Tanácsok „meghibásodott” hallókészülék kezelésére

Tanácsok „meghibásodott” hallókészülék kezelésére

Sok hallókészülékkel élő idős azonnal pánikba esik, ha eszközével nem hall úgy, mint korábban. Általában nem a készülékkel van a baj, csak nagyobb odafigyelésre van szükség.

 

Fülzsír, izzadság, fülfolyás, párás levegő, az elem- és illesztékcsere hiánya, a nem megfelelő készüléktakarítás okozza leggyakrabban a hallókészülékek nem megfelelő működését. Kisné Kotogán Zsuzsanna audiológus szerint gyakran találkozni kétségbeesett idősekkel, akik azt hiszik, az eddig jól működő eszközük felmondta a szolgálatot, pedig erről szó sincs.

 

Az életminőség javulását garantáló apró szerkezet évekig képes magas szinten segíteni, ha használója néhány – különösen nyáron előforduló – jelenségre kellő figyelmet fordít. A párolgó fülzsír eltömíti a készülék szűrőjét, illetve hő hatására fülzsír, illetve -váladék száll fel az elektronikára, vagyis a mikrofonra és a hangszóróra. Ez halkabb hangzást eredményez. Ugyanez igaz az izzadságra és a hallójárat-gyulladás okozta fülfolyásra is. Amellett, hogy ez utóbbinál azonnal fül-orr-gégészetre kell menni, az illesztéket eltömítő folyadékra is kell gondolni.

 

A párás levegő szintén „ellenség”: a 30 Celsius-fok fölötti hőmérséklet sokat árt az eszköznek, csökkenti teljesítményét, ami később meghibásodáshoz vezethet. Nem szabad megfeledkezni az évenkénti illesztékcseréről sem: a szilikonos anyag egy idő után megkeményedik, és gyulladást okozhat azzal, hogy felsérti a hallójáratot. Emellett nem vezeti a hangot, és „besípolhat” a készülék.

 

Tipikus hiba az elmaradt elemcsere vagy a lemerült és új elemek összekeveredése a tartóban. Fontos, hogy hűtőben tilos tárolni az elemeket, de a nagy meleg is árthat – a legjobb a szobahőmérséklet.

 

Éjszakára a készüléket mindig ki kell venni a fülből, és alapos tisztítás után páramentesítő dobozban ajánlott tárolni. A tisztítóspray-t ne fújja közvetlenül a készülékre, mert ettől eldugulhat. Csak a kendőre jusson belőle! Az elhanyagolt, nem kellően tisztított szűrők és mikrofonnyílások gyorsan eltömődnek, rendszeres karbantartással a hallókészülék élettartama viszont jelentősen növelhető.

 

Az emberiség 10,7 százaléka halláskárosodásban szenved, ebből 1,15 százalék teljesen siket. A kezeletlen hallásveszteség kevesebb ingerbefogadást eredményez, ami szellemi hanyatláshoz, memóriaromláshoz és csökkenő problémamegoldó képességhez vezet. Ez is bizonyítja, hogy nem a fülünkkel, hanem az agyunkkal hallunk.

 

Megterhelő az agynak, és kimerültséghez vezet, ha a beérkező információk zömét nem tudja értelmezni, például a televízióban vagy a telefonban hallottakat. A hallás romlásának előrehaladtával az emberek egyre frusztráltabbá és magányosabbá válnak. Kezeletlen, enyhe halláscsökkenés esetén a demencia esélye kétszer valószínűbb, közepes halláscsökkenés esetén háromszor, súlyos halláscsökkenés esetén pedig ötször.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége