Ne várja meg, míg kilyukad

Ne várja meg, míg kilyukad

A fogszuvasodás kialakulását több tényező is befolyásolja, a megelőzés szerepe kiemelten fontos.


Jó tudni, hogy a teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés. A plakk a fogak, fogpótlások felszínén összegyűlő, azok felszínéhez erősen tapadó baktériumok összessége, amely csak mechanikai tisztítással, dörzsöléssel távolítható el.

Ne várja meg, míg kilyukad Ilyen a lyukas fog

A fogszuvasodás (caries) a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó idült folyamat, ilyenkor a kemény fogállomány véglegesen roncsolódik. Ha a zománc felszíne és a rajta lévő plakk között zajló biokémiai folyamatok eredményeként a pH a kritikus érték (pH 5,2-5,7) alá csökken, a zománcból ásványi anyagok oldódnak ki.


A szuvasodás soktényezős folyamat, amelyben fontos szerepet játszanak a szájban lévő baktériumok, illetve bizonyos táplálékok. Leggyakrabban a kis- és nagyőrlő fogak barázdáiban, gödröcskéiben, valamint az egymással érintkező fogfelszíneken keletkezik. Fiataloknál gyors lefolyású, a kezdeti fogszuvasodást követi a zománc szétesése, majd az üregképződés. Idősebb korban lassúbb a folyamat a dentincsatornák elmeszesedése miatt.



Alakulását a kor, a nem, a nyál összetétele, genetikai tényezők, földrajzi elhelyezkedés, szociális és gazdasági tényezők is befolyásolják.

Van visszaút?

Amennyiben a folyamat a zománc legfelső rétegét érinti, akkor megfelelő fogmosással, fluoridos fogkrémek, zselék használatával még megfordítható. Figyelmeztető jel, ha a fog hidegre/melegre/édesre/sósra érzékeny, de a kiváltó inger megszűnését követően a panasz elmúlik. Ez fogtömés készítésével orvosolható.


Az idő előrehaladtával a folyamat egyre mélyebb rétegeket érint, elérve a dentint, illetve végül a fogbelet – innentől a folyamat visszafordíthatatlan: gyulladás, fájdalom, tályog, csontot is érintő folyamatok, ez már a fog megtartását is veszélyeztetheti.

A megelőzésA megelőzés

A fluoridok általános és helyi alkalmazása 20–60 százalékkal csökkenti a fogszuvasodás kialakulását. A fluor növeli a zománc savakkal szembeni ellenállását. A fog előtörése előtt hatással van a barázdák és gödröcskék alakjának kedvező alakulására, valamint gátolja a baktériumok anyagcseréjét. A szervezetünkbe juttathatunk fluort, fluorral dúsított só, fluoridtabletta formájában, illetve helyi használatú fluoros készítményekkel (szájöblögetők, ecsetelők, gélek, fogkrémek).


Cukor helyett cukorpótlók alkalmazása javasolt. A megelőzésben a legfontosabb szerepe a plakk eltávolításának, a megfelelő szájhigiénének – a fogmosásnak, fogselyem rendszeres használatának –, illetve rendszeres, félévenkénti fogorvosi ellenőrzésnek van.

Tudta-e?

A barázdazárás a fog mély barázdáinak, gödröcskéinek lezárása a fogszuvasodás megelőzéseként, illetve kezdődő fogszuvasodás esetén.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége