Karácsonyi láz

Karácsonyi láz

Közeledik a karácsony, egyre inkább erőt vesz rajtunk a készülődés, várakozás izgalma. Vajon mindennel megleszünk időben? Ízlik majd az ünnepi menünk? Ajándékainkkal a vágyott örömöt szerezzük szeretteinknek? Hogy minden a reményeik szerint alakuljon, fogadjanak el tőlünk néhány tanácsot!


Annál fontosabb, hogy a megfelelő ajándékot választjuk-e, minél kedvesebb számunkra a megajándékozott. Minél többre értékeljük a másikat, annál inkább szeretnénk, hogy a kiszemelt ajándék híven tükrözze érzéseinket. Nincs ez másként a szeretet ünnepén sem.

Készítsünk listát

Egy feladat sikeres elvégzése – tekinthetjük ennek a karácsonyra történő felkészülést is – nagyban múlik azon, mennyire gondoljuk át a teendőinket. Éppen ezért ne sajnáljuk rá az időt! Írjuk össze azokat a családtagokat, barátokat, kollégákat, akiknek ajándékot szeretnénk adni. Készítsünk lajstromot arról is, milyen főbb eszközökre, kellékekre, élelmiszerekre lesz szükségünk az ünnep során. Ha ezekkel megvagyunk, tulajdonképpen évről évre elővehetjük, éppen csak aktualizálnunk kell. A listakészítés tudatos vásárlásra is ösztönöz!

Karácsonyi láz

Minden időben!

Ha elkészítettük a listákat, legyenek a kezünk ügyében már hetekkel  a szenteste előtt, azért, hogy ha jó ötletünk támad, azonnal felírhassuk. Az ünnepi készülődés „szemüvegén keresztül” figyeljünk, ha boltba megyünk, ha újságot olvasunk, ha tévét nézünk, vagy rádiót hallgatunk.  Az ajándékot bármikor megvehetjük, ha biztosak vagyunk a dolgunkban, csak az alkalomig jól rejtsük el a lakás egyik szegletében. Az a fontos, hogy amit csak lehet, ne halasszuk az utolsó pillanatra! A meg-felelő ajándék kiválasztása ugyanis gondos odafigyelést, rengeteg időt és energiát igényel. Azok, akik nagyon jól választanak meglepetést szeretteiknek, általában megfelelő időt hagytak maguknak erre.

Vásárlási láz

Az ünnep közeledtével a boltokat árudömping lepi el. Ám ez az ilyenkor sokkal intenzívebben ránk zúduló reklámáradattal együtt – inkább megnehezíti a dolgunkat, mintsem könnyítené.  A fogyasztói társadalom egyik kísérőjelensége a különféle hangzatos hirdetésekkel az újabb és újabb javak megszerzése iránti vágyak életben tartása. Könnyebben „elcsábulhatunk”, elkaphat bennünket a vásárlási láz: sokszor arra is költünk, ami teljesen felesleges. A vásárlási lázban könnyen háttérbe szorulhat az ünnep eredeti szándéka, a családi összetartozás, az egymásra figyelés, az egymás iránti megbecsülés erősítése.

Miért ne hagyjuk az utolsó pillanatra?

Megtörténhet, hogy a későre halogatott vásárlás idejére pontosan az fogy el, amit korábban kiszemeltünk. Sokkal kényelmesebb, ha nem kell a tanácstalanul kószáló embertársaink nagy tömegén átküzdenünk magunkat az árukig, vagy hosszú sorban állással eltölteni a drága időnket. A stressztől is megszabadulhatunk, nyugodtabban adhatjuk át magunkat a karácsonyi hangulatnak azzal a tudattal, hogy mindent időben beszereztünk, nem kell az utolsó pillanatban kapkodnunk. A családi kasszát sem egyszerre terheljük meg, ha hosszabb időre osztjuk el a „költekezést”.

Miért ne hagyjuk az utolsó pillanatra?Rendeljünk előre

Lehetséges, hogy olyan finomságot szeretnénk az ünnepi asztalra, amelyhez különleges alapanyagra van szükségünk. De ha csupán nem akarjuk, hogy a kiszemelt termék elfogyjon, vagy a lehető legfrissebbet szeretnénk belőle, akkor is rendeljük meg előre! Egyeztessük azt az időpontot is a bolti eladóval, illetve a piaci árusunkkal, amikor az áruért megyünk. A világháló korszakában egyre elfogadottabb az interneten történő árurendelés. Már nemcsak műszaki cikkekhez, hanem a legalapvetőbb élelmiszerekhez is hozzájuthatunk így. A fiatalabbaknak már természetes ez a néhány kattintás, de mindez nincs korhoz kötve! Idősebb korban is bátran próbálkozzunk, ezzel is sikerélményhez juthatunk!

Nem a pénz számít!

Ha figyelünk a másikra, akkor nem lesz nehéz megtalálni azt, amivel igazán boldoggá tehetjük. Nem azon múlik, mennyi pénzt költünk rá! A meglepetés és az örömszerzés az igazi cél. Ehhez az ajándéknak minél személyesebbnek kell lennie. Persze ha sok embert veszünk számításba, törekszünk a pénztárcabarát megoldásokra is. Némi találékonysággal, kézügyességgel házilag mi magunk is elkészíthetjük azt, amit a karácsonyfa alá szánunk.

Kapcsolódó cikkeink:



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége