Aszalt szilva a csontritkulás ellen

Aszalt szilva a csontritkulás ellen

Dr. Crul-Tóth Noémi cikke

A csontritkulás mára népbetegséggé vált a világon. A statisztikai számítások alapján a most 55 évesnél idősebb populációban minden 3. nőből és minden 10. férfiból egynél biztos, hogy kialakul ez a betegség az élete hátralévő részében. Az aszalt szilva és valószínűleg számos más zöldség és gyümölcs is elősegíti egy egészségesebb csontszerkezet fenntartását és a fenyegető csontritkulás elkerülését.

Az egészséges csontozat fenntartása bonyolult folyamat, ugyanis a csontjaink nem rendelkeznek állandó szerkezettel, folyamatosan épülnek és lebomlanak egész életünk során. Ennek a csontátépülésnek a folyamata szabályozottan zajlik, és nagyban függ számos hormon, kalcium és a D-vitamin jelenlététől.

A csontfelszívódást és a csontépítést két különböző, a csontokban található sejt végzi. Az osteoblastok feladata a csont felépítésének, növekedésének, átépítésének biztosítása, míg az osteoclastok lebontják a csont alapállományát. Az oszteoporózis, vagyis csontritkulás állapota akkor áll fenn, ha a csontbontás nagyobb ütemben, gyorsabban megy végbe, mint a csontépülés. A menopauza bekövetkezte utáni csonttömegvesztés mögött a hormonális háttér átrendeződésén túl bizonyos növekedési faktorok csökkent termelődése (inzulinszerű növekedési faktor-1, IGF-1), oxidatív gyökök, illetve egyéb, a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó molekulák jelenléte is állhat.

Több bizonyíték látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelésével számos krónikus betegség megelőzhető, beleértve például a szív- és érrendszeri betegségeket és számos daganatos megbetegedést is. Megfigyeléses, laboratóriumi és klinikai vizsgálatok arra is bizonyítékot szolgáltattak, hogy a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása előnyösen befolyásolja a csontok egészségét is.

Számos egyéb tudományos eredmény közül egy, az aszalt szilvával folytatott klinikai vizsgálatsorozat eredményeit szeretném bemutatni ebben a cikkben. Az aszalt szilva gazdag forrása a fenolos vegyületeknek, nagy mennyiségben található benne többek között klorogénsav és neoklorogénsav. Ezenkívül tartalmaz olyan kis mennyiségben előforduló ásványi anyagokat, mint például a K-vitamin, foszfor, magnézium és kálium, amelyek fontos szerepet játszanak a csontsűrűség megőrzésében. Előzetes állatkísérletes vizsgálatokban igazolták, hogy az aszalt szilva adagolása nemcsak hogy képes volt megelőzni a mesterségesen előidézett csontritkulásos állatmodellben a csontsűrűség csökkenését, de elősegítette a csonttömeg visszaépülését annak leépülése után is.

A pozitív eredmények láttán egy amerikai kutatócsoport kontrollált, randomizált klinikai vizsgálat keretein belül összesen három vizsgálatban, 3, 6 és 12 hónapon keresztül figyelte meg az aszalt szilva fogyasztásának hatásait menopauzán átesett nők esetében. A menopauza során átalakul a női hormonháztartás, ami sokszor vezet súlyos csontleépüléshez és csontritkulás kialakulásához.

A vizsgálatból kiderült, hogy 3 hónap aszaltgyümölcs-fogyasztás után a csontképződést jelző markerek mennyisége megnőtt a vérben, ami kiemelkedően magasabb értéket mutatott az aszalt szilvát fogyasztó csoportban. A csontfelszívódás mértékét mutató markerek mennyiségét az aszalt gyümölcs fogyasztása nem befolyásolta. Érdekes, hogy ezt a hatást az aszalt szilva nem az ösztrogénreceptoron keresztül fejtette ki.

A következő vizsgálatból kiderült, hogy az aszalt alma és szilva fogyasztása jótékony hatással volt a csontépülésre, bár az aszaltszilva-fogyasztás hatására statisztikailag jelentősebb csontépülést tapasztaltak a felkar és a gerinc esetében. A vérben mérhető csontfelszívódást és csontátépülést jelző paraméterek értékei a kezelési idővel párhuzamosan csökkentek az aszalt szilvát fogyasztó nők esetén.

Egy szintén ettől a csoporttól származó későbbi vizsgálatban megállapítást nyert, hogy 50 g aszalt szilva elfogyasztása is hasonló hatást fejt ki a csontanyagcserére már hat hónapos kezelés után is. Érdekes, hogy ezeket az eredményeket ez utóbbi vizsgálatban úgy érték el, hogy a menopauzás hölgyek nem kaptak kalcium- és D-vitamin-kiegészítést.

Az aszalt szilva csontvédő hatásának mechanizmusát állatkísérleteken vizsgálták. Megállapították, hogy fogyasztásával emelkedik a IGF-1, illetve bizonyos antioxidáns folyamatokért felelős molekula, a glutation, és csökken számos gyulladásos mediátor szintje a szervezetben. Ezenkívül az osteoclastok és osteoblastok aktivitásának szabályozásával befolyásolja a csontátépülést a csontképződés javára. Kimutatták, hogy az aszalt szilva fogyasztása hatással lehet a csontállomány szerkezetének kialakításában részt vevő bizonyos gének működésére is.

A teljes cikk a www.pirulakalauz.hu oldalon olvasható el.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége