Téli gyerekbetegség - a krupp

Téli gyerekbetegség - a krupp

A tél, a hideg, nyirkos évszak nemcsak a szánkózás ideje, hanem a kruppos megbetegedés tipikus időszaka is. Felnőttkorban nem jellemző, gyerekkorban azonban sok kis beteg kerül kórházba ezen légúti fertőzés miatt. Most a legfontosabb kérdésekre keresünk választ: mire figyeljünk oda, és hogyan gyógyítható a betegség.

Tünetek és előfordulás

A „krupp” skót kifejezés azt jelenti: „rekedt hangon kiabál”. Jellemzően féléves kortól hatéves korig okozhat problémát, ezt követően már kinövik a gyerekek. Statisztikák alapján a kicsik 15 százaléka esik át a betegségen az élete során egy vagy akár több alkalommal.


Csecsemőkorban nagyon kicsi a légutak keresztmetszete, amely a kruppos nyálkahártya-duzzanat hatására még inkább beszűkül. A levegővételkor nehéz légzést okozó vírusos megbetegedés az éjszaka során „lobban be” leginkább, rekedtség, száraz, ugatáshoz hasonló köhögés kíséretében, amihez 38-39 fokos láz is társulhat. Súlyos esetben az 
oxigénhiány életveszélyes állapotot vagy légúti elzáródás miatti fulladást is előidézhet.

Gyógyulási esélyek

Téli gyerekbetegség - a krupp

A krupp okozta tünetek három-hét nap alatt megszűnnek, de ritkább esetekben egy-két hétig is elhúzódhat. A betegségre való hajlamot a genetikai tényezők jelentősen befolyásolják, továbbá a szennyezett levegő, a köd és a dohányfüst is növeli a kockázatát. Ügyeljünk arra, hogy a kisgyermek tiszta, páradús környezetben tartózkodjon. 

Amennyiben kruppos fertőzésre gyanakszunk, ne essünk kétségbe, inkább igyekezzünk megnyugtatni csemeténket! A nehézkes levegővétel miatt a gyerek levegő után kapkod, ijedtében sírva fakadhat, ami tovább ronthat a helyzeten. Igyekezzünk minél gyorsabban kimenni a friss levegőre, vagy nyissunk ablakot, ezzel sokat javíthatunk a gyermek állapotán, mivel a hideg hatására a légúti duzzanat gyorsan lelohad.


Mivel nem allergiáról beszélünk, az allergiára használt antihisztaminos szerek egyáltalán nem alkalmasak a gyógykezelésre, sőt a nyálkahártyát még inkább kiszárítják, ami tovább rontja a beteg közérzetét. Háromévesnél kisebb gyerek esetén mindenképpen keressük fel a gyermekorvost a további teendők kapcsán.

A szakértő válaszol: Dr. Kováts Ildikó - főorvost kérdeztük.

Milyen esetben van szükség kórházi kezelésre?

Nyugalomban is hallható stridor (sípoló belégzési hang) mindenképpen kórházi kezelést igényel!

Milyen gyógymódokkal, gyógyszerekkel orvosolható a betegség?

Ez a betegség főleg este, éjszaka szokott a legsúlyosabb lenni. Ki kell nyitni az ablakot, hűvös, párás levegőt kell biztosítani. Ha meleg van kinn, a hűtő ajtaját kinyitva a hűtőből kiáramló levegőt kell beszívni! Ha nincs hideg párásító, nagy vizes törülközőket érdemes kiteríteni a gyermek szobájában. Belélegezhető szteroidos pumpával javulás érhető el, ha nem, ezt kúp formájában is lehet alkalmazni. Ha húsz perc elteltével nem látható javulás, illetve rosszabbodik a beteg állapota, kórházba kell szállítani!

Hogyan védekezzünk a rendszeresen visszatérő kruppos rohamok ellen?

Ez ellen nem lehet védekezni, sajnos a vírusfertőzések a bölcsődében, óvodában elkerülhetetlenek. Természetesen a helyes táplálkozás, gyümölcsök, főzelékek fogyasztása, a mindennapos levegőzés nagyon fontos.

Közösségben továbbterjedhet egyik gyerekről a másikra?

Természetesen, ezek a vírusok cseppfertőzéssel terjednek, köhögéssel, tüsszentéssel, nyállal összefertőzhetik egymást a gyerekek. Sajnos a testvérek is fertőzik egymást, valamint a gyerekek a közösségből hazaviszik a kórokozókat, és a szülőket is megbetegíthetik.

Hogyan használjuk a hideg párásító készüléket?

Célszerű este néhány órára bekapcsolni. Nem szükséges egész nap használni, mert ha túl párás lesz a levegő, bepenészedhet a szoba.

Tekintse meg Baba-Mama termékkínálatunkat.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége