Mínusz fél kiló hetente jól hangzik?

Mínusz fél kiló hetente jól hangzik?

Túl vagyunk az év végi terülj-terülj asztalkámon. A mérleg ilyenkor hajlamos ijesztően sokat mutatni, szervezetünk a felfrissülésért könyörög. Hogyan salaktalanítsunk, fogyjunk jól a nagy zabálások után?

 

Mínusz fél kiló hetente jól hangzik?A drasztikus méregtelenítő kúrákat felejtsük el, a léböjt- és a gyümölcskúra, a különböző szétválasztó diéták hiányállapotot idézhetnek elő a szervezetben, ezt pedig a testizomzat sínyli meg – magyarázza Godó Katalin dietetikus. A megvonás tehát nem jó módszer, hiszen mindenre szükségünk van. Helyette inkább a zöldség-, gyümölcs-, gabonafélék bevitelére koncentráljunk, együnk barna vagy félbarna, fekete kenyeret. A salátás étrend kitűnően tehermentesít. A hozzáadott cukrot csökkentsük le! Folyadékot szénsavmentes ásványvíz vagy csapvíz formájában fogyasszunk, napi 2-2,5 litert. A gyógyteák nem a méregtelenítést segítik, ezek inkább csak védőteák.

 

Persze annak, aki valamilyen betegség miatt szigorú diéta szerint táplálkozik, nehezebb dolga van. Hiszen a magas rosttartalmú ételek salaktalanításra kitűnőek, de a gyomor-, bél- vagy vesebetegek ezeket nem fogyaszthatják. A cukorbetegek bátran fogyasszanak főzelékféléket! A rostonsült és a natúr szelet is megengedett: zsír-, só- és fűszerszegény. A hozzáadott cukortól és a fehér liszttől mindenkinek ajánlott óvakodni, utóbbiból a teljes kiőrlésű az ajánlott.

 

Szögezzük le, hogy mozgás nélkül nem lehet sem méregteleníteni, sem fogyni. Fele-fele arányban felelős a sport és az étkezés a szervezet salaktalanításáért, egészségéért. A szakember szerint életkortól függetlenül, az egészségi állapotot figyelembe véve a mozgásra időt kell szánni.

 

Az idősek a rendszeres sétát, a gyorsgyaloglást, kerékpározást választhatják, az is jó, ha troli helyett gyalog indulnak útnak. Az ízületvédő úszás szintén roppant hasznos sport. Mozgásszervi vagy ízületi betegségeknél érdemes gyógytornászhoz fordulni.

 

Ha valaki egész évben egészségesen táplálkozik, nem kell tisztítókúrára fanyalodnia. Aki szükségét érzi, ne saját kútfőből lásson hozzá, mindig kérje ki orvos segítségét is! A karcsúbb alakért a lassú fogyást célozzuk meg, a mínusz fél kiló súlyveszteség hetente ideális.

 

Ha az ünnepek alatt sikerült olyannyira leterhelni a szervezetet, hogy allergiás reakciók alakultak ki, kereső diétával ki kell deríteni, az étel mely összetevője a ludas. Az sem kizárt, hogy nem étel, hanem például öblítő vagy mosószer váltott ki allergiás reakciót.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége