Kincset ér a pihentető alvás

Kincset ér a pihentető alvás

A Pingvin Patika gyógyszerészei nemcsak személyesen és weboldalon keresztül segítik a hozzájuk forduló betegeket, a TV2, a FEM3 és a SuperTV2 műsorán is láthatóak! A Több mint TestŐr című televíziós életmódmagazinban minden héten egészségmegőrzést segítő tanácsokkal látják el a nézőket. Ezúttal a pihentető alvás eléréséhez kapunk tippeket.  


Ugye milyen zavaró, ha azért nem tudjuk magunkat kialudni, mert a párunk horkol vagy a munkahelyi gondok még éjjel is nyomasztanak bennünket? A krónikus stressz rányomja a bélyegét az életminőségünkre, a belőle eredő kialvatlanság a házaséletre, a szerelmi életre, a munkahelyi légkörre lehet romboló hatással. Mit tehetünk a pihentető alvás érdekében?


Kincset ér a pihentető alvásJó hír, hogy ezzel a panasszal nem kell rögtön orvoshoz fordulni. Mojzesné dr. Terray Orsolya, a Pingvin Patika gyógyszertárvezetője szerint rengeteg olyan készítmény van, amelyet a patikus ajánlhat a betegeknek. Ilyenek például a valeriána- és magnéziumtartalmú készítmények. Ez utóbbi akkor javasolt, ha a nyugodt alvást gátló stressz folyamatosan befolyásolja az éjszakákat.


De mi van akkor, ha külső tényezők miatt nem jön álom a szemünkre? A párunk horkolására is van megoldás: a horkolás elleni orrtapaszok és orrcsipeszek az orrüreget tágítják, a torokspray-k bevonatot képeznek a torok nyálkahártyáján, ezáltal megkönnyítik a levegő áramlását. Az ideális készítmény kiválasztásában a gyógyszerész segíthet, de ha nem enyhülnek a panaszok, érdemes kivizsgáltatni magunkat, mert az alvási apnoe (átmeneti légzéskimaradás) mögött súlyosabb probléma is meghúzódhat.


A megfelelő táplálkozás és egyes táplálkozáskiegészítők a stresszoldásban segíthetnek. Ha a szervezet magnéziumkészlete megfelelően feltöltött, a probléma elkerülhető, ám a stresszes életmód kiüríti a magnéziumraktárakat. A magnézium mellé sokszor párosítják a magnézium felszívódását segítő B6-vitamint, mely a szerotonin (vagyis a boldogsághormon) szintjét is emeli, ezáltal a hangulat javul.


Az altató/nyugtató hatású macskagyökér- (valeriána-) tartalmú gyógynövénykészítményeket sokszor kombinálják komlóval vagy citromfűvel, de a vegetatív idegrendszert kiválóan nyugtatja a golgotavirág is; kedélyjavításra pedig az orbáncfű alkalmazható. A stresszmentes életmód megteremtésében sokat segít, ha sok időt töltünk a természetben, rendszeresen mozgunk, futunk.


Férfiaknál a gyakori vizelési inger okozója, a prosztataprobléma is felelős lehet a nem megfelelő minőségű alvásért. Ez a betegség gyógyszeres kezelés nélkül is kezelhető, a gyógynövényes készítmények közül a tökmag-, kisvirágúfüzike-, törpepálma-kivonatokat ajánlják a patikusok. A Pingvin Patikában nemcsak személyes tanácsadásra van lehetőség, a patika weboldalán is segítenek a gyógyszerészek.


A Több mint TestŐr pihentető alvásról szóló adása itt nézhető meg:




Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége