Vírusos szájfertőzés

Vírusos szájfertőzés

A gyerekek hajlamosak mindent a szájukba venni, vagy úgy megenni egy almát, hogy előtte nem mosnak kezet. Sajnos ennek köszönhetően rengeteg kórokozó jut a kicsi szájába, ami szájnyálkahártya-fertőzéshez vezethet. Mivel a betegség fájdalmas tünetekkel is járhat, rendkívül nagy szerepe van a megelőzésnek és az időben történő kezelésnek.

Vírusos szájfertőzésTünetek

Születésünk pillanatában a száj még teljesen steril, az anyatejjel és a levegővétellel tapadnak meg rajta először a kórokozók. A nem megfelelő higiéniai körülmények, a legyengült immunrendszer, a fogzás, illetve apró hámsérülések hatására rövid lappangási idő után jelentkeznek az első tünetek. A vírusos megbetegedésnek köszönhetően a gyermek lázas, rosszkedvű, bágyadt. A fogíny begyullad, vörös színű, majd a kór előretörésével megjelennek a nyelven, torokban és az arcon is az apró fehér hólyagocskák. A fájdalom miatt a kicsinek nincs étvágya, és visszautasítja az innivalót is, ami súlyos esetben kiszáradáshoz és kórházi ellátáshoz vezethet. Nem ritka a nyakon található nyirokcsomók megnagyobbodása sem. Az erősebb nyáladzás miatt az állon, nyakon és a száj környékén is szétterjedhet a fertőzés, ami akár ótvarrá is alakulhat.

Gyógymódok és kezelés

A könnyebb táplálást elősegítendő igyekezzünk kevésbé darabosan, inkább turmixolt formában pár kanál étellel, néhány korty itallal kínálgatni a kis beteget. Mellőzzük a savas, fűszeres, forró táplálékokat, mivel ezek irritálják az amúgy is érzékeny nyálkahártyát. Célzott gyógyszer, tabletta nincs a vírus ellen. A kisebesedett bőrt fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatású ecsetelővel kell kezelni, azonban a hólyagok elgennyesedésénél, felülfertőződésnél már antibiotikumos kezelést is javasolhat a gyermekorvos.


A gyógyulási időnél körülbelül 10 nappal kell számolni – mindvégig figyeljünk a száj és a kezek tisztán tartására és fertőtlenítésére! Közösségbe ne menjen a kisgyerek 
a betegség alatt, mivel könnyen átadhatja a vírusokat másoknak. A további problémák megelőzése érdekében fertőtlenítsük az evőeszközöket, játékokat, ruhákat és ágyneműket minden használat után!


Fontos, hogy le
szoktassuk a kisdedet arról, hogy mindent a szájába vegyen. 

Dr. Kováts Ildikó főorvos válaszol

Mennyire gyakori betegség a vírusos szájfertőzés?

Bölcsődés-, óvodáskorban a gyakoribb, nagyobb gyerekeknél már ritkább. Életünk során valamikor mindenki átesik szájfertőzésen, így mindenki tudja, milyen kellemetlen, fájdalmas betegség.

Hogyan előzhető meg?

Röviden: sehogyan. A szájnyálkahártya nagyon érzékeny, vékony védőréteg a szájban, így könnyen létrejön rajta sérülés, a fogzás kapcsán nyálkahártya-repedés. Egy kis sérülés elég ahhoz, hogy a vírusok könnyen elszaporodjanak, és fekély képződjön. Mivel a szájnyálkahártyán sok felületes ideg fut, így nagyon fájdalmas szokott lenni.

Aki egyszer elkapta, hajlamosabb lesz a betegségre a jövőben?Milyen szövődményekkel jár?

Többnyire bakteriális felülfertőzéssel járhat. Ezt úgy lehet észrevenni, hogy a száj körüli apró sebek teteje gennyes pörkkel fedetté válik. Ilyenkor antibakteriális krém és szájon át antibiotikum is kellhet.

Javíthat a helyzeten a gyógynövényes öblögetés?

Szerintem nem. Fontos a fájdalomcsillapítás sziruppal, ecsetelővel, mert ha nagyon fáj, nem tud enni, inni a gyermek. Súlyos esetben a folyadékhiány miatt infúzióra is szükség lehet.

Aki egyszer elkapta, hajlamosabb lesz a betegségre a jövőben?

Nem, de bármikor ismét jelentkezhet. Fontos, hogy leszoktassuk a kisdedeket arról, hogy a szájukba nyúlkáljanak, és ne vegyenek be mindent, amit a földről összeszednek, ne egyenek hegyes villával, mosatlan kézzel. Ez nagy feladat, de küzdeni kell, megéri!

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége