„Fogas” kérdések a fogszabályozásról

„Fogas” kérdések a fogszabályozásról

A keszekusza fogak szabályozására nem csak esztétikai okok miatt van szükség: az adott arc-, illetve mosolykarakter harmonizálása mellett a cél minden esetben a minél tökéletesebb harapás kialakítása. Dr. Varga Emília Virág fogszabályzó szakorvos tanácsai kisgyerekek és kamaszok szüleinek szólnak.

„Fogas” kérdések a fogszabályozásrólMikor érdemes fogszabályozás miatt először felkeresni a fogorvost?

Először 7-8 éves korban érdemes szűrni a gyermek fogazatát, olyankor derül ki, hogy az esetleges eltérések miatt a fogszabályozást már akkor el kell kezdeni, vagy ráér később is. Az állcsontok növekedését lányoknál 12, fiúknál 14-15 éves korig tudjuk befolyásolni, addig lehet a harapást funkcionális készülékkel beállítani, utána lassul a növekedés, és nő a valószínűsége annak, hogy a nagyobb eltéréseket csak foghúzással, illetve egyes eltéréseket csak 18 éves kor után, műtéttel kombinált fogszabályozással lehet korrigálni. Napjainkban a 60-70 éves korosztálynak is lehet fogszabályzója, csak technikailag máshogyan kell megoldani, és lassabban lehet mozgatni a fogakat. Amíg van saját fog, addig a fogszabályozás is lehetséges.

Mi a különbség a kivehető és a rögzített készülék között?

A kivehető készüléknek több fajtája létezik: lemezek, funkcionális, valamint az aligner készülékek. A funkcionális készüléket csak gyermekkorban szoktuk alkalmazni, ez igazából az állcsontokra hat, amikor még a harapás befolyásolható. Ezzel a fajta eszközzel elegendő kéthavonta ellenőrzésre járni. Sokszor előfordul, hogy a funkcionális készülékkel beállítjuk a gyermek harapását, később, amikor már lehetséges, megkapja a rögzített készüléket. Ez az egyes fogakat állítja be, de a harapáson még ekkor is lehet javítani valamennyit. Ám ha nem hordja eleget, vagyis a napi 24 óra felénél többet, 14 órát, akkor a hatékonyság is alacsony lesz. A másik fajta, a rögzített – ez lehet fém és kerámia – fogszabályzó az egyes fogakat állítja be. Ezt az orvos igazítja az állkapocshoz havi rendszerességgel, és nem lehet kivenni a szájból.

A fogak rendezettsége szempontjából mekkora bajt tud okozni az ujjszopás?

Az ujjszopás és a cumi 4 éves korig, vagyis amíg az állcsont el nem kezd fejlődni, nem okoz problémát, de utána már képes eldeformálni az állcsontot, amit az ujjnyomás ereje is befolyásol. Azonban az eldeformált állcsont nem csak ezeknek tudható be: rossz szokásként a nyelvlökéses nyelés szintén kiválthatja. Mivel a nyelv az egyik legerősebb izom a testben, ha nem jó a gyerek nyelvtartása, vagy nem jól nyel, ugyanazt a hatást váltja ki, mint az elhúzódó ujjszopás. Ebben az esetben logopédusnak is látnia kell a gyermeket, és a megfelelő nyelvtartásra, orrlégzésre, illetve a helyes nyelésre kell megtanítania. A rossz szokásokon kívül a genetika is befolyásolja az állcsont fejlődését.

Régen ciki volt a fogszabályzós mosoly a kamaszok körében. Ma is annak számít?

Ma már egyre könnyebben elfogadják a fogszabályzó meglétét, sőt, sokszor azért is akarnak, mert az osztálytársnak is van. Elsősorban az esztétikum miatt veszik rá magukat a kamaszok, így megéri nekik a 1,5–2 éves kezelés.

Hogyan lehet megértetni egy kisgyerekkel, hogy ne féljen a fogászaton?

Hogyan lehet megértetni egy kisgyerekkel, hogy ne féljen a fogászaton?

A gyerekek zöme a fogfúrástól és -húzástól, illetve a szuritól fél, de a fogszabályozástól nem, mivel ez gyakorlatilag fájdalommentes kezelésekkel jár. Itt csupán a felhelyezés utáni feszítő érzés lehet zavaró egy kis ideig. Az a tendencia, hogy a szülő csak akkor viszi el a gyereket fogászatra, ha már fúrni és tömni kell a gyermek fogát. Meg kell ismertetni a kicsit a fogászattal, vagyis akkor kell legelőször beültetni őt a fogorvosi székbe, amikor panaszmentes. Ilyenkor nincs is mitől félnie. Később, ha már tényleg baj van, ismerős lesz neki a közeg.

Mikor kell elkezdeni a kicsiknél a fogmosást?

Az első fogacskák kibújásakor. Ez általában fél-, egyévesen szokott bekövetkezni. Ha nincs még fog, az ínyéről a lepedéket kell letörölgetni. Hároméves kor alatt használható az akár rágókával kombinált kefe is. Egyébként az üzletekben kapható fogkefék mindegyikén feltüntetik, melyik korosztálynak javasolt.

A fogkrém sem mindegy?

Nem. A hároméves kor alattiak fogkréme minél kevesebb fluoridot tartalmazzon! Ők még lenyelik a fogkrémet, és nem szabad, hogy sok fluorid jusson a szervezetükbe. A krémek tubusán szintén szerepel, melyik korosztály részére készült.

Mi a teendő a lyukas tejfoggal? Hagyjuk rá, úgysem marad meg sokáig? 

Ha a fogváltás idején lyukad ki, például már mozog, akkor valóban nem érdemes betömni. Ha messze van még a fogváltás ideje, akkor mindenképpen be kell tömni. Tévhit, hogy az elromlott tejfog nem okoz fájdalmat. Ha a szuvasodás eléri az idegeket, akkor ez is tud fájni. Egyébként nagyon fontos szabály, hogy a gyermek este, lefekvés előtt ne kapjon cukros teát, üdítőt, és mindenképpen fogmosás után kerüljön ágyba.

Mennyi idő után kell cserélni a gyerekek fogkeféjét?

Félévente mindenképpen. Igazából ez attól is függ, használatkor mennyire rongálódik el a sörte. A felnőttekre is vonatkozik, hogy a kefét sosem szabad erőteljesen rányomni a fogra, mert az ínyt „ledarálhatja” az erőteljes súrolás, a fognyak visszahúzódhat, így szabaddá válik a gyökércement, mely kevésbé ellenálló, mint a zománc, és szuvasodás kezdődhet meg. A hagyományos fogkefével szemben ezért előnyös az elektromos fogkefe: jelez, ha túl nagy nyomást gyakorolunk a fogra. A fogat óvatos, kis, körkörös mozdulatokkal kell mosni.

Sok kisgyerek hosszabb-rövidebb ideig rendszeresen csikorgatja a fogát. Miért?

Véleményem szerint a stressz az egyik legfőbb oka. Egyre nyugtalanabbak a gyerekek, meg kellene őket tanítani relaxálni, lenyugodni. Erre nagyon jó módszer a lefekvés előtti relaxációs zene, nyugtató hatása van, az izmokat is ellazítja. A csikorgatás (bruxizmus) egy izommunka következménye, amikor a fogak összekoccannak. Ha sikerül leszoktatni a gyermeket róla, tehát csak rövid ideig áll fenn, akkor nem kell komolyabb következményekkel számolni. Felnőttkorban is gyakori ez a jelenség, itt is ugyanaz érvényes, mint a gyerekeknél, ajánlott elsajátítani valamilyen relaxációs technikát. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos harapási eltérések is közrejátszhatnak a kialakulásában, amelyek rendezésére szintén alkalmas lehet a megfelelően kivitelezett fogszabályzó kezelés.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége