Okosan bánjunk a szájvízzel!

Okosan bánjunk a szájvízzel!

A szájvizekről az első és legfontosabb tudnivaló a rendeltetésszerű használat: csakis a gyártók és a fogorvos által ajánlott mennyiségben és gyakorisággal szabad őket alkalmazni.

A szájöblítő folyadékokat általában a káros baktériumok, vagyis az úgynevezett patogén flóra eltávolítására javasolják. Ugyanis a káros baktériumok megnövekedett mennyiségben különböző betegségeket, például fogszuvasodást, ínygyulladást okozhatnak, valamint hozzájárulhatnak a rossz szájszag kialakulásához is. Ennek a patogén flórának a csökkentésében lehet szerepe az üzletekben és gyógyszertárakban is kapható szájvizeknek.

A szájvizek típusai

Okosan bánjunk a szájvízzel!

A szájvizeknek két nagy típusát különböztetjük meg. A drogériákban kapható általános termékek alacsony koncentrációban tartalmazzák a száj megfelelő higiéniáját támogató hatóanyagokat. A mindennapos használatra szánt, teljesen általános termékek mellett ebben a kategóriában is vannak speciális funkciójú típusok, van, amelyik a fogszuvasodástól, az ínygyulladástól vagy a fogkőképződéstől véd. Fogfehérítésre, fogzománc védelmére alkalmas szájvizeket is forgalmaznak. Az általános szájvizek gyakran tartalmaznak fluoridot, alkoholt, színezékeket és különféle aromákat.


A második kategóriába a terápiás szájöblítők tartoznak. Ezek koncentráltabb, komolyabb hatóanyag-tartalommal rendelkező termékek, amelyeket a fogorvos ajánl például szájsebészeti műtétek után a regeneráció elősegítésére, vagy ínygyulladás esetén. Ezekben leggyakrabban hialuronsav, fluoridok, klórhexidin, cetilpiridinium-klorid található. Kifejezetten a szájszag és a szájszárazság enyhítésére alkalmas szájvizek is kaphatóak.

Melyik szájvíz az ideális?

A megfelelő szájvíz kiválasztásához több szempontot is figyelembe kell venni. Ilyen például a fogak és a szájüreg állapota. Az érzékeny fogaknál nem mindegy, mivel öblögetünk.

A szájvizeket csak a csomagoláson szereplő ajánlásnak megfelelően, és a fogorvossal egyeztetve szabad használni, mert a túlzásba vitt öblögetés árthat. Itt persze nem arra kell gondolni, hogy az emberek elvesztenék a fogaikat a gyakori öblögetéstől, hiszen a szájvíz az evéssel-ivással kimosódik a szájüregből, de a kellő figyelem ezek folyamatos használatánál sem mellőzhető, mert hosszabb távon az egészséges hámsejtek károsodása sem kizárt. Inkább az alkoholmentes szájöblítők használata javasolt, mert az alkohollal való rendszeres öblögetésnek is lehetnek káros hatásai.

Melyik szájvíz az ideális?

A szakemberek szerint legalább fél órát javasolt várni az öblögetéssel fogmosás után, hogy a szájvizek kifejthessék a baktériumok elleni hatásukat, de csakis a gyártók által javasolt ideig és mennyiségben szabad használni őket.

Ezért lehet káros

A túl gyakori használat több szempontból is problémát okozhat. A helytelen használattól a hasznos baktériumok is elpusztulhatnak. A szájvizek jelentős része ugyanis antibakteriális hatású. A magas alkoholtartalmú szájvizek kiszáríthatják a száj nyálkahártyáját. A nagyon koncentrált szájvizek pedig még az ízlelőbimbókat is károsíthatják.

A napi kétszeri fogmosást és a napi egyszeri fogköztisztítást nem lehet kiváltani szájvízzel.

Az alkoholos és antibakteriális szájöblítőket csak 2–4 naponta használjuk, de a biztonság kedvéért ebben sem árt kikérni a fogorvos véleményét.

 

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége