Hidegebb idő, magasabb vérnyomás

Hidegebb idő, magasabb vérnyomás


Télen nemcsak a felfázástól, az influenzától, vagy az elcsúszás okozta balesetektől kell tartanunk, de a szív- és érrendszer is nehezen viseli a hideg időt. Főként idősebb korban jellemző, hogy a hideggel a vérnyomás a magasba szökik, ezért ennek a korosztálynak fokozottan oda kell figyelnie a hidegben a rendszeres vérnyomásmérésre. Lehet, hogy furcsának hangzik, de a vérnyomás is ingadozik a hőmérséklet-változással együtt. Télen ma­gasabb lehet, mint például nyáron.


Ennek több ismert és ismeretlen oka is van. Az alacsony hőmérséklet hatására a vérerek összehúzódnak, amelynek következtében emelkedik a vérnyomás értéke. Általában a hirtelen bekövetkező lehűlés okoz ilyen problémákat, amely aztán a melegben idővel rendeződik. A levegőben fellelhető káros anyagok is hatással lehetnek közvetve a vérnyomásra, míg egyes gázok értágító, mások szűkítő hatással vannak szervezetünkre. Télen általában alacsonyabb a levegőben azoknak a gázoknak a mennyisége, amelyek ez utóbbi hatást váltják ki.

Hidegebb idő, magasabb vérnyomás

magas vérnyomás kedvezőtlen hatásai

Az idővel kialakuló magas vérnyomás kezdetben sajnos tünetmentes, így lehet, hogy csak későn ismerik fel a problémát. A gyakori homlok, illetve tarkó környéki fejfájás, amely előrehajolásra erősödik, de a szívdobogás érzete vagy az indokolatlan izzadás is jele lehet a megemelkedett vérnyomásnak. A felismerést követően szerencsére jól kezelhető a probléma, hála a modern orvostudománynak és eszközeiknek. A magas vérnyomás növelheti többek között az infarktus, a szívelégtelenség és az agyvérzés kockázatát is, ezért igyekezni kell gyógyszeres módon azt a normális érték közelében tartani. Károsodhatnak az erek, amelynek következtében érszűkület, veseproblémák, vagy akár a látás elvesztése is előfordulhat.

Megelőzése

A megelőzés módszerei a kezelés során is egyaránt alkalmazhatók. Ha szükségessé vált a gyógyszeres kezelés, akkor is segíthet a mérséklésben a megelőző lépesek betartása és az életmódváltás. A só- és zsírszegény étkezés, a megfelelő mennyiségű – például kálium – ásványi anyag, vitamin, rost és esszenciális zsírsav bevitele segíthet az egészség és a normális testsúly megőrzésében, elérésében. Lehetőség szerint kerülni kell a stresszt, alkalomadtán érdemes lazítani, relaxációs gyakorlatokat végezni. A rendszeres, nem túl megterhelő testmozgás nemcsak az ideá­lis testsúly megtartása céljából, de az erekre és szívre gyakorolt jótékony hatása miatt is fontos lehet. A vérnyomás magas vagy éppen alacsony értéke nem mindig önálló betegség, ezért bizonyos esetekben a kiváltó okokat kell megkeresni és kezelni. A kivizsgálást a háziorvosnál szokás megkezdeni, aki szükség szerint beutalja a beteget a kívánt vizsgálatokra. Télen ajánlott rendszeresen ellenőrizni a vérnyomást, és akik már eleve gyógyszerekkel tartják szinten az ideális értéket, azoknak célszerű ilyenkor felülvizsgálatot kérniük a kezelőorvostól, mert szükség lehet a gyógyszerek újbóli beállítására.

Pingvin Tipp

A rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás is nagymértékben növeli a vérnyomást, ezért ezeket mindenképpen kerüljük. - A vérnyomás mérésére legideálisabb az otthonunk, hiszen itt kellő módon tudunk lazítani, és nem befolyásolja a stressz az eredményt.

Kapcsolódó cikkeink:



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége