Együnk a magas vérnyomás ellen!

Együnk a magas vérnyomás ellen!

A szív-érrendszeri betegségek legfontosabb kockázati tényezője a magas vérnyomás, amelynek kezeletlenül súlyos, akár az életet is veszélyeztető következményei is lehetnek. Ezért kiemelten fontos, hogy a beteg kövesse az orvos által előírt terápiát és betartsa a számára javasolt életmódbeli változtatásokat.


A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellett a megfelelően kialakított, a szív-érrendszer egészségét támogató étrend is hasznos lehet a kívánt vérnyomásértékek eléréséhez.


Közismert, hogy a túlzott sófogyasztás hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához, de vannak olyan ételek, amelyek kifejezetten hasznosak lehetnek a magas vérnyomással küzdők számára.


Együnk a magas vérnyomás ellen!Humán vizsgálatok alapján
a citrusfélék fogyasztása jótékony hatással lehet megemelkedett vérnyomás esetén.

A narancs- és grépfrútlének is kimutatták a vérnyomáscsökkentő hatását. Érdemes azonban tudni, hogy a grépfrút és a grépfrútlé fogyasztása befolyásolhatja egyes gyógyszerek, így a vérnyomáscsökkentők hatását is, ezért ennek túlzott (rendszeres) fogyasztását kerüljük.


A lazac és más zsíros tengeri halak kiváló forrásai lehetnek a szív-érrendszert kiemelten támogató omega-3 zsírsavaknak. Közvetlenül is fogyaszthatunk omega-3 zsírsav tartalmú készítményeket, ezek ugyanis a vérnyomást és a szív-érrendszeri betegségek kockázatát is képesek csökkenteni.


A tökmag nemcsak a prosztataproblémák enyhítésében lehet előnyös, de a vérnyomásra is kedvező hatással van. Vérnyomáscsökkentő hatásához hozzájárul magnézium-, kálium- és arginintartalma is.


A mángold egy hazánkban talán kevéssé ismert zöld leveles zöldség, amely rendkívül gazdag a vérnyomás csökkentését elősegítő ásványi anyagokban. Egy csésze párolt mángold fedezi a napi káliumszükséglet 17, a napi magnéziumszükséglet 30%-át. Magnéziumtartalma szintén hozzájárul a növény vérnyomáscsökkentő hatásához.


A bogyós gyümölcsök (például áfonya, málna) egészségre gyakorolt hatásai rendkívül szerteágazók. A kedvező hatásokhoz nagyban hozzájárulnak a gyümölcsök antioxidáns vegyületei. Egyes anyagok, például az úgynevezett antocianidinek fokozzák az értágító hatású nitrogén-monoxid felszabadulását, ezáltal fejthetnek ki vérnyomáscsökkentő hatást.


Egy álgabona, az amaránt kiemelkedő magnéziumtartalmának köszönhetően szintén vérnyomáscsökkentő hatású lehet. Igazolt, hogy napi 30 g amaránt fogyasztása 8%-kal csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának a kockázatát.


A répa, a zeller, a cékla és a paradicsom is segíthet karbantartani a magas vérnyomást. Mind a négy növény gazdag olyan tartalomanyagokban, amelyek elősegíthetik az erek elernyedését, és így vérnyomáscsökkentő hatásuk lehet. A paradicsom különösen gazdag likopinban, amelynek fogyasztása csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát.


céklafogyasztás

A céklafogyasztás hatásait számos vizsgálatban tanulmányozták már. Mind a céklalé (napi 250 ml), mind a főtt cékla (napi 250 g) hatásosan csökkenti a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomását már 2 hetes fogyasztást követően.


A spenót is gazdag nitrátokban, emellett számos antioxidáns hatású anyagot, valamint magnéziumot és káliumot is bőségesen tartalmaz. A vérnyomás csökkentése mellett az artériák merevségének mérséklésével is segíti a szív munkáját.


A bab- és lencsefélék is kedvezően hatnak a vérnyomásra. Hátterében elsősorban a növények rost-, magnézium- és káliumtartalma áll.


A pisztácia gazdag a szív-érrendszert támogató ásványi anyagokban (például kálium). Ahhoz azonban, hogy a pisztáciafogyasztás kedvező hatásai érvényesülni tudjanak, sótlan terméket kell fogyasztani.


A brokkoli fogyasztása nemcsak a gyomor-bélrendszeri daganatok előfordulásának a kockázatát csökkenti, de a vérnyomásra is kedvező hatással van. Ez utóbbi hatás hátterében a brokkoli antioxidáns hatású flavonoidjai állnak.


 chiamag és a lenmagA szív-érrendszer egészségét támogatja rost-, magnézium- és káliumtartalmának köszönhetően a chiamag és a lenmag is. Hosszú távon igazolt vérnyomáscsökkentő hatása.


A káliumban és magnéziumban gazdag görög joghurt és más tejtermékek fogyasztása szintén segíti a megemelkedett vérnyomás normalizálását. Kiváló salátadresszingnek, a hatást azonban tovább fokozhatjuk, ha az ételt valamely vérnyomáscsökkentő hatású fűszerrel (például citromfű, gyömbér, fahéj, kardamom, koriander, sáfrány) ízesítjük.


A fentiekben bemutatott élelmiszerek fogyasztása nem helyettesíti a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket
.


dr. Tóth Barbara cikkeKapcsolódó termékek

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége