Okostelefonról is követhető, ellenőrizhető receptek

Okostelefonról is követhető, ellenőrizhető receptek

Az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér ) rendszer lakossági portálján (EESZT Lakossági Portál) minden Önnel kapcsolatos egészségügyi adat megtalálható, melyeket 2017. november 1-jét követően töltöttek fel. Az EESZT legújabb fejlesztése az okostelefonra letölthető EgészségAblak alkalmazás, minden TAJ számmal és Ügyfélkapuval rendelkező állampolgár számára egyszerű és kényelmes megoldást nyújt az eReceptek és az egészségügyi dokumentumok megtekintésére és letöltésére.

 

Az EESZT használatához Ügyfélkapu-regisztráció szükséges. Az ügyfélkapu a kormányzat elektronikus azonosító rendszere. Ügyfélkaput bármely természetes személy létesíthet vagy személyesen kormányablakban/okmányirodában vagy elektronikusan (további részletek: https://nyilvantarto.hu/hu/ugyfelkapu_regisztracio). Az Ügyfélkapu létesítése ingyenes.

Okostelefonról is követhető, ellenőrizhető receptekEESZT mobiltelefonról

Az EgészségAblak mobilalkalmazásban többek között a következő EESZT-szolgáltatások az elérhetők:

  • Elektronikus receptek (eReceptek, eGYSE vények)
  • Egészségügyi dokumentumok
  • Foglalt időpontok megjelenítése
  • EESZT-ben rögzített képviselt személy adatainak elérése
  • Uniós digitális Covid-igazolványok

Elektronikus receptek

Az alkalmazásban a „Receptek” menüpont alatt az áttekinthetőség érdekében külön almenüben megtalálhatók a gyógyszer és a gyógyászati segédeszköz (GYSE) receptek. A vények további besorolást kaptak – „Aktív receptek” és „További receptek” megnevezéssel. Az „Aktív” receptek kategóriában találhatók a kiváltható receptek. A „További” recepteknél könnyen visszakereshetők a korábban kiváltott vagy lejárt vények.

Egészségügyi dokumentumok

Egészségügyi dokumentumok

A „Dokumentumok” almenüben megtekinthetők, letölthetők a leletek, ambuláns lapok, zárójelentések.

Foglalt időpontok

Az „Időpontok” menüpontban nyomon követhető, hogy az EESZT rendszerében milyen aktuális időpontokat rögzítettek. A foglalt időpontok hozzárendelhetők a telefon beépített naptárjához, ami segítséget nyújt a mindennapok tervezésében.

Képviselt személy adatainak elérése

2023 szeptemberétől akár a szülők, gyermekek vagy bármely családtag adatai, egészségügyi dokumentumai is elérhetővé váltak az alkalmazáson keresztül. Mindehhez a felhasználónak képviseleti jogosultsággal kell rendelkeznie, amely lehet meghatalmazás vagy törvényes képviselet.

Képviseleti jogosultságot az alábbi módokon lehet rögzíteni az EESZT-ben:

Meghatalmazás:

  • Online az EESZT Lakossági Portál Önrendelkezés menüpontja alatt az Új meghatalmazás fülön található elektronikus űrlap kitöltésével.
  • Személyesen Kormányablakban

Törvényes képviseleti jogosultság: 

  • Kizárólag személyesen bármely Kormányablakban.

Értesítések beállítása okostelefonra

A fejlesztéseknek köszönhetően már az EgészségAblak mobilapplikációban is beállíthatjuk, hogy e-mail vagy felugró, azaz push értesítéseket kapjunk telefonunkra az új eReceptek, időpontok és dokumentumok feltöltéséről. A különböző értesítéseket az EESZT Lakossági Portál „Önrendelkezés→Értesítések” menüpontjában is lehet aktiválni.

Az elektronikus receptek esetén már nemcsak az új recept érkezését jelzi a rendszer, hanem emlékeztetőt is küld, ha a felírást követő 5 napban nem váltották ki a vényt. Továbbá a ki nem váltott recept lejárata előtt 5 nappal is értesíti a felhasználót.

 

Az új szolgáltatásoknak egyrészt kényelmi szerepük van, másrészt nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a betegek tudatosabbá, tájékozottabbá váljanak.

 

Az Időpontok foglalásáról is kérhető értesítés az EgészségAblak mobilapplikáción keresztül, illetve 24 órával a vizsgálat időpontja előtt is érkezhet emlékeztető értesítés, illetve e-mail üzenet.

 

A mobilapplikáció a lakosság számára ingyenesen elérhető az App Store, Google Play és HUAWEI AppGallery alkalmazásáruházakból EgészségAblak néven.

Minden további információ itt:

https://e-egeszsegugy.gov.hu

Alkalmazás forrás:

https://www.eeszt.gov.hu/hu/dokumentumok-az-egeszsegablak-mobilapplikacioban

https://e-egeszsegugy.gov.hu/adatvedelem/mobil

https://hirlevel.egov.hu/2023/09/17/ket-uj-funkcioval-bovult-az-egeszsegablak/

https://www.eszfk.hu/hirek/konnyebben-attekintheto-receptek-az-egeszsegablak-alkalmazasban

https://www.eszfk.hu/hirek/idopontfoglalo-menuponttal-bovult-az-eesz-lakossagi-portal-es-az-egeszsegablak-mobilapplikacio

 

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége