Új év, új remények

Új év, új remények

Jó esetben reménykedve tekintünk az új esztendőre, rosszabb esetben borúlátóan. Az optimista, pozitív gondolkodás segít könnyebben megélni a hétköznapokat, és ez nem csak üres közhely!


Mivel a jövőbe senki nem lát bele, csak elképzelni tudjuk, mi történhet velünk, mi várhat még ránk az életben. Aki azzal a szerencsés tulajdonsággal született, hogy pozitívan szemléli a világot, könnyebben veszi az élet akadályait. A pesszimista hozzáállás pedig nehezíti a dolgokat. Jó hír, hogy kellő tudatossággal a helyzet javítható.


Ezért is érdemes megtanulni pozitívan gondolkodni! Hiszen tudvalevő, hogy a pozitív gondolkodás gyógyít. Az elképzelt pozitív jövőkép megnyugtatja az idegrendszert, pozitív hatással van a már kialakult betegségekre, illetve azokból való gyógyulásra. És íme, itt a tudományos bizonyíték is.

Hosszabb élet vár

Az optimisták tovább élnek és egészségesebbek, mint a borúlátók – állapították meg amerikai kutatók egy korábbi vizsgálatban, ám az ok-okozati összefüggés még kérdéses.


A Pittsburgh-i Egyetem kutatói a 100 ezer, ötven év fölötti nő egészségi állapotát 1994 óta követő nagyszabású tanulmány, a Nők Egészsége Kezdeményezés (Women’s Health Initiative) adatait elemezték. A halálozás és a krónikus egészségi problémák arányát hasonlították össze optimista és pesszimista hozzáállású nők között.


Akik inkább jó, mint rossz dolgok bekövetkeztére számítottak a kikérdezéskor, 14 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg a vizsgálat nyolcéves követési ideje alatt, a szívbetegség miatti halálozás kockázata pedig 30 százalékkal csökkent. Az optimisták körében ritkább volt a magas vérnyomás, a diabétesz és a dohányzás is.


A cinikusan ellenségesnek minősített csoport tagjai 16 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg a tanulmány ideje alatt, mint a legkevésbé ellenségesek. A rákban való elhalálozásra 23 százalékkal volt nagyobb a kockázata az előbbieknek. A tanulmány azonban azt nem azt igazolta, hogy a negatív hozzáállás váltja ki a káros egészségügyi hatásokat, inkább azt, hogy valamiféle kapcsolat áll fenn közöttük – olvasható a www.webbeteg.hu cikkében.

Nézzük a jó oldalát!Nézzük a jó oldalát!

Mindannyiunk életét próbatételek tarkítják. Nem sikerül minden elsőre. Ahogy a gyerekeket is arra biztatjuk, az első kudarc után próbálja meg újra megoldani a feladatot, felnőttként tegyük mi is ezt! Azt vegyük számba, annak örüljünk, amink van, és ne azt nézzük, ami nincs! Segítség lehet a vallás, a hit, a szeretetteljes élet, a sok-sok beszélgetés azokkal, akikben őszintén megbízhatunk. Az anyagi javak helyett helyezzük előbbre a számunkra fontos emberi kapcsolatok ápolását! Ne feledjük: üres kézzel jöttünk, üres kézzel távozunk.

Szeressük jobban önmagunkat!

Ebbe beletartoznak a saját egészségünkért való lépések, amelyekre az idő előrehaladtával egyre több időt kell fordítani. Hagyjunk időt a pihenésre, a saját feladatainkat úgyis csak mi végezzük el. Családtagjainkkal akkor teszünk jót, ha látják, hogy rendben vagyunk önmagunkkal, hozzon bármit is az új esztendő.

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége