Így távolítsuk el helyesen a kullancsot

Így távolítsuk el helyesen a kullancsot

Kullancs


Úgy kell eltávolítani a kullancsot, hogy közben ne nyomjuk össze a testét. Arra törekedjünk, hogy minél korábban kiszedjük a bőrből az élősködőt.


Számtalan közlemény állítja, hogy ha a kullancsot 72 órán belül eltávolítjuk, akkor nem okozhat fertőzést. Ez a vélekedés állatkísérleteken alapszik. A kísérletek során a fertőzött kullancsokat finom tüllhálóba tették, így kötözték a nyulak fülére, majd különböző időpontokban távolították el úgy, hogy a tüllhálót finoman megemelték. Így a kullancsok testét nem nyomták össze.

Ezzel szemben, amikor magunk távolítjuk el a kullancsunkat, nagyon nehéz elkerülni, hogy ne nyomjuk össze a testét. Továbbá az sem bizonyított, akár emberekről, akár állatokról van szó, hogy a kullancs ennél hamarabb nem adhatja át a fertőzést, akkor is, ha nem nyomjuk össze, ezért minél hamarabb el kell azt távolítani összenyomás nélkül mind emberből, mind állatból.


Csipesz, kullancskanál, cérna...

Amikor összenyomjuk a kullancs testét, a benne lévő kórokozókat – mintha egy fecskendő dugattyúját nyomnánk meg – magunkba préseljük. Túl ezen, a leírt kísérletet kifejlett (felnőtt) kullancsokkal végezték, ezeknek akár egy hétre is szükségük van, hogy teleszívják magukat. Ezzel szemben a lárváknak (alig látható, 1 mm-es, szinte átlátszó kullancscsecsemőknek) mindössze egy nap is elég ahhoz, hogy jóllakottan távozzanak, egyben a kórokozókat bejuttassák.

Hogyan távolítsuk el? Hegyes orrú csipesszel vagy cérnával könnyű megoldani a feladatot. A cérnás módszer különleges előnye, hogy egy cérnaszálat bármikor előhúzhatunk a ruházatunkból.

A patikákban kapható egy rugós, acélból készült csipesz, amivel nem könnyű bánni, de alkalmas a feladatra, hogy a parazitát testének összenyomása nélkül távolítsuk el. Az „egyszer használatos” „kullancskanál” rossz minőségű műanyagból készül, túl vastag, és emiatt gyakorlatilag használhatatlan.

Amennyiben beszakad a kullancs szájszerve (nem a feje, mint mondani szokták), nem kell vele tovább bajlódni, mert ebben már nincs érdemi mennyiségű fertőző anyag, hagyni kell, hogy magától kilökődjön. A további felesleges piszkálásnak köszönhetően a csípés helye másnapra begyullad, így a Lyme-kór betegség gyanúját keltheti, így végül nem mentesülünk a felesleges antibiotikumkezeléstől.  • A csípést követően a Lyme-betegség megelőzésére antibiotikumot kaphatunk. Ez nem veszélytelen dolog, mert annyi gyógyszert nem kapunk, amennyi a kórokozó elpusztítására elegendő lenne, viszont elegendő lehet ahhoz, hogy a jellegzetes bőrpír ne alakuljon ki, így a fertőzés rejtve maradhat, és a diagnózis szinte lehetetlenné válik.
  • Érdemes tudni, hogy a vérvizsgálat a Lyme-kór irányában a csípést követő napokban teljesen értelmetlen, mert a vérben csak ellenanyagokat tudunk kimutatni, ezek termeléséhez több hét kell. Megbízható eredmény reményében csak hetek múlva érdemes elvégeztetni a vizsgálatot. Sajnos a kereskedelmi forgalomban kapható tesztek minimum 25 százalékban hamis pozitív eredményt adnak.
  • A kullancsot célszerű megőrizni, mert a fajmeghatározás segítheti a klinikai diagnózist.
  • Vegyünk egy jó nagyítót, mert nem minden kullancsnak látszó dolog bizonyul kullancsnak a nagyító alatt.

Forrás: www.webbeteg.huHírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége