Tényleg hatásos a nagy termésű áfonya

Tényleg hatásos a nagy termésű áfonya

A húgyúti fertőzések kezelésének „nagyágyúi” az antibiotikumok. Igazolt fertőzés esetén –különösen, ha valamilyen komplikáció is fennáll – a baktériumok elleni célzott kezelés megkerülhetetlen. A növényi eredetű termékeknek is helye lehet a terápiában – a legújabb elemzés szerint ez egyre határozottabban állítható, például a nagy termésű áfonya kapcsán.


Tényleg hatásos a nagy termésű áfonyaA nagy termésű áfonya (latin nevén Vaccinium macrocarpon) Észak-Amerikában honos cserje, amelynek piros bogyótermését az indiánok számos betegség gyógyítására alkalmazták. A modern gyógyászatba az 1880-as években került be, amikor német kutatók felfigyeltek arra, hogy a gyümölcs elfogyasztása után a vizelet kémhatása savassá válik, amit összefüggésbe hoztak a nagy termésű áfonya húgyúti fertőtlenítő hatásával. A nagy termésű áfonyát gyakran tévesen tőzegáfonyának nevezik, ez a név azonban egy másik fajt, a hazánkban is őshonos Vaccinium oxycoccust illeti.

Régóta ismert hatás

A nagy termésű áfonya élelmiszernövény, amelyet egyre elterjedtebben használnak fel gyógyászati célra. Alkalmazási területe a nem komplikált alsó húgyúti fertőzések kezelése, kiújulásuk megakadályozása. A hatás módja az, hogy az áfonyalé fogyasztása esetén olyan anyagok választódnak ki a vizeletbe, amelyek gátolják az Escherichia coli baktériumok (ez okozza a húgyúti fertőzések zömét) megtapadását a húgyutak nyálkahártyáján. Ilyen hatással jelen tudásunk szerint egyetlen más gyógynövény sem rendelkezik. Az E. coli húgyutakbeli megtapadásának gátlását humán vizsgálatban is kimutatták; a hatás még 12 órával az áfonyakivonat bevétele után is érvényesült. Érdekes módon a szájon át fogyasztott áfonyalé a hüvelyben is csökkenti a kórokozók számát.

Klinikai vizsgálatok igazolják

A húgyúti fertőzések megelőzésében és az újrafertőződés megakadályozásában kifejtett hatást klinikai vizsgálatok is alátámasztják. A nagy termésű áfonya húgyúti fertőzésekkel szembeni hatásosságát egy friss metaanalízis is alátámasztja – ráadásul ez egy, a Cochrane kollaboráció által készített metaanalízis. a Cochrane metaanalízisekről közismert, hogy módszertanilag nagyon szigorúak, ezért ha valami egy ilyen elemzésben pozitívan szerepel, azt érdemes „komolyan venni”.


Klinikai vizsgálatok igazoljákA metaanalízisben 26 vizsgálat adatait elemezték újra. Több mint 6000 beteg adatai alapján megállapították, hogy az áfonyakészítmények jelentősen, mintegy 30 százalékkal csökkentették a húgyúti fertőzések kockázatát. A hatásosságot különböző alcsoportokban is értékelték. A húgyúti fertőzések kockázatát a visszatérő húgyúti fertőzésekben szenvedő nőknél 26 százalékkal csökkentette a kezelés, míg gyermekeknél 54 százalékos csökkenés volt kimutatható. Idős, intézeti ellátásban részesülő egyének, várandós nők és hólyagürítési zavarban szenvedők esetén nem volt mérhető hatásosság.


Néhány vizsgálatban a hatásosságot a probiotikumokkal vagy antibiotikumokkal vetették össze. Az antibiotikumokkal összehasonlítva az áfonyakészítmények csak kis mértékben vagy egyáltalán nem befolyásolják a húgyúti fertőzések kockázatát, probiotikumokkal összehasonlítva viszont csökkentették a rizikót.



dr. Csupor Dezső cikke 

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége