Kilábalni a „szorult” helyzetből

Kilábalni a „szorult” helyzetből

A bilin eredménytelenül üldögélő, elgyötört arcú kisgyermek látványa minden szülőt megvisel, jobban, mint ha saját maga szenvedne a székrekedéstől. A tehetetlenség érzését leküzdve tudatosan kell felszámolni az elakadást. Cikkünkben dr. Prágai Ágnes házi gyermekorvos ad hasznos tanácsokat.

Kell-e aggódni, ha a babának nincs mindennap széklete?

Nem. A csak anyatejet fogyasztó újszülött naponta 3–6-szor ürít laza székletet, de 4–6 hetes koron túl előfordul, hogy ez csak 2–4 naponta történik meg. Ennek oka az anyatej nagyon jó hasznosulása, így kevés salakanyag marad vissza. A csecsemő étvágya, kedélye jó, csak az anyuka ideges – feleslegesen. Gyakori jelenség, hogy székelési inger mellett a baba erőlködik, a produkció mégsem sikerül. Haspuffadás, sírás jelezheti a fájdalmas bélmozgást. Ilyenkor jó a szélcső, mely a végbél záróizmának kíméletes tágításával elősegíti a széklet és a gázok távozását. Segít a záróizom ellazulásában, ha a hideg, nedves popsitörlő használata helyett meleg vízzel mossuk le az érintett területet.

Mire kell figyelni a székrekedésre hajlamos gyerek táplálásakor?Mire kell figyelni a székrekedésre hajlamos gyerek táplálásakor?

Ha vegyes étrenden lévő, második fél évében járó, főzeléket is fogyasztó a csecsemő, és hajlamos keményebb széklet ürítésére, vegyük ki az étrendjéből a burgonyát, répát, almát! Sűrítsük a főzelékét zabpehellyel, amely magas rosttartalma mellett vasat is tartalmaz, és ez ebben az életkorban kifejezetten előnyös. Elterjedt, hogy a banán hajlamosít székrekedésre, de inkább rendezi a székletet: a benne lévő pektin jó hatású hasmenés esetén, de magas rost- és magnéziumtartalma miatt kifejezetten előnyös szorulás esetén.


Csecsemőkor után a gyermek 4 dl-nél több tejet ne fogyasszon! Ha székrekedésre hajlamos, felejtsük el a reggeli kakaót! A savanyított tejtermékek, a joghurt, kefir fogyasztása, a korpás vagy teljes kiőrlésű lisztből készült péksütemények, a nyers és aszalt gyümölcsök, főleg a szilva, a rostban gazdag zöldfőzelékek (káposztafélék) lazítják a székletet. A főzelékbe, joghurtba keverhetünk egy kávéskanál széklettömeg-növelő és rostdús útifűmaghéjat. A burgonyát, a rizst, a fehér lisztből készült ételeket mellőzzük! A megelőzésben nagyon fontos a mozgás és a folyadékbevitel is. Reggel 2-3 dl meleg folyadék elfogyasztása beindítja a bélmozgást, elősegíti a székelést.

Mi lehet az állandóan visszatérő székrekedés oka?

Pszichés stressz, szorongás, agresszív csoporttárs vagy osztálytárs, túl szigorú tanító néni, a teljesítőképességhez képest magasabb elvárások a gyerekkel szemben – ezek is okai lehetnek krónikus, illetve visszatérő székrekedésnek. Kicsiknél a közösségbe kerülés kiváltó ok lehet: a kezdetben idegen környezet, az intimitás teljes hiánya, esetleg a játékban való elmerülés miatt sokszor elfojtja a gyermek a székelési ingert. A végbél záróizmának erőteljes összezárása feljebb préseli a felgyűlt székletet. A pangó bélsárból víz és ionok szívódnak fel, a széklet beszárad, keménnyé válik és felhalmozódik, ha hosszabb időn át nem ürül ki. A kísérő tünetek hasfájás, puffadás, hányinger, étvágytalanság, rossz szájszag, általános rossz közérzet lehet.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Elsőként adjunk glicerinkúpot. Ha nem kielégítő az eredmény, rövid időn belül megismételhető. Ezt követheti meleg vizes beöntés. Amennyiben nem járunk eredménnyel, a beszáradt, nagy tömegű bélsár eltávolítása manuálisan történik.


Ha a gyerek hajlamos székrekedésre, és volt már fájdalmas élménye a kemény, beszáradt, nagy tömegű bélsár ürítésével, tudatosan is elnyomja a székelési ingert – ezzel súlyosbítva a helyzetet. Ezt az ördögi kört fel kell függeszteni. Miután kúppal, beöntéssel vagy éppen manuálisan kiürítettük a végbelet, konzekvensen, hosszú időn át minden este makrogol 4000 adandó. Ez egy ozmotikus típusú hashajtó, ami annyit jelent, hogy nem szívódik fel a vékonybélben, a vastagbélbe jutva megköti a vizet, így növeli a széklet tömegét, és fellazítja azt. A megnövekedett béltartalom serkenti a bélmozgást és megszünteti a székrekedést. Mivel a makrogol nem szívódik fel, egyénileg beállítható az a dózis, amely napi szinten biztosítja a fájdalmatlan székletürítést. Amennyiben sikerült beállítani a mindennapos, fájdalommentes székletürítést, fokozatosan csökkentsük a hashajtóadagot! Visszaesésnél emelni kell a dózist.

Segíthet-e a magnézium?

A széklet továbbítása a belek aktív perisztaltikus mozgásával történik. Ehhez elengedhetetlen a beleket mozgató simaizmok erőteljes működése, utóbbihoz pedig többek között kálium és magnézium szükséges. Káliummal jól el vagyunk látva, magnéziummal biztosan nem, pedig minden izmunknak szüksége van magnéziumra. Ezért székrekedés esetén, bármilyen hashajtót alkalmazunk, a bélmozgás támogatására valamilyen magnéziumtartalmú készítmény adása javasolt.

Hogyan kezeljük a nagy gyerekek problémáját?Hogyan kezeljük a nagy gyerekek problémáját?

Náluk hashajtóként szóba jön a keserűsó, vagyis a magnézium-szulfát. Már nagyanyáink is használták, igazi csodaszer, fürdősóként, bőrápolóként is megállja a helyét. Hashajtónak igen drasztikus, ezért óvatosan kell bánni az adagolással, de a biztos hatás nem marad el. Kizárólag az orvossal történt megbeszélés után használjuk, egyszeri hashajtásra szolgál nagyobb gyereknél.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a szülő tehetetlennek érzi magát, akkor rögtön, hogy megelőzzük az állapot súlyosbodását. Ha hasi fájdalom jelentkezik, hányás, étvágytalanság, véres széklet, végbéltájéki fájdalom, berepedés – mindenképpen keressük fel a háziorvost.

Mikor beszélünk székrekedésről?

Ha a heti székletürítések száma háromnál kevesebb, illetve 48 órán túli időközökben következik be. A ritka és/vagy kemény, bogyós széklet ürítésének különböző okai vannak, melyek elkülönítése az eredményes oki kezelés megválasztása miatt fontos. Több oka lehet: anatómiai rendellenesség, genetikai ok, anyagcsere-betegség, autoimmun kórképek, hormonzavarok. A székrekedés átmeneti zavarként az élet bármely szakaszában jelentkezhet.

Civilizációs ártalom

Egyoldalú táplálkozás – tej, hús, fehér lisztből készült termékek, csokoládé nagy mennyiségű fogyasztása, zöldség, gyümölcs mellőzése –, mozgásszegény életmód és elégtelen folyadékfogyasztás okoz székrekedést. Az életmódváltás a megelőzésben és a normál állapot visszaállításában is segít.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége