A szaunázás jótékony hatásai

A szaunázás jótékony hatásai

A szaunázás jótékony hatásai


A szaunázás a lélekre is kedvezően hat. A szauna a test tisztulására és a lélek pihenésére szolgáló különleges helyiség. A szellemi és a fizikai felfrissülés egyaránt garantált benne, ráadásul számos jótékony hatása van a szervezetre.


Az északi népek körében alkalmazták először, amely lassan a mindennapok elmaradhatatlan tevékenységévé vált. Napjainkban az egész világon népszerű pihenési és kikapcsolódási forma. Ráadásul nagyon kedvezően befolyásolja a szervezet működését, külsőleg és belsőleg egyaránt.

Mi az a szauna?

A szaunáknak egyre több fajtája ismert, a legelterjedtebb a finn szauna. Ez egy kis fakabin, amelyet általában 80-100˚C-osra fűtenek fel, így magas hőmérséklet, száraz levegő és alacsony páratartalom alakul ki a kabinban. A benne található speciális kövekre vizet locsolva a páratartalom növelhető, ezzel intenzív izzadás váltható ki a kabinban tartózkodó emberekből, így elindítja a szervezet számára kedvező folyamatokat.

A méregtelenítés

A szaunában a meleg hatására testünk külső, úgynevezett perifériás erei kitágulnak, így beindul a verejtékezés. Mivel a hőmérséklet nem csökken, emiatt tovább gyorsulnak az anyagcsere-folyamatok, ezek hatására a bőr pórusain keresztül távozhatnak a méreganyagok is a szervezetből. Ezáltal számos salakanyagtól válhatunk meg. Ez a folyamat fokozható, szaunázás közbeni folyamatos folyadékpótlással.

A vérkeringés

A már említett meleg levegő miatt a szaunázás serkenti a vérkeringést. Ez okozza a bőr kipirosodását, hiszen az alatta lévő erek kitágulnak, ezáltal gyorsabban és nagyobb mennyiségű oxigént szállítanak a sejtekhez. Ennek pedig a gyorsabb regenerálódás a következménye.

Az immunrendszer

A rendszeres szauna használat erősíti az immunrendszert. A mesterséges láz állapotában automatikusan „bekapcsol” a szervezet védekezőképessége.

A bőr

A pórusok kitágulásának következtében, illetve a távozó méreganyagok hatására szaunázás során a bőr megújul. A meleg és a hideg zuhany váltakozásával növelhető a bőr rugalmassága és feszessége. Ráadásul egyes kutatások szerint a narancsbőr mérséklésében is hatékony segítség lehet.

A lélek

A testre gyakorolt számos pozitív hatása mellett a szaunázás a lélekre is kedvezően hat. A csend és a nyugalom, amely a kabinban uralkodik, segíti a relaxációt és az ellazulást, ennek következtében oldódik a stressz, kitisztulnak a gondolatok és pihen a lélek. A szaunázást érdemes beiktatni a gyakori tevékenységek közé. Aki azonban nem tapasztalt szaunázó, annak mindenképpen hozzá kell szoktatnia a szervezetét. Továbbá bárminemű betegség esetén a szaunázással kapcsolatban érdemes kikérni háziorvosunk véleményét.

Pingvin Tipp:

Dörzsölő kesztyűt használatával a felpuhult és felesleges hámsejtek könnyedén eltávolíthatóak. A szaunában található kövek locsolására szánt vízbe illóolajat téve fokozható a szaunázás kedvező hatása.

Forrás: Pingvin Magazin  II. évfolyam 16. szám



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége