Legyen a szívügye a megelőzés!

Legyen a szívügye a megelőzés!

A szív- és érrendszeri betegségek nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon vezető halálozási oknak számítanak, ezért ezekről mindig aktuális beszélni, csakúgy, mint az érrendszeri problémák közé tartozó aranyér- vagy visszérbetegségek megelőzéséről. Ezt teszi a TV2, a FEM3 és a SuperTV2 műsorán látható Több mint TestŐr című televíziós életmódmagazin is, melyben a nézők rendszeresen egészségmegőrzést segítő tanácsokat kapnak a Pingvin Patika gyógyszerészeitől.

Legyen a szívügye
– A szív- és érrendszeri betegségeknél azt hiszszük, a szívet vagy a szívizmot kell megvédeni, pedig a szívet tápláló érrendszert is támogatni kell – hívja fel a fgyelmet dr. Nagy Ildikó, a Pingvin Patika vezetője. A különböző étrend-kiegészítők, ásványi anyagok, vitaminok szedése szintén rendkívül fontos. A magnézium a szívizomsejtek működésénél játszik hangsúlyos szerepet, javítja a szív munkájának hatásfokát. Csökkenti a stressz szívre gyakorolt negatív hatását.


A Q10-koenzim a sejtek energiatermelő folyamataiban vesz részt, vérnyomáscsökkentő, energizáló hatása van. Csökkenti az oxidatív stresszt, vagyis a szabad gyökök képződését, általános antioxidáns hatásának kifejtésével. A gyógynövények közül az egészségmegőrző hatású fokhagyma, galagonya és fagyöngy  rendkívül hatékony a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében, a szív- és érrendszer védelmében. Szintén hasznosak a visszérre az egyes gyógynövénykivonatok, mint például a szőlőmagkivonat és a vadgesztenye-őrlemény, de az érrendszert védik a szintén növényi eredetű flavonoidok (diozmin, heszperidin) is.


A Pingvin Patika gyógyszerészei abban is tanácsot tudnak adni, hogy visszeres, aranyeres panaszokra tablettát vagy krémeket, kenőcsöket vagy kúpokat használjon a beteg – hangsúlyozta dr. Nagy Ildikó.


Mojzesné dr. Terray Orsolya
, a bajai Pingvin Patika gyógyszertárvezetője hozzátette, a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében nagyon erőteljes szerepet játszik a stresszmentes életmód, a megnyugtató sport és a kedélyjavító, sokat segít a magnézium. Felhívta a fgyelmet, hogy bizonyos tünetek megjelenésénél kötelező szakemberhez fordulni: ilyen a rendszeressé váló, kiugróan magas vérnyomás, de a szívszorító mellkasi fájdalomnál mindenképpen orvoshoz kell menni.


Az első, enyhe tüneteknél a beteg a gyógyszerésznek is bizalmat szavazhat, hiszen vannak olyan megoldások, amelyekkel ő is tud segíteni. A már fentebb említett készítmények mellett a C- és E-vitamin segíthet, mert antioxidáns hatásuk révén védik az érfalat. A rutozid erősíti a hajszálereket, és segíthet visszeres panaszokban is. Az omega-3 zsírsavat tartalmazó készítmények a koleszterinszint csökkentésében, ezáltal az érelmeszesedés megelőzésében játszanak szerepet. Ha a szív- és érrendszeri probléma a családban örökletes, vagy jelenleg is többen szenvednek benne, akkor még fontosabb a megelőzés, melyet már akkor érdemes elkezdeni, amikor még semmilyen tünetet sem tapasztalunk.


Bővebb felvilágosítást a Pingvin Patika gyógyszerészei személyesen vagy a patika weboldalán is adnak.


A teljes adást a képre kattintva tekintheti meg:





Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége