Tavaszi megújulás

Tavaszi megújulás

Ésszel méregtelenítsünk, ne önsanyargatással! Divatos, és nem veszélytelen gyakorlat a méregtelenítés vagy salaktalanítás, miközben tényleg feltűnhet, hogy szervezetünkben valami nincs rendben.


Hiába dolgozik vesénk és májunk rendesen – hiszen e szervek alapvető funkciója bőrünkkel együtt a méregtelenítés –, kellemetlen tüneteket tapasztalhatunk. Apró változtatásokkal azonban elkerülhetjük a kíméletlen és gyakran szükségtelen kúrákat. 


Gyakori felfúvódás, emésztési zavarok, székrekedés, túlsúly, reumatikus fájdalmak, kellemetlen száj- és testszag, de akár hangulatingadozás, ingerlékenység, halmozódó fertőzések utalhatnak arra, hogy életmódunkon változtatnunk kell. A mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a rendszeres dohányzás, a gyakori alkoholfogyasztás, illetve a stresszes mindennapok könnyen vezethetnek a fenti állapotokhoz. Normális esetben nincsenek szervezetünkben – klasszikus értelemben vett – mérgek, viszont nagy dózisban bármi lehet károsító, mérgező hatású.


Hogy felkészüljünk a tavaszi megújulásra, salaktalanításkor vagy méregtelenítéskor azoktól az anyagoktól próbálunk megszabadulni, amelyek feleslegesen halmozódtak fel szervezetünkben, vagy alapvetően szükségtelenek annak megfelelő működéséhez.

Tavaszi megújulásA víz az úr

Mielőtt nagyobb, úgynevezett aktív kúrába kezdenénk, érdemes néhány egyszerű változtatást bevezetni életmódunkba. Törekedjünk mindennap a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére! Forró nyarakon mindig halljuk, hogy igyunk meg napi három liter vizet, de hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a hidegebb évszakokban is közel ennyi folyadékra van szükségünk.


A télutó hűvösében ugyan a víz nem biztos, hogy jólesik, de ízesíthetjük citromlével, és készíthetünk gyógyteákat is. A lényeg, hogy ne cukrozzuk ezeket, egy kis fahéj vagy gyömbér viszont csodákat tehet egy-egy teában, és még az emésztésünket is segítheti. De a só helyett a zöldfűszerekkel és borssal ízesített levesek is felmelegítenek, amellett, hogy folyadékbevitelünket is növelik. Aki elfelejt a munkahelyén vagy az otthoni teendők közben erre gondolni, készítse ki előre kancsóban vagy palackban a napi adagot. Ha látjuk, milyen kevés folyadékot fogyasztottunk, hamarabb eszünkbe jut kortyolgatni.

Méregtelenítsünk evéssel

A félkész, zacskós, ki tudja, mennyi cukrot, sót és számos adalékanyagot tartalmazó élelmiszereket kiválthatjuk ízletes, ám önmagában is méregtelenítő hatású zöldségekkel, gyümölcsökkel. Ezek nagy része nyersen vagy párolva is megteszi hatását. Ilyenek a télen, de még tavasszal is könnyen, és aránylag olcsón beszerezhető citrusfélék, még tart a szezonja a káposztaféléknek, de a spárga, a torma vagy az articsóka szintén jótékony, méregtelenítő hatású. Ha nassolni vágyunk, nyúljunk inkább magvakhoz, diófélékhez, esetleg szárított vagy aszalt, de cukrozatlan gyümölcsökhöz. A húsok helyett inkább válasszunk halakat.


A magyar lakosság úgyis hátrányban van fogyasztásukkal, hiszen évente fejenként csak négy kilót veszünk magunkhoz ezekből, míg az európai országokban élők átlagosan 20 kilogrammot fogyasztanak belőlük.

Kúra: kell vagy nem?Kúra: kell vagy nem?

A kúra gyógymódot, gyógyító eljárást jelent, a tisztítókúra pedig a felhalmozódott salakanyagok távozásának elősegítését. Utóbbi esetén rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel, és hogy ne terheljük szervezetünket egyszerre többféle salaktalanító eljárással, készítménnyel. 


A méregtelenítésnek nevezett kúráknak többféle formája ismert, a legkevésbé megterhelő a rendszeres, például havonta 1-1 napot érintő gyümölcs- vagy zöldségnap, komolyabb a léböjtkúra, amelynek során néhány napig csak gyümölcs- vagy zöldségleveket, gyógyteákat ihatunk, utóbbiak olyan gyógynövényekből készülnek, mint az aranyvesszőfű, a borsmenta, a csipkebogyó, az édeskömény, az ezerjófű, a gyermekláncfű, a kamilla, a körömvirág, a nyírfalevél, a szagos müge vagy a vízi kender.

A gyógynövényekről

Gyógynövényeknek nevezzük azokat a növényeket, amelyeket a hagyományok, vagy valamilyen irodalmi források alapján gyógyászati célokra használunk fel bizonyos hatóanyaguk miatt. Napjainkban hivatalos, szakmai források alapján alkalmazzuk ezeket, de már az őskorban is gyógyítottak növényekkel. Az ókori Egyiptomban például 800 féle gyógymódot írtak le. Ezek esszenciák, azaz cseppek vagy kapszulák formájában is elérhetők gyógynövényboltokban és patikákban. A legszigorúbb kúra a teljes böjt, amelynek során csak vizet és teát fogyaszthatunk. Az utóbbi, szigorú kúrák alkalmazása előtt háziorvosunkkal mindenképpen egyeztetni kell!

Minek az orvos?

Terhesség alatt, cukorbetegség, máj- vagy veseelégtelenség esetén, szív- és érrendszeri, valamint sok más krónikus megbetegedés fennállásakor súlyos komplikációk léphetnek fel egy-egy önkényesen megkezdett méregtelenítő kúra alatt, ezért mindenképpen ki kell kérni a kezelőorvos tanácsát. A szakember a kórelőzményi adatok, vizsgálati eredmények ismeretében eldönti, mit lehet és mit tilos. A lé- vagy teaböjtök csak pár napig, legfeljebb egy hétig folytathatók, és nem helyettesítik a táplálékbevitelt!


Az olyan élvezeti cikkek mellőzése, mint a cigaretta vagy az alkohol, egyértelműen javasolt – nem csak a kúra alatt –, és a méregtelenítő készítmények fogyasztása mellett is legalább gyümölcsöt, zöldséget és gabonát kell magunkhoz venni. A megfelelő körültekintéssel végzett, ellenőrzött salaktalanító kúra egészséges mértékű fogyással járhat, bőrünk is szebb lehet tőle, és közérzetünk is javulhat.

Pingvin Tipp

Mindenkinek egyéniek a szükségletei, így érdemes a háziorvossal konzultálni, mielőtt víz - vagy léböjtkúrába kezdünk. - Szaunázással a bőrön keresztül méregteleníthetünk, hideg vizes tusolással kombinálva pedig vérkeringésünket is felélénkíthetjük.  



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége