Tavasztól támadnak a kullancsok

Tavasztól támadnak a kullancsok

Köztudott, hogy az utóbbi 50 évben megnőtt a kullancsok száma, tavasszal és ősszel fertőzik meg a legtöbb embert. Nyáron, a hőségben viszont ellustulnak, várják, hogy egy arra haladó állat bundájában vagy az ember ruházatában megkapaszkodhassanak. Ezért minden szabadban töltött nap után alaposan át kell vizsgálni a gyermekeket és magunkat is – javasolja dr. Molnár Zsuzsa házi gyermekorvos.

Milyen ruházat ideális kullancsszezon idején?

Kiránduláskor mindenkinek zárt ruházatot érdemes használni: hosszúnadrágot, zárt cipőt, zoknit. Ebbe lehetőleg gyűrjük be a nadrág szárát, mivel leggyakrabban aljnövényzetből, bokrokból támadnak a kullancsok. A felsőruházatot is be kell tűrni a nadrág derekába, mert ott is be tud mászni a vérszívó élősködő, mely utána ott telepszik meg, ahol vékonyabb a bőr (hajlatoknál, nyakon). A világos ruha praktikusabb, mert könnyebben észre lehet rajta venni a kullancsot.

Mennyire biztonságosak a kullancsellenes spray-k, krémek?Mennyire biztonságosak a kullancsellenes spray-k, krémek?

A kullancsriasztó szerek fajtájuktól függően néhány óráig biztosítanak védelmet a kullancscsípés ellen. Többségük nyugodt szívvel használható, nem mérgezőek.

Hogyan kell szabályosan kiszedni a kullancsot?

Nagyon fontos, hogy amint észrevesszük a kullancscsípést, mihamarabb távolítsuk el, nem kell orvosi, szaksegítségre várni! Minél több időt tölt a bőrben a kullancs, annál nagyobb a veszélye a fertőződésnek. A legalkalmasabb eszköz a speciális kullancskiszedő csipesz, de közönséges fémcsipesszel vagy hosszabb körömmel is kiszedhető. Mindig ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk össze eltávolítás közben a kullancs testét, mert a kórokozók a parazita potrohában (gyomrában) találhatók legnagyobb számban, így annak összeszorításával a kullancsot öklendezésre ösztönözzük. Ezzel pedig több kórokozó juthat a szervezetbe, vagyis növelhetjük a fertőzés kockázatát.

Mi van, ha beleszakad a bőrbe?

Ha eltávolítás közben beleszakad a kullancs feje, vagyis a szájszerve, az nem nagy probléma. Ne kezdjük el kikaparni, pár nap múlva magától kilökődik a bőrből.

Az eset után vigyük a gyereket orvoshoz, vagy először csak figyeljük a bőrét, a csípés helyét?

Kullancscsípés után nem kell azonnal orvoshoz rohanni. Figyeljük a csípés helyét és az egyéb tüneteket 5-6 hétig. Az első 3 napban jelentkező bőrpír, amely 3 nap után elmúlik, csupán allergiás reakció a csípésre. Akkor vigyük orvoshoz, ha a csípés helyén fokozatosan növekvő koncentrikus körök jelennek meg, izom- és ízületi fájdalom lép fel, ha a csípést követő két héten belül láz, szédülés, fejfájás, arcidegbénulás, tudatzavar, járászavar alakul ki, vagy ha szívritmuszavar jelentkezik, illetve ha a fülcimpa vagy az emlőbimbó megduzzad.

A kiszedett kullancsot hogyan tároljuk?A kiszedett kullancsot hogyan tároljuk?

Nyomjuk alaposan össze, és mossunk kezet. Bevizsgáltatni nem kell, a kullancsok nagyarányú fertőzöttsége miatt minden kullancs potenciálisan fertőzöttnek tekinthető. Viszont attól, hogy az adott kullancs fertőzött, még nem biztos, hogy a fertőzés át is jutott az emberbe, és az betegséget is okoz. A kezelés a tünetek megjelenésétől függ.

Milyen tünete van a fertőzött kullancscsípésnek?

A kullancsok által terjesztett két leggyakoribb, embereket érintő betegség a Lyme-kór és a kullancsencephalitis. Az előbbit egy baktériumfaj, a Borrelia burgdorferi okozza, az utóbbit pedig a kullancsencephalitis-vírus. A tünetek attól függenek, hogy a fertőzött kullancs melyik kórokozót terjeszti és juttatja át vérszívás kapcsán az emberbe.

Nagy baj, ha valaki a kullancsok miatt Lyme-kórt kap?

Nagy baj, viszont a jó hír, hogy a Lyme-kór gyógyítható megfelelő ideig szedett antibiotikummal.

A kórokozó a Magyarországon élő kullancsok több mint felében jelen van. A kullancsból vérszívás kapcsán kerül át a kórokozó az emberi szervezetbe, ahol az első néhány hétben általában a kokárdaszerű bőrtünetet okozza (bár bőrtünet nélkül is lehet fertőződés), majd kezelés nélkül hónapok, évek múlva ízületi gyulladásokat, idegrendszeri gyulladásokat, szívizomgyulladást okoz.

Kutya, macska terjesztheti, hordozza a kullancsot. Ha van a családban házi kedvenc, hogyan óvjuk az állatot, gyereket ellene?Kutya, macska terjesztheti, hordozza a kullancsot. Ha van a családban házi kedvenc, hogyan óvjuk az állatot, gyereket ellene?

Valóban, a parazita megbújik a házi kedvenceken. Az átlagember leggyakrabban a kutyája homlokán, a füle mögött, a nemi szervein talál kullancsot, ott, ahol az állat nem képes elérni a fogaival a parazitát, hogy kitépje a bőréből. Az is gyakori, hogy nem tudja kikaparni, mert nagyon érzékeny az érintett bőrfelület. A kullancsok több olyan betegséget terjesztenek, amelyek csak a háziállatokra, de olyanokat is, amelyek emberre, állatra egyaránt veszélyesek. Emiatt a kutyánál-macskánál is célszerű alkalmazni speciális, számukra gyártott kullancsriasztó szereket.


Gyermekeinket kullancsriasztó szerekkel, megfelelő öltözettel, védőoltással védhetjük a fertőződés ellen. A legfontosabb, hogy a szabadban töltött tevékenységek után alaposan nézzük át gyermekeinket, magunkat, hogy nem szedtünk-e össze kullancsot, hiszen már akár parkokban, játszótereken is nagy számban előfordulhatnak.

Érdemes-e beadatni a gyerekeknek a védőoltást?

Jelenleg még csak a kullancs okozta agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás, amely a Lyme-kór ellen nem véd, csak a kullancsencephalitis ellen. Szerintem mindenkinek érdemes beadatni a védőoltást, főleg akkor, ha fertőzött területre utazunk kirándulni – akár csak rövid időre is, vagy ha hosszabb ideig tartózkodunk (például életvitelszerűen) olyan területen, ahol nagyobb a kullancsok fertőzöttsége. Magyarországon a Dunántúli- és az Északi-középhegység a két leginkább fertőzött rész. Körülbelül minden 1000. kullancs terjeszti a kullancsencephalitis-vírust. Az oltások biztonságosnak mondhatók, nagyon ritka az oltási szövődmény.

Mikor ajánlott az oltások felvétele?

Télen ajánlott felvenni, azért, hogy tavaszra védettek legyünk, mire rajzanak a kullancsok. Az alapimmunizálás 3 oltásból áll, melyek beadására többféle séma létezik (lehet hagyományos vagy gyorsított). Majd a folyamatos védettségért emlékeztető oltások szükségesek.

A Lyme-kór tünetei:

A csípés helyén 3 nap után kialakuló kokárdaszerű bőrelváltozás (erythema chronicum migrans), mely minimum 5 cm-es, és fokozatosan növekszik a szélek felé, esetleg később a test más részein is megjelenhet. A súlyos tünetek hetekkel, hónapokkal a csípés után jelentkeznek: arcidegbénulás, ízületi gyulladás, szívizomgyulladás, idegrendszeri panaszok, akár agyvelő- vagy agyhártyagyulladás.

A kullancs okozta agyvelő- és agyhártyagyulladás tünetei:

Ha a csípést követő 5–14. napon láz, fejfájás, végtagfájdalom, rossz közérzet jelentkezik, akkor gyanakodhatunk rá, hogy  elkaptuk a kullancsencephalitis-vírust. Az esetek többségében nem lesz egyéb tünet.


Minden 5. esetben azonban kb. 4 hét múlva bekövetkezik a betegség második fázisa, mely a súlyos agyvelő-, agyhártya- és/vagy gerincvelő-gyulladás tüneteit mutatja (idegrendszeri tünetek az érintett területnek megfelelően, eszméletlenség, bénulások). Érintett lehet a szívizom és a máj is. Az agyvelő-gyulladásos esetek 1-2%-a halálos kimenetelű. A betegségen átesettek egy részénél az idegrendszeri tünetek hosszú távon megmaradnak. 

Így kell eltávolítani a kullancsot:

A feji végükhöz, a bőrünkhöz közel próbáljuk meg megfogni, majd lassan húzzuk kifelé. A csavaró mozdulatról megoszlanak a vélemények. A kiszedés előtt nem szabad semmiféle olajjal, ecettel, egyéb anyaggal bekenni a kullancsot vagy a csípést, mert ezzel arra késztetjük, hogy kiöklendezze a fertőzött béltartalmát az áldozatba. 



Kapcsolódó termékek

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége