A karácsonyi magánynak fele sem tréfa

A karácsonyi magánynak fele sem tréfa

A karácsonytól sokan már rettegnek, mert a magány alattomosan belopakodhat a szívekbe. A máskor kevésbé fájó érzés ilyenkor könnyen felerősödik. Néhány hasznos tanács viszont segíthet megküzdeni a nehezedő teherrel.

Sokan vagyunk kevesen

Amilyen a hétköznapod, olyan az ünneped - tartja a mondás. És valóban, tanulságos vetületet adnak a hétköznapokról az ünnepek. Ha a hetek magányosan röppenek el, a karácsony még veszélyesebb lehet.


Az ember társas lény, szeretet- és kapcsolatigénye az alapvető szükségletek közé tartozik. Ha ez tartósan hiányzik az életéből, szorongani fog - magyarázza dr. Csábi Eszter pszichológus, az SZTE Pszichológiai Intézet adjunktusa. 


A szakember elmondta, az egész társadalom az elmagányosodás felé sodródik. Kevés környezetét épító közösség létezik. Manapság a 15 éven felüliek fele egyedülálló, és ebben nagy szerepe van a virtuális világnak, mely a fiatalokat kifejezetten veszélyezteti. A 60 éven felüli idősek 20 százaléka pedig magányosnak érzi magát.

A karácsonyi magánynak fele sem tréfaAz ünnep a magány provokátora

Az ünnepek, így a karácsony is, a  magány érzését fokozzák, ami az időseket fokozottan érinti. "Mások családban vannak, én miért nem? Az egész világ karácsonyra készül, lépten-nyomom karácsonyi hangulatba ütközöm." - ilyen és hasonló kérdések és érzések fogalmazódnak meg a magányosokban. A magányos emberek sokszor azt is gondolhatják, hogy nem akarnak mások terhére lenni,  másokat zavarni, ezért nem is kérnek segítséget, nem jelzik, hogy magányosak. A hideg és a korai sötétedés még egy lapáttal rátesz a depresszióig fajuló érzésre. Ugyanakkor nem szabad általánosítani - hívja fel a figyelmet dr. Csábi Eszter -, nem minden magányos depressziós, és nem minden depressziós magányos.


Gyakori, hogy a torz gondolatok karácsonykor erőteljesen törnek felszínre, az érzékeny idősek lelke roppant törékeny. Az illető ilyenkor azt hiszi, a mások élete sokkal szebb, jobb, sőt, tökéletes. Magát feleslegesnek, szeretetre nem méltó személnyek érzi. Minél tovább tart ez az érzés,  annál nehezebb belőle kikecmeregni.

Mi a megoldás?

A legfontosabb, hogy az egyén segíteni akarjon saját magán. Ha van rá lehetősége, járjon közösségbe, önkénteskedjen, karácsonykor erre bőven akad lehetőség! Ajándékozhat, segíthet karitatív szervezeteket. A lényeg, hogy fokozatosan tegye meg a szükséges lépéseket. Ha már egy embert talál, akivel például sétálni tud egy jót, az már nagyon jó.


A magányos öregek közérzetén a környezetük is sokat segíthet. A telefonhívások, látogatások hatékonyak, de az is hasznos, ha a szomszédokat kérjük meg, egy-egy ajtónyitásra. A jó egészségnek örvendő időseknekk ajándékozhatunk színház- vagy moziegyet, fürdőbelépőt vagy társas kirándulást. Azt azonban senki se várja, hogy egyik pillanatról a másikra nagy eredményeket lehet elérni. Ha akarata ellenére rőltetjük a társasági életet, akár árthatunk is vele.

Kapcsolódó cikkeink:



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége