Fesztiválozás tudatosan

Fesztiválozás tudatosan

Ha nyár, akkor fesztiválszezon! A fiatalok számára ez az évszak az önfeledt bulizás és a várva várt szabadság időszaka. Mire figyelmeztessük gyermekünket, hogy megelőzhetők legyenek a megbetegedések, sérülések, és a barátokkal töltött napokból csak a kellemes emlék maradjon meg? Erre adunk most néhány tippet és tanácsot.

Fesztiválozás tudatosanValljuk be, szülőként nem teljesen őszinte a mosolyunk, amikor a gyerek bejelenti, hogy fesztiválozni megy. Ez az aggodalom természetes. Azonban a helyzetből – néhány jótanácsot megfogadva – kihozhatjuk a legjobbat. Ha el nem is kísérhetjük őt, legalább a csomagolásnál segédkezzünk neki – ezzel önmagunkat is megnyugtatva –, hogy semmi lényeges ne maradjon itthon.

A „fesztivál-patika”

Bárhová is utazunk, érdemes magunkkal vinni olyan gyógyszereket, amelyekre szükségünk lehet. Nincs ez máshogy a fesztiválokkal sem: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, hasfogó is kerüljön a bőröndbe! Fontos megemlíteni, hogy bár a fesztiválokon kötelező elsősegélynyújtó pontokat működtetni, a patikusokhoz hasonlóan az ott dolgozók sem adhatnak ki bármilyen gyógyszert. Ezért ha a gyerek pl. asztmás, ne felejtse otthon az inhalálóját! A szabadban való tartózkodást beárnyékolhatja egy rovarcsípés is, ami nagyon kellemetlen és viszkető duzzanattal járhat. Méh- és darázscsípés esetén fellépő allergiás reakciónál haladéktalanul forduljunk szakemberhez.

Időjárási viszontagságok

Kerüljön a táskába meleg és hűvösebb időre is megfelelő öltözet. Intsük a gyereket arra, hogy nap közben gondoljon a káros sugarak elleni védelemre. Védje fejét szalmakalappal, ami még divatos is a fesztiválozók körében. Kánikulában ugyanis már néhány, a tűző napon töltött óra is napszúráshoz vezethet. Gondoskodjon bőre védelméről is, és kerüljön

a csomagba magas faktorszámú naptej. Ha nap közben nyárias is a hőmérséklet, estére lehűlhet a levegő, ami miatt könnyen megfázhat a tánctól felhevült szervezet. Bármikor érkezhet eső vagy nagyobb zivatar – érdemes esőkabátot, gumicsizmát is magával vinni. A lábbeli kérdése egyébként sem elhanyagolandó: egy vízhatlan cipő szárazon és tisztán tartja a lábat, ha már régóta viseli, és ki van taposva, akkor elkerülhető a vízhólyag kialakulása is.

Kialvatlanság

Kialvatlanság

Intsük mértékletességre a fiatalokat! Előre figyelmeztessük őket, hogy minimális alvással és folyamatos bulizással még az ő szervezetük sem bír el. A kevés és rendszertelen alvás képes teljesen legyengíteni az immunrendszert. Fesztiválokon ráadásul

a nagy tömegben könnyebb is „összeszedni valamit”, hiszen a kórokozók, főként amelyek cseppfertőzéssel terjednek, szabad utat kapnak a tömegben. Vigyen magával a fiatal fertőtlenítő törlőkendőt vagy folyadékot, és illemhelyhasználat után, valamint minden étkezés előtt alkalmazza. Ha megvágja magát, a sebet alaposan öblítse ki. Legyen nála sebtapasz is!

Az a bizonyos másnap…

Fontos azt is megemlíteni neki, hogy az alkohol dehidratál. Amellett, hogy intsük mértékletes alkoholfogyasztásra, azt is magyarázzuk el, hogy italozás közben sem árt, másnap viszont kifejezetten fontos a bőséges folyadék fogyasztása és a megfelelő táplálkozás. Alapszabály, hogy éhgyomorra nem szabad alkoholt inni, és az sem ajánlott, ha keverjük az egyes italfajtákat. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetők vagy legalábbis csökkenthetők a macskajaj tünetei.


Baleset- és betegségmentes 
bulizást kívánunk mindenkinek!




Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége