Vércukor tudástár

Vércukor tudástár

A vércukorszintmérés fontossága

A vércukorszintmérés fontossága

Az otthoni vércukormérés ma már szervesen kapcsolódik a cukorbeteg-gondozás folyamatába. Az 1-es és az inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbetegeknek rendszeresen kell mérniük vércukorszintjüket, de a tablettával kezelt 2-es típusú cukorbetegek kezelését is elősegítheti a rendszeres kontroll.

Cukorbajról is árulkodhat a vizelet

Cukorbajról is árulkodhat a vizelet

Kevés figyelmet fordítunk a vizeletünkre, pedig még a színe sem mindegy. Íme néhány tünet, amit érdemes komolyan venni.



A propolisz és a cukorbetegség: mítosz vagy valóság?A propolisz és a cukorbetegség: mítosz vagy valóság?

A 2-es típusú cukorbetegség az esetek zömében összefüggésbe hozható az elhízással, és mivel a túlsúlyosok aránya világszerte nő, ez a betegség is egyre több embert érint. 


Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség és tüneteiAz 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség és tünetei

A cukorbetegség a gyermekkor leggyakoribb anyagcsere-betegsége. Magyarországon nagyjából minden 1500 gyermek közül egy cukorbeteg, és évente hozzávetőleg 200-250 gyermekről ismerik fel, hogy cukorbeteg.


Van-e nyírfacukor a nyírfában?Van-e nyírfacukor a nyírfában?

Bár a kérdés abszurdnak tűnik, a nyírfafajok fő összetevői között nem találjuk meg a nyírfacukrot, kémiai nevén a xilitet. Miért nevezték el mégis erről a fáról, és tényleg annyira előnyös-e használata, mint amilyennek a reklámok állítják?

Életmódváltással csökkenthető a cukorbetegség kialakulásaÉletmódváltással csökkenthető a cukorbetegség kialakulása

Nem csak Magyarországon, világszerte növekszik a cukorbetegek száma. Óvatos becslések szerint is napjainkban Magyarország lakosságának körülbelül 10 százaléka küzd cukorbetegséggel.


A gyümölcsök nem, de a gyümölcscukor fokozhatja a zsírmáj kockázatátA gyümölcsök nem, de a gyümölcscukor fokozhatja a zsírmáj kockázatát

A gyümölcsfogyasztás közismerten egészséges, azonban egyes írások szerint ez sem teljesen igaz. Ennek okaként a gyümölcsökben található gyümölcscukrot, a fruktózt jelölik meg. 


Tudnivalók a terhességi cukorbetegségrőlTudnivalók a terhességi cukorbetegségről

Egy pár életének egyik legszebb pillanata, amikor bizonyosságot nyer, hogy hamarosan bővül a család. Kellemes izgalom lesz úrrá rajtuk, elkészül-e időben a babaszoba, meg tudnak-e egyezni a jövevény nevében, vajon nem jelentkeznek-e problémák a terhesség alatt?

Az éjszakai fényszennyezés növelheti a cukorbetegség kockázatátAz éjszakai fényszennyezés növelheti a cukorbetegség kockázatát

Napjainkban a Föld lakosságának több mint 80 százaléka ki van téve az éjszakai fényszennyezésnek. Az ebből eredő problémákra és azoknak az élő szervezetre, így az emberre is kifejtett negatív hatásaira csupán néhány éve fordítanak figyelmet.

Ünnepekkor is gondoljunk a diétázókra!Ünnepekkor is gondoljunk a diétázókra!

Ha a karácsonyi menüre gondolunk, akkor sokunknak a bejgli, töltött káposzta, mákos guba, halászlé mellett a megannyi süteménytől roskadozó asztal képe ugrik be. De mi van azokkal a diétára kényszerülőkkel, akik még az ünnepek alatt sem csábulhatnak el?

Egy terjedő civilizációs betegségEgy terjedő civilizációs betegség

Az érelmeszesedés civilizációs betegségnek számít, egyre gyakrabban fordul elő az iparosodott országokban. A Föld kevésbé fejlett országaiban viszont gyakorlatilag ismeretlen.




Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége