, a testmozgás alatt pedig a sporttevékenységet. A kutatások szerint hetente legalább 150 perc közepes intenzitású, vagy 75 perc erőteljes intenzitású sporttevékenység, vagy a kettő kombinációja szükséges ahhoz, hogy a mozgás jótékony hatása érvényesülni tudjon. Szervezetünk igényli, hogy naponta mozogjunk, de legalább heti 3 alkalommal. A legjobb, ha aerob jellegű, nagy izomcsoportokat megmozgató mozgásformákat választunk: séta, gyaloglás, kerékpározás, úszás, nordic walking, jóga, gyógytorna. Érdemes a mozgásból társas élményt csinálni, közösen szórakoztatóbb. Megvalósítható célokat tűzzön ki, hamarabb lesz sikerélménye!

 

A rendszeres, kellő mennyiségű és intenzitású fizikai aktivitás jelentősen csökkentheti a „civilizációs” betegségek kialakulását. A nagyobb fittség csaknem minden betegség kialakulását lassítja, így teszi lehetővé az egészségben eltöltött időskori éveket. A testmozgás gyógyszer.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége