Hogyan ne szegjük meg az újévi fogadalmakat?

Hogyan ne szegjük meg az újévi fogadalmakat?


Fogyni
, leszokni, rászokni, váltani: vannak, akik soha, mások szenvedélyesen újévi fogadalmakat tesznek az év első napján, hiszen egy új év kezdete löketet ad a célok eléréséhez. Ám a kezdeti lelkesedés a napok-hetek múltával lankad, csak az igazán kitartóak érik el céljaikat. Itt van néhány tipp, ami segíthet az önkontrollban.

Hogyan ne szegjük meg az újévi fogadalmakat?

1. Ne az utolsó pillanatban! az utolsó pillanatban!

Nem január 1-jén, hanem jóval korábban el kell dönteni, mit akarunk megvalósítani a következő évben. Az utolsó pillanatban tett fogadalmak iránt kevésbé elkötelezettek az emberek.

2. A kevesebb több!

Inkább legyen egy, de nagyon határozott cél, mintsem egy fészekaljnyi, amit sokkal nehezebb betartani. Egy sikerélmény sokkal többet ér, mint több kudarc, nem igaz?

3. Írásban rögzíteni

A fogadalmat le kell írni, így könnyebb megfogalmazni a konkrét célokat. Betartani ugyanis csak azt lehet, amit konkrétan meghatároztunk.

4. Egy hiba nem hiba

Az egyszeri vétkezés még nem végleges bűn, és ennyitől még nem kell semmisnek tekinteni a fogadalmat. Ennyi hibalehetőség még belefér, a próbatétel folytatódhat!

5. Kitartás!

Ki kell tartani az eredeti fogadalom mellett, ez egyfajta önismereti tréning is. Világos, hogy a következő év tele lesz buktatókkal és hibákkal, de az elszánás ide kevés lesz. Önuralom, önuralom, önuralom!

6. Megvalósítható cél

Csak reális, kivitelezhető célt érdemes magunk elé tűzni. Minél nagyobb a „távolság” a régi és az új szokás között, annál nagyobb eséllyel szegjük meg. A mindennapi tevékenységek mellett is be kell tartani az új szokásokat.

Írásban rögzíteni

7. A naplóírás segít

Mindennap érdemes feljegyezni, mit tettünk aznap a cél elérése érdekében. Ez lendületet ad a folytatáshoz. 

8. Levél a jövőből

Írjunk egy levelet úgy, mintha egy év múlva ilyenkor lenne. Képzeljük el, hogy a célkitűzés sikerült. A levél legyen biztató, vicces, megnyugtató. A levél adjon tanácsot jelenlegi önmagunknak: ha nem stresszelünk és a feladatra koncentrálunk, könnyedén összejön a nagy terv.

9. Türelem

Meghízni sem egy nap alatt szokott az ember. Miért fogyna le gyorsan? Tegyük a dolgunkat, és legyünk türelmesek!

10. Beszéljünk róla

A kutatások szerint minél több emberrel osztjuk meg a vágyainkat, annál nagyobb az esélye annak, hogy huzamosabb időn belül elérjük őket. 

+1 Kell egy dátum

A kívánt cél eléréséhez tűzzünk ki egy konkrét időpontot, ez egyben kapaszkodó is a fogadalom betartásához.

Kapcsolódó cikkeink:



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége