Nem diéta, inkább életmód a paleo étkezés

Nem diéta, inkább életmód a paleo étkezés

Amikor az ember elkezd odafigyelni az étkezésére, akkor rövid időn belül érezni fogja, hogy jobb a közérzete.

A szakértő válaszol:  Kovács Judit dietetikus, szakács, rekreációs sportoktató

A szakértő válaszol Kovács Judit

Miért népszerű manapsága paleo étrend?

Néhány évente jön egy új táplálkozási irányzat, amely minden jót ígér, ha valaki követi azt. Az emberek pedig szeretnék elérni ezeket az ígért dolgokat, például a jobb közérzetet, a kevesebb betegséget, és miért is ne próbálnák ki az újdonságot? Hiszen az majd lehet, hogy segíteni, működni fog. Amikor az ember elkezd odafigyelni az étkezésére, elkezd tudatosabban enni, akkor rövid időn belül érezni fogja, hogy jobb a közérzete. Ez pedig nyilván jó érzés. Ha a kevésbé egészséges szokások kerülését nem a paleo étrend miatt teszi meg, hanem csak úgy, akkor is működne.

Okozhat hosszú távon problémát az egyoldalú táplálkozás?

Az egyoldalú táplálkozás mindenki számára egészségtelen, de a gyermekek számára abszolút veszélyes is, így tilos! A paleolit táplálkozás, ha figyelünk, hogy a lehetőségekhez mérten változatos legyen, akkor nem egyoldalú, de ehhez nagyon oda kell figyelni, hiszen rengeteg alapanyag tiltólistán van. Pont emiatt aggályos, hogy gyerekek, idősek, várandós nők is kövessék a diétát. A megfelelő tápanyagbevitel nem feltétlenül biztosítható, ami ezekben az esetekben komoly problémákat is okozhat.

Milyen ízesítőanyagokat, fűszereket használjunk?

Általánosságban elmondható, hogy a fűszerek megfelelő kiválasztásával nem csupán az étkezéseinket tehetjük színesebbé – a fűszernövények élettani hatásairól is érdemes említést tenni. Szerencsére a paleo étrend engedélyezi a hagyományos és a különleges fűszereket egyaránt. Desszertekhez kiváló választás például a fahéj, a gyömbér vagy a menta, míg a sósabb ízvilághoz nagyon jól passzolhat a bazsalikom, petrezselyem, rozmaring. Persze a felsorolást még lehetne folytatni, hiszen széles a repertoár. Mindenesetre a túlzott só- és cukorfogyasztás helyett egészségesebb fűszernövényekkel ízesíteni az ételeinket.

A gyorsételek és a nassolás világát éljük: ebédre jöhet a hamburger sült krumplival, a pizza vagy a girosz, filmnézéshez pedig a kóla és a csipsz, na mega pattogatott kukorica…
Persze aztán meglepődünk azon, ha a mérleg többet mutat a megszokottnál, nem jön ránk a tavalyi nadrág, ne adj’ isten alig kapunk levegőt, ha lift helyett lépcsőn kell felmenni az emeletre. A paleo étkezés számos negatív dologra mond nemet, cserébe azonban némileg egyhangúbb gasztrovilágot teremt.

Mi fán terem a paleo?

A kérdés jogos. Legelőször Walter L. Voegtlin amerikai gasztroenterológus foglalkozott könyvében a témával 1975-ben, amelyben azt boncolgatta, hogy a paleolit kori étrend miként javíthatja az egészséget. Az elméletek szerint az ősemberek és a természeti népek nem ettek gabonaféléket, keményítőt, hüvelyeseket és cukrot, valamint tejet sem ittak. Ismeretlen volt a feldolgozott élelmiszer és az adalékanyagok is.

Gyakorlatilag ezek a fő szabályok a „paleozás” során. Elsősorbana hús, a tojás, valamint a nyers alapanyagokból készült, friss zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazó ételek vannak fókuszban.

Nem diéta, inkább életmód a paleo étkezés

Egészséges vagy csak divatos?

Az úgynevezett civilizációs betegségek – mint például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, a daganatos megbetegedések vagy az allergia – tagadhatatlanul összefüggésben állnak a modern étkezési szokásokkal, bár régebben nem is éltek eddig az emberek.

A paleo étkezés hívei ezen következmények megelőzése érdekében fogyasztják a magas fehérje- és zsírtartalmú, továbbá az alacsony szénhidráttartalommal bíró élelmiszereket.

Elterjedését az is segítette, hogy ez az étrend nem kötött teljes mértékben, hiszen vannak engedékenyebb és szigorúbb változatai is. Azonban rengeteg kérdést is felvet ez a látásmód, hiszen az ősemberek nem éltek sokáig, így nem tudhatjuk, hogy időskorukra milyen betegség alakulhatott volna ki náluk (például a vörös húsokban gazdag étkezés hatására).

Mindent csak mértékkel!

A mesterséges hozzávalókat tartalmazó „műkaják” elkerülése valóban javítja a közérzetünket és az egészségi állapotunkat. Tény azonban, hogy az ember mindenevő, és nem feltétlenül hasznos, ha bizonyos élelmiszerféléket teljesen kiiktatunk a mindennapjainkból. Például a szervezetnek szüksége van kalciumra, amelynek egyik legismertebb beviteli forrása a tej.

A hangsúly tehát, mint szinte mindenben, a változatosságon és a mértékletességen van! A legtöbbet akkor tehetünk magunkért, ha rendszeresen sportolunk, igyekszünk kerülni a stresszt, eleget alszunk, valamint egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozunk.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége