Előzzük meg a szájszagot!

Előzzük meg a szájszagot!

A rossz szájhigiénia sokszor kellemetlen lehelettel jár, a szájszag pedig ront az önértékelésen, és rányomja bélyegét a szociális kapcsolatokra is. A kellemetlen lehelet megelőzéséhez, megszüntetéséhez nem elegendő a rendszeres fogmosás.


Az esetek 80-90 százalékában a szájüregben vagy az orr-garatüregben kell keresni az okot. A szájüregben számos baktérium található, amelyek a fehérjéket tartalmazó élelmiszereket, így például a tejet lebontják. Eközben kéntartalmú vegyületek keletkeznek, amelyek szaga nagyon kellemetlen.

Szájüregi okok

Előzzük meg a szájszagot!

A hiányos szájhigiénia, a nem megfelelő fogápolás, foglepedék-képződés gyakori ok, ahogyan a fogak rossz állapota is. A szájnyálkahártya-, a fogíny-, vagy fogágygyulladás, a kiszáradt szájnyálkahártya, illetve állandó szájon keresztül történő lélegzés szintén. A szájpenész, az orr-garatüregi fertőzések (torok-, mandula- vagy arcüreggyulladás), valamint az állcsonti ciszta is a szájüreghez köthető okok.

Egyéb betegségek

Más is állhat a háttérben, például krónikus bronchitis, tüdőgyulladás, gyomornyálkahártya-gyulladás, túl kevés vagy túl sok gyomorsav. Továbbá nyelőcsőtágulat, rosszul beállított vércukorszint, diabétesz esetén, súlyos máj- és vesefunkció-zavarok, túl hosszú böjtölés, a vékonybél bakteriális fertőzése vagy éppen emésztési zavarok.

Az elfelejtett nyelv

A kellemetlen szag forrása gyakran a nyelv. Rendszeres tisztítása hozzátartozik a szájhigiéniához, éppolyan fontos, mint az alapos fogmosás és a fogköztisztítás. Utóbbi a nehezen elérhető fogközök miatt kiemelten fontos.

A nyelv felszíne egyenetlen, ami megkönnyíti a baktériumok megtelepedését: mikroorganizmusok az apró ételdarabkákat fogyasztják, és anyagcseretermékeik okozzák a kellemetlen szagot. Ezek az apró élőlények felelősek a foglepedék és a fogszuvasodás kialakulásáért is. A szájszaggal küzdő páciensek felének problémája megszüntethető lenne a nyelv rendszeres tisztításával.

Így tisztítsuk

Így tisztítsukNaponta kétszer óvatosan puha fejű fogkefével vagy speciálisan erre a célra kialakított nyelvtisztító kefével kell megmosni főleg a nyelv hátsó felületét. A nyelvtisztítás közben mindig hosszanti irányba mozgassuk a fogkefét, és közben legyünk óvatosak, csak finoman mossuk, és ne súroljuk! Sose használja nyelvtisztításra ugyanazt a fogkefét, amivel a fogait mossa, ezzel csak azt érné el, hogy a szájüreg egyik részéről a másikra juttatná a baktériumokat. Fogmosás után ajánlott antibakteriális szájvízzel öblögetni. Ha mindez nem segít, a háromhavonta ismételt ultrahangos professzionális fogtisztítás segíthet.

A mandulakő is okozhatja

Kevesen tudják, de a vese- és epekő mellett a torokmandulákban is létrejöhetnek kemény és olykor fájdalmas képződmények, vagyis kövek. Jelenlétükre a kellemetlen lehelet is felhívhatja a figyelmet. A mandulák belseje mély járatokkal tagolt, amelyben a kórokozók és egyéb anyagok, elhalt sejtek és nyák gyűlik össze. Ha ez az anyag megkeményedik vagy elmeszesedik, mandulakő alakul ki, például visszatérő mandulagyulladás esetén. A mandulakövek rossz leheletet okozhatnak, ezen rövid távú megoldásként a sós vizes gargarizálás segíthet.


Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége