A testmozgás gyógyszer! – Sport 60 év felett

A testmozgás gyógyszer! – Sport 60 év felett

A mozgás az ember életében minden életkorban fontos szerepet játszik, ezért elengedhetetlen, hogy az idősek mindennapjainak is része legyen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján 2016-ban az össznépesség negyedének fizikai aktivitása elégtelen volt, a mozgáshiány világszerte a 4. halálozási oknak számít.

 

Az öregedés természetes velejárójaként a test biológiai funkciói idővel változnak. Bár nem állítható meg, testmozgással lassíthatunk a folyamaton. A rendszeres mozgás segít egészségünk megőrzésében, hogy fizikailag és szellemileg is egy jobb életminőséget érjünk el.

A testmozgás gyógyszer! – Sport 60 év felett

Ne törődjön bele!

A kor előrehaladtával a szervezet számos működése hanyatlik, az érzékszervek fogyatékossá válnak, csökken a látás, a hallás és a testi erő. A kötőszöveti rugalmasság megváltozik, beszűkül a tüdő kapacitása, az egyensúlyérzék hanyatlik. Az immunrendszer működése megváltozik, gyakoribbak a fertőzések, daganatos megbetegedések.

 

A leggyakoribb időskori krónikus betegségek a szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, krónikus légúti betegségek, csontritkulás és ízületi kopás. E betegségek kialakulásának kockázatát az inaktivitás nagymértékben megnöveli. Az öregedéssel járó folyamatokat el kell fogadni, de abba, hogy fájdalmakkal éljen, hogy a mozgás nehézzé váljon, ne törődjön bele! A rendszeres testedzés kedvező hatása az előbbiek esetén is bebizonyosodott már!

Miért hasznos a mozgás?

Mindannyian tudjuk, hogy idővel romlanak a kondicionális képességek, ezért a fizikai aktivitásnak nemcsak a betegségek kezelésében, hanem a fizikai kondíció (állóképesség, izomerő, hajlékonyság, mozgáskoordináció, egyensúly) megőrzésében is fontos szerepe van. Általa csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, segít a megfelelő testsúly fenntartásában.

 

Lassítja az öregedéssel járó negatív folyamatokat, a betegségek kialakulásának kockázatát. A test karbantartásával az elme is hatékonyabb működésre képes. A szív teljesítőképessége a húszas éveiktől kezdődően 10 évente 8 százalékkal csökken, míg rendszeres fizikai aktivitást végzőknél ez 4 százalékra tehető. De azoknak a szenioroknak sem kell csüggedniük, akik eddig nem sportoltak, hiszen az állóképesség már féléves edzésprogram után is jelentős mértékben javul!

Mindent szabad, ami nem tilos!

Mindent szabad, ami nem tilos!

Sok idős tart a mozgástól, pedig szinte bármilyen sport végezhető időskorban, de az egyén számára nem megfelelő mozgásforma veszélyeket is rejthet magában – főleg a fennálló szív- és érrendszeri problémák esetén. A rendszeres testedzés megkezdése előtt ajánlott kezelőorvos véleményét kérni! Kezdetben bízza magát szakemberre! A gyógytornász az egyén általános állapotát, terhelhetőségét, valamennyi betegségét figyelembe véve állítja össze az edzésprogramot. Mozgásszervi állapotfelméréssel határozza meg, melyek azok a területek, amelyek erősítésre, illetve lazításra szorulnak. A tanultakat segít beilleszteni a mindennapi életbe.

A házimunka sport?

A fizikai aktivitás és a testmozgás nem ugyanaz. Fizikai aktivitás alatt értjük például a házimunkát, a testmozgás alatt pedig a sporttevékenységet. A kutatások szerint hetente legalább 150 perc közepes intenzitású, vagy 75 perc erőteljes intenzitású sporttevékenység, vagy a kettő kombinációja szükséges ahhoz, hogy a mozgás jótékony hatása érvényesülni tudjon. Szervezetünk igényli, hogy naponta mozogjunk, de legalább heti 3 alkalommal. A legjobb, ha aerob jellegű, nagy izomcsoportokat megmozgató mozgásformákat választunk: séta, gyaloglás, kerékpározás, úszás, nordic walking, jóga, gyógytorna. Érdemes a mozgásból társas élményt csinálni, közösen szórakoztatóbb. Megvalósítható célokat tűzzön ki, hamarabb lesz sikerélménye!

 

A rendszeres, kellő mennyiségű és intenzitású fizikai aktivitás jelentősen csökkentheti a „civilizációs” betegségek kialakulását. A nagyobb fittség csaknem minden betegség kialakulását lassítja, így teszi lehetővé az egészségben eltöltött időskori éveket. A testmozgás gyógyszer.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége