A vérnyomásmérés fontossága

A vérnyomásmérés fontossága

Hazánk a hipertóniában (magas vérnyomásban) szenvedők arányát tekintve európai viszonylatban dobogós helyen áll. A magas vérnyomást csendes gyilkosnak is nevezik, mert, bár számos jellegzetes tünetet produkál, azok miatt sokáig mégsem sietünk orvoshoz. Pedig vérnyomásméréssel a gyanú percek alatt igazolható.

A magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás tünetei

Az első tünetek egyike lehet a visszatérő, jellemző módon reggel jelentkező fejfájás, a tompa tarkótáji, halántéktáji lüktetés, amely lehajlás esetén fokozódik. Okozhat szédülést, fáradékonyságot is. Gyanús, ha romlik a koncentrálóképesség és az egyensúlyérzék, vagy a szív visszatérően túl szaporán dobog. A gyakori tompa mellkasi nyomás, ok nélküli izzadás, a múló látászavar ugyancsak az első tüneteket jelentik.

A magas vérnyomás szövődményei

Tünetei sok esetben nem okoznak olyan komoly panaszokat, ezért nem is siet az ember orvoshoz, sokszor csak a súlyosabb szövődmények jelentkezésekor derül fény a hipertóniára. Pedig igen súlyos szövődmények alakulhatnak ki: szervkárosodások tünetei közé tartozik például ödémásodás, vagy a szemfenéki képen az erek jellegzetes elváltozásai. A magas vérnyomás először a szemfenéki érrendszert érinti.


Korai szövődmény lehet a kisebb vagy nagyobb erek megrepedése, elsősorban az érfal betegsége vagy gyengesége esetén. Ez a repedés az érrendszer bármely pontján előfordulhat; a főverőér vagy az agyi erek sérülése esetén akár végzetes kimenetelű is lehet (agyvérzés). A végtagi erek szűkülete végső esetben amputációt is szükségessé tehet, a szem ereinek károsodása pedig látásromláshoz, akár vaksághoz is vezethet.


A szív- és érrendszeri károsodás következményeként kialakult szívbetegség tünete lehet többek között a terhelésre jelentkező nehézlégzés, gyakori éjszakai vizeletürítés. Legsúlyosabb következményként a már említett stroke is létrejöhet, illetve szívinfarktus.

Vérnyomásmérési lehetőségekVérnyomásmérési lehetőségek

A hipertónia időben történő felismerésének leghatékonyabb eszköze a szűrővizsgálat, a rendelői vérnyomásmérésA diagnózis felállításához többszöri, különböző időpontban történő vérnyomásmérés szükséges. Az Európai Nemzetközi Konszenzus a magas vérnyomást nagyobb-egyenlő mint 140/90 Hgmm értékben határozza meg rendelői körülmények között mért mérések esetén.


Otthoni vérnyomásmérés
 esetén alacsonyabb értéket állapít meg: hipertóniáról beszélünk, ha a vérnyomás 135/85 Hgmm vagy ennél magasabbAz otthoni vérnyomásmérés hitelesített készülékkel, megfelelő mandzsettamérettel és megfelelő, standard körülmények között kell, hogy történjen.


A hipertónia felismerésének, diagnosztizálásának egyik eszköze az ambuláns vérnyomás-monitorozás (ABPM), azaz a 24 órás vérnyomásmérés, melynek használati idején a beteg eseménynaplót vezet.

Mi befolyásolja a vérnyomásmérés eredményeit?

A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete.


Ülő helyzetben 
a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-rel magasabb, mint fekve, a hát megtámasztásának hiánya is emeli az alsó értéket néhány Hgmm-rel. A keresztbetett lábak a szisztolés, azaz a felső értéket akár 8 Hgmm-rel is emelhetik. A megfeszített karizomzat szintén magasabb vérnyomást eredményezhet.

Vérnyomásmérési eredmények

Kategória

Szisztolés nyomás (Hgmm)

Diasztolés nyomás (Hgmm)

Optimális vérnyomás

< 120

< 80

Normális vérnyomás

120-129

80-84

Emelkedett-normális vérnyomás

130-139

85-89

Kóros vérnyomás - hipertónia

140 <

90 <

I. fokozat (enyhe hipertónia)

140-159

90-99

II. fokozat (középsúlyos)

160-179

100-109

III. fokozat (súlyos hipertónia)

> = 180

> = 110

Izolált diasztolés hipertónia

< 140

> 89

Izolált szisztolés hipertónia

> = 140

< 90

Vérnyomásmérési módszerek

Oszcillometriás módszer: az automata vérnyomásmérők alapját adja. Lényege, hogy az artéria pulzálása áttevődik a felfújt mandzsettára is.


A tonometria 
a legpontosabb mérési módszer, viszont nagyon drága. Egy mechanikai tapintófej a csuklóartéria felett folyamatosan érzékeli annak nyomásváltozásait.


Csuklós vérnyomásmérők
: kifejezetten túlsúlyos egyéneknél kedvezőbb a használatuk, mivel a csukló átmérőjét a túlsúly kevésbé befolyásolja. A csukló szintjén a verőerekben a vérnyomás kissé eltérő lehet.


Hallgatódzásos, higanyos módszer:
 A noninvazív (vértelen) módszerek közül az egyik legrégebbi. A könyökhajlatban elhelyezkedő verőér fölé helyezik a fonendoszkópot, a vérnyomásmérő mandzsettáját felfújják a várható szisztolés vérnyomás fölé – ekkor a kar verőerében nincs áramlás, az eret teljesen elszorítják.


Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége