Újévi nagytakarítás - Léböjt-kúra az egészségért

Újévi nagytakarítás - Léböjt-kúra az egészségért


Az ünnepi asztalon lévő rengeteg ételnek nagyon nehéz ellenállni. A következményként megjelenő plusz kilók azonban már sokunkat elszomorítanak, ráadásul gyakran emésztőrendszeri zavarokkal és rossz közérzettel is párosulnak. Természetesen erre is van jó megoldás: ha eléggé elszántuk magunkat, akkor egy néhány napos léböjt-kúra nemcsak megszabadít a hirtelen szerzett feleslegtől, de egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá is tesz.

A kúráról

A léböjt-kúra lényege, hogy nem veszünk magunkhoz szilárd táplálékot azokon a napokon, mikor a böjtöt végezzük. Frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek mellett csak ásványvizet és gyógyteákat szabad fogyasztani. Ezek jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre, hiszen savtartalmuk feloldja a bélben rekedt lerakódásokat és azok gyors távozásában is fontos szerepet játszanak.

Mindezen kívül testünk rengeteg vitaminhoz és ásványi anyaghoz jut általuk. A léböjt-kúra alapvetően három részből áll: az első a felkészítés, ezután jön maga a böjt, majd zárásként a felépítő szakasz.

A felkészítés

Mint ahogyan a legtöbb diéta esetében, a léböjt-kúrába sem szabad egyik napról a másikra, felkészületlenül belevágnunk. Hagyni kell két napot a szervezetünknek arra, hogy felkészüljön a szilárd étel mentes időszakra. Így a diéta előtti napokon nem szabad nehéz ételeket fogyasztani. Reggelire müzlit, gyümölcsöt, ebédre salátákat kevés sovány hússal, vacsorára pedig ugyancsak salátát vagy joghurtot fogyasszunk! Közvetlenül a diéta előtti napon már húst sem szabad enni.

Újévi nagytakarítás - Léböjt-kúra az egészségértA böjt

A felkészülés után belevághatunk a diétába. 5 napig semmilyen szilárd ételt nem szabad magunkhoz venni, még pudingot, joghurtot vagy kefirt sem. Kizárólag folyadékot szabad inni: ide tartoznak az ásványvizek, a gyümölcs- és zöldséglevek, a gyógyteák – természetesen minden ízesítés nélkül – és esetlegesen a zöldséglevesek leszűrt leve. Akkor a leghatásosabb a kúra, ha egy napon belül minél többféle zöldség és gyümölcs préselt nedvét fogyasztjuk el. Ezekből annyit kell inni, hogy minden nap meglegyen a 3-4 liter folyadék. A kúra alatt érdemes többet mozogni, hiszen az is gyorsítja a vérkeringést és a salakanyagok távozását a szervezetből. Ha éhséget érzünk, akkor vízivással enyhíthetjük azt.

Felépítő szakasz

A léböjt-kúra 5 napja után nem szabad hirtelen visszaállni a hagyományos étrendünkre. Fokozatosan kell visszaszokni a szilárd táplálékhoz. Kezdetben csak almát, főtt burgonyát együnk, majd müzlit, joghurtot és kétszersültet is. Ezután folyamatosan adagoljuk hozzá a fűszereket és az egyéb ételeket. A léböjt-kúra által valódi nagytakarítás megy végbe a szervezetünkben. Megszabadulunk a salakanyagoktól, a lerakódott mérgektől és a zsírpárnák bizonyos részétől is. A kúra segíti az emésztést, és jó hatással van az immunrendszerre is. A  léböjtkúra nem ajánlott  kisgyermekeknek, várandós és szoptatós kismamáknak és olyan betegségekkel küzdőknek, akiknél nagyon fontos a napi magas energiabevitel!

Pingvin Tipp

A zöldségeket is só és egyéb fűszer nélkül kell fogyasztani! Lefekvés előtt 1-2 órával már csak ásványvizet szabad inni! Mielőtt belevágunk, érdemes kikérni a háziorvosunk véleményét!



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége