Babaápolás – kezdjük az alapoknál!

Babaápolás – kezdjük az alapoknál!

Meddig tartson a csecsemő fürdetése? Mikor vethető be a popsitörlő? Hogyan kezeljük a kisfiúk nemi szervi problémáit? Dr. Prágai Ágnes házi gyermekorvos babaápolási tanácsadásának első része nem csak kezdő szülőknek szól.

 Mivel fürdessük a babákat? Mivel fürdessük a babákat?

– Fürdésnél használjunk enyhén savas pH-jú fürdetőszert, de az egyszerű gyógyszertári fürdető is megteszi. Ügyeljünk rá, hogy a gyereket ne „áztassuk”, mert ha hosszú ideig van a fürdővízben, leázik róla a bőr természetes védőrétege, a zsír- és savköpeny. És azután jönnek a „bőrbajok”. A bőrünk nem steril, békésen együtt élünk vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal, de ha lebontjuk a „határkerítést” a hosszú ideig tartó habfürdőztetéssel, ezek a kórokozók rögtön támadnak.

Mennyi ideig tartson a fürdés?

– Köztudott, hogy a kisgyerek nagyon szeret pancsolni. Néha alig lehet kihúzni a habos fürdővízből. Mivel a hosszú ideig tartó, lúgos kémhatású habfürdő árt a gyerekek bőrének, a néhány percig tartó langyos vizes tusolás és csak bizonyos testrészek (popsi, fül mögött, nyak, kezek, lábfej) mosása szappannal, tusfürdővel az ideális.

Milyen tusfürdőt vásároljunk?

– Azok a jók, melyek enyhén savas pH-júak (4,5–5,5), így nem ártanak a bőrt védő savköpenynek. 

Mire jó a babaolaj?

– A csecsemő és a kisgyerek ápolásakor fontos, hogy fürdés előtt az összefekvő bőrfelületeket töröljük át tiszta olajos vattával (ez a fülek mögötti részt, a nyakat, a hónaljat, a combredőt érinti). Ez azért fontos, mert így a természetes módon levált bőrhámsejteket és a használt hintőport vagy krémet könnyebben tudjuk eltávolítani.

A pelenkás korúak nemi szerveit elegendő popsitörlővel tisztogatni?

– Csak abban az esetben, ha nem vagyunk otthon. A nemi szervek tisztítása kisgyerekkorban langyos vizes, szappanos lemosást jelent. Amíg pelenkás a kisgyermek, csakis akkor használjunk popsitörlő kendőt, ha útra kelünk! Otthon mindig elérhető a meleg víz és a szappan. Ez biztosan nem árt a kicsik bőrének.

Hogyan kerüljük el a kisfiúk nemi szervénél a letapadást?

– Az újszülöttek tág kutaccsal és a kisfiúk szűk fitymával születnek. A kutacs 1-1,5 éves korra benő (innen eredeztethető a mondás: „valakinek sosem nő be a feje lágya”). A fityma 3 éves korban húzható a makk mögé. Előfordul még ekkor is úgynevezett sejtes letapadás, de ez idővel spontán oldódik. Hároméves korig tilos a fityma „tornáztatása”! Az erőszakos tágítás berepedést okozhat a bőrön, ami hegesedéssel gyógyul, ennek pedig műtéti megoldása van. A háromévesek státuszvizsgálatánál a gyerekorvos az, aki megkísérli óvatosan a fityma hátrahúzását. Ha a szülő megfigyelése szerint a vizeletsugár vékony, a fityma pisiléskor léggömbszerűen megduzzad, és préselve ürül a vizelet, az már valódi fitymaszűkületet jelent. Megoldása műtéti úton lehetséges.

A lányoknál is lehetséges a tapadás?

– Kislányoknál csecsemőkorban előfordul a kisajkak másodlagos sejtes összetapadása. Ez ösztrogéntartalmú kenőccsel oldható fel.

Babaápolás – kezdjük az alapoknál!Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége