Hogyan készülődjünk az egészséges karácsonyra?

Hogyan készülődjünk az egészséges karácsonyra?

Karácsonykor mindenki érzékenyebb, nem csoda, ha ilyenkor sokakban felerősödik a magány érzése. Mire figyeljünk, hogy az ünnep, az ünnepi készülődés kevésbé legyen megterhelő és stresszes? És mivel segítsük emésztésünket a családi lakomáknál? A TV2, a FEM3 és a SuperTV2 műsorán futott Több mint TestŐr című televíziós életmódmagazinban a Pingvin Patika egyik gyógyszerésze adott tanácsokat a nézőknek.

 

Aki hajlamos a karácsonyi készülődést teherként megélni, annak nem árt gyógyszerész, súlyosabb esetben orvos segítségét kérnie. A szakemberek több olyan ásványi anyagot tartalmazó készítményt, gyógynövényt tudnak ajánlani, amelyek nyugtatóan hatnak a szervezetre. Mindenkinek meg kell találnia azt, ami segíti az ünnepi ráhangolódást. Ez lehet az adrenalint termelő sport, ami levezeti a feszültséget, de a zenehallgatás is a kikapcsolódást segíti – magyarázza Mojzesné dr. Terray Orsolya, a bajai Pingvin Patika gyógyszertárvezetője.

 

Több statisztika készült arról, hogy a legeltökéltebb fogyókúrázók, az egész évben tudatosan étkezők is hajlamosak az év végi ünnepsorozat alkalmával feladni a diétájukat. Pedig nagyon sok édesség és menü elkészíthető egészséges hozzávalókkal is. A csokoládé nagy mennyiségű fogyasztása gyomorfájdalmat, gyomorrontást is okozhat, de a magas kakaótartalmú, minőségi csoki kismértékű fogyasztása kimondottan jó élettani hatású. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően csökkenti az összkoleszterinszintet, javítja a gondolkodást, valamint a rövid és hosszú távú memóriát.

 

Ugyanezek a jó tulajdonságok elmondhatók a vörösborról is, de a mértékletességet szem előtt kell tartani! A vörösborban található, nagyon jó felszívódású flavonoidok hasznosítása érdekében a férfiak naponta maximum 2-3 decilitert fogyaszthatnak, a nők pedig 1-2 decilitert.

 

Ha a karácsonyi asztalnál nem sikerül a kellő mértéket betartani, legyen a házipatikában emésztőenzimet tartalmazó gyógyszer. Az ünnepi lakomák gyakran megterhelik a szervezetet, amely nem tudja megfelelő mértékben termelni ezeket az enzimeket, és a teltségérzet, puffadás előfordulása így jóval gyakoribb, mint a hétköznapokban.

 

Az epe- és májműködést fokozó anyagok, gyógynövények fogyasztása ilyenkor még fontosabb lehet. A máriatövis-tartalmú étrend-kiegészítők, gyógyszerek a máj működését segítik. Az epetermelést a borsmenta- és eukaliptuszolajat tartalmazó készítmények fokozzák. Természetesen ezek alkalmazásáról, esetleges ellenjavallatokról érdemes szakemberrel konzultálni!

 

 

A gyógyszerészek az ünnepek alatt is szakszerű tanácsadással szolgálnak – akár személyesen a Pingvin Patikákban, akár online a gyógyszertár honlapján keresztül.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége