Mit tehet memóriaromlás esetén?

Mit tehet memóriaromlás esetén?

Ha a beteg vagy a hozzátartozói memóriaromlást tapasztalnak, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia merülhet fel. Milyen probléma állhat még a háttérben, van-e lehetőség a memóriaromlás megfékezésére?


A memóriaromlás legtöbbször a demencia, vagyis a szellemi leépülés gyanúja miatt kerül előtérbe. Ez leggyakrabban időskorban jelentkezik, de a közhiedelemmel ellentétben nem természetes része az öregedésnek.

Fontos a korai diagnózis

A memóriazavarok korai és közepes stádiumában vannak hatékony gyógyszerek, amelyek a súlyos stádium bekövetkezését átlagosan 2 évre tolják ki. A demencia neurológiai, pszichiátriai vizsgálattal, koponya-CT-vel vagy MR-vizsgálattal deríthető ki. A neurológiai vizsgálat részét képező speciális tesztek segítenek a memóriazavar típusának beazonosításában.

Depresszió is okozhatja

A feledékenység oka gyakran valóban demencia, sokszor viszont úgynevezett pseudodemencia jelenléte igazolódik be a kivizsgálás során. Ez utóbbi esetben depresszió áll a tünetek hátterében, a beteg nyomott hangulata, érdektelensége miatt nem koncentrál, nem figyel oda, ezért nem tudja visszaidézni a dolgokat. Az orvosoknak a diagnózis felállításában az is segít, hogy a depressziós beteg szellemi hanyatlása hirtelen kezdődik, valamint a fennálló kedélyzavar és a szorongás fennállása is a depresszió mellett szól.

Ilyen esetekben depresszió elleni készítmény alkalmazásával a beteg figyelme, koncentrációja javul. Az elkülönítésében segítséget jelenthet a kórelőzmény, a kórlefolyás, a klinikai kép jellegzetességei és a beteg vizsgálati helyzethez való hozzáállása.

Segítenek a kreatív tevékenységek

A gyógyszeres kezelés is fontos, de nem minden! A demencia lefolyása lassítható művészeti tevékenységgel – festéssel, zenével, táncolással, barkácsolással, keresztrejtvényfejtéssel, kertészkedéssel. A betegség előrehaladását lassítja a főzés, a természetjárás, a vallásgyakorlás. Ajánlott a zenehallgatás, mert aktivizál, motivál, megnyugtat.

Az idő- és térorientációs kérdések, a személyes adatok (például lakcím, születési adatok) átismétlése, az aznapi teendők, régebbi családi események felsorolása, a memóriajavító feladatok a rövid és hosszú távú memória edzéséért mind-mind lassíthatják a folyamatot. A kötött időpontokkal kialakított napirend sokat segít a nyugodt, kiegyensúlyozott életmódban.

Praktikus eszközökPraktikus eszközök

  • naptár (bejelölve a fontos dátumokkal)
  • gyógyszeradagoló doboz
  • cetlizés (segít a felejtésnél)
  • egyszerűen használható mobiltelefon
  • keresztrejtvény: az egyik leghatékonyabb agytornamódszer

Demenciához is vezethet a magas vérnyomás

45 év felett a kezeletlen magas vérnyomás memóriaproblémákhoz vezethet – állítja egy friss tanulmány. A kutatás szerint ez leginkább a diasztolés érték kiugrásának tudható be, hiszen ennek minden 10 pontos növekedése 7 százalékkal megnöveli a kognitív problémák kialakulását. Természetesen az eredményeket több tényező is befolyásolja, mint például az életkor, iskolázottság, koleszterinszint, dohányzás, illetve egyéb betegségek (például cukorbetegség).

 
Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége