A felnőttkori pattanásokról

A felnőttkori pattanásokról

Túl van már a tinédzserkoron, mégis elrontják a napját az arcán megjelenő apró piros pattanások és mitesszerek? A kamaszodás során még bizonyos fokig természetesnek mondható bőrhibák felnőttkorban már azt jelezhetik, hogy valami nincs rendben.

 

A pattanásokat helyileg kezeltethetjük kozmetikussal, azonban ha visszatérő a probléma, és fennáll a hegesedés veszélye, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz!

A felnőttkori pattanásokról

Nem mindegy, mit eszünk

Sok esetben okozhat zsíros arcbőrt és bőrelváltozásokat a helytelen táplálkozás, a zsíros és túlzottan fűszeres ételek fogyasztása. Van, akinél már pár kocka csokoládé vagy pár szem olajos mag is hajlamosító tényező. Ügyeljünk a megfelelő folyadékfogyasztásra, hiszen így könnyebben távoznak a méreganyagok a szervezetből. Mellőzzük a cukrot és a fehér lisztből készült péksüteményeket, és csökkentsük a napi kávéadagunkat is. A rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás tiszta, egységes arcbőrt eredményezhet, különösen a magas víztartalmú finomságokkal (például uborka, káposzta, paradicsom) érhetünk el gyors eredményt.

Öröklött hajlam

Azt, hogy száraz-e a bőrünk vagy zsíros, alapvetően a környezeti hatások, a bőrápolási szokások, valamint a genetika határozza meg. Rossz hír, hogy ha a szüleink pattanásokkal küzdöttek, nagyobb eséllyel mi is ebben a cipőben fogunk járni.

Természetesen megfelelő bőrápolással elébe mehetünk a dolgoknak: szenteljünk időt arra, hogy reggel és este alaposan tisztítsuk meg az arcunkat, használjunk a bőrtípusunknak megfelelő arctisztító szereket, hogy a bőr légzése biztosított legyen, és ne tömődjenek el a pórusok. Igyekezzünk a bőrtípusunknak megfelelő bőrápoló termékcsaládot használni – a lejárt szavatosságú, régi kozmetikumoknak pedig a kukában van a helyük, nem a sminktáskánkban.

Csak stresszmentesen!Csak stresszmentesen!

Ahogy az étkezés, úgy a túlzott idegeskedés is „kiülhet” az arcunkra. Figyeljük meg, hogy egy családi vita, feszült munkahelyi légkör, túlhajszoltság esetén jelentkeznek-e a tünetek! Sportoljunk rendszeresen, időjárástól függetlenül is töltsünk mindennap egy kevés időt a szabadban. A mozgás hatására nemcsak a bőrünk lesz szebb, de megerősödünk, az akadályokat is könnyebben fogjuk venni, és a lelkiállapotunk is kiegyensúlyozottabbá válik.

 


A bőrproblémáról Dr. Krizsa Judit bőrgyógyász-kozmetológus szakorvost kérdeztük.

Mi a különbség a pattanás és az akné között?

A pattanás a faggyúmirigy vagy a szőrtüsző nyílását elzáró, ezáltal a faggyú szabad elfolyását akadályozó szarucsap miatt kialakuló gyulladás. Az akné már betegség, amely általában pubertáskorban kezdődik, különböző súlyossági foka ismert, és általában orvosi kezelést igényel.

Hormonális problémák is állhatnak a bőrproblémák mögött?

A panaszok hátterében állhatnak hormonális problémák is, de olyankor az endokrin (hormonális) betegség más tüneteket is okoz, nemcsak pattanásokat. A faggyútermelést mindenkinél a férfihormonok szabályozzák – a nőknek is vannak férfihormonjaik a nőiek mellett –, ha ezek szintje relatíve csökken, vagy alacsony, a bőr aknéssé válhat. Nőknél ezért a kezelés egyik módja lehet a női hormonokat tartalmazó fogamzásgátló tabletták szedése.

Utalhat konkrét betegségre az arc bizonyos területén jelentkező pattanás?

Régóta ismert, hogy a menzesz előtt romlik az aknés bőr állapota. Ilyenkor a tünetek az állon, a szemöldökök között, az arc oldalsó részén jelentkeznek. Ha mindig ezeken a területeken van panasz, érdemes megfigyelni, hogy a tünetek romlása és a menzesz között van-e időbeni egyezés. Vannak olyan külsőleg használt anyagok, amelyek szintén aknét válthatnak ki. Ilyenek a vazelin-, paraffin-, lanolin-, szteroidtartalmú krémek. Ha tehát csak körülírtan, mindig egy foltban jelentkeznek a tünetek, érdemes végiggondolni, használunk-e valamilyen speciális krémet csak erre a területre.

Eltüntethető véglegesen?Mire utalhat a menstruáció előtti pattanás?

Menzesz előtt a női hormonok szintje csökken (ezért alakul ki a vérzés is, azaz a nyálkahártya lelökődése), a meglévő férfihormonok mennyisége nem változik, ezáltal a relatív arány a férfihormonok javára nő, beindul a fokozott faggyútermelődés, megjelennek a mitesszerek, majd a pattanások.

Eltüntethető véglegesen?

A hangsúly a külső kezelésen van, ez a betegség enyhe formáiban mindig elégséges. Megfelelő arctisztítás, a bőrünknek megfelelő dermokozmetikai krémek alkalmazása, esetleg receptköteles, gyógyszeres oldatok, krémek a bőrt egyensúlyba hozzák. Súlyosabb, kifejezettebb tünetek esetén jön szóba tabletták szedése, esetleg lézeres kezelés. Ezekkel véglegesen gyógyítható a probléma.

Tekintse meg kapcsolódó termékeinket a pattanások ellen. 



Kapcsolódó termékek

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége