Kiknek segíthet a gyógyúszás?

Kiknek segíthet a gyógyúszás?

Szakorvosi javaslatra a 18 év alattiak gyógyúszását az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatja. Milyen feltételekkel vehető ez igénybe?


A gyógyúszás számos betegség esetén indokolt. Feladata, hogy a has, a hát, illetve a medence izmait erősítse, és felkészítse az erősítő célzatú gyógytornára. A lányoknál a gerincferdülés gyakoribb, mint a fiúknál. Ennek magyarázata hormonális okokban keresendő.


A kamaszkorú lányoknál, kimondottan abban az időszakban, amikor a kislányból nagylány lesz, és megkezdődik a nemi érés, bizonyos hormonhatások miatt ízületi lazulás következik be. Ez kihat a gerincre is. A gerincferdülés már ekkor kialakulhat. Preventív céllal ezért fontos az időben elkezdett rendszeres úszás. Ha már kialakulóban van a gerincprobléma, az idejében megkezdett gyógyúszás segíthet a korrekción – magyarázza dr. Kovács Milán ortopéd traumatológus, sport- és mozgásszervi szakember, akit kimondottan a gyógyúszás mozgásszervi hasznáról kérdeztünk.


A víz olyan közeg, ahol a gyermek lába nem ér le, ezért folyamatosan a fennmaradásért kell mozognia. Ennek egy módja van: ha a kéz és a láb mozgásban van. Az altagok és a karok szüntelen mozgása a két agyfélteke közötti kapcsolatot javítja. Ezért azért fontos, mert például gerincferdülésnél éppen a test két oldalának szimmetriája bomlik meg. A gyógyúszás fejleszti a has, a medence és a hát izomzatát, valójában minden izmot.

Mikor indokolt a gyógyúszás?

Mikor vehető igénybe az OEP által támogatott terápia?

Mozgásszervi probléma esetén szakorvosi javaslatot csakis traumatológus, reumatológus, ortopéd- vagy idegsebész orvos adhat. A szakorvosi javaslat alapján a gyermekháziorvos írja fel a gyógyúszás-terápiát receptre. Évi kétszer ötvenkét alkalom, azaz évente 104×45 perc gyógyúszás váltható be az OEP-pel szerződésben álló, szakképzett oktatókkal rendelkező uszodákban, fürdőkben.

Jótékony hatások

A szakképzett úszásoktatók arra törekednek, hogy az úszás mozdulatsorait szabályosan és pontosan sajátítsa el a gyermek. Mivel célzott, egyénre szabott terápiáról van szó, a feladatokat is meghatározott mennyiségben és módon végezteti el. Az úszással elérhető megfelelő nyújtás és lazítás nem csak a gerincnek tesz jót: az ízületek rugalmasságát növeli, és ezzel együtt az állóképességet is. Úgy mozgatja át a testet, hogy közben nem terheli meg az ízületeket, a csigolyákat.

Nem mindig javallott

Enyhe gerincferdülés esetén indokolt a gyógyúszás. Ezt a szakorvosnak röntgenfelvétellel kell alátámasztania javaslatában. Ugyanakkor hangsúlyozandó, hogy nem minden állapotban javasolt ez a mozgásforma. Például súlyos gerincferdülésnél kimondottan ártalmas lehet – hívja fel a figyelmet dr. Kovács Milán, hozzátéve, enyhe gerincferdülésre véleménye szerint nem a leghatásosabb, de mindenképpen az egyik legkönnyebben elérhető terápiának számít. Egyénre szabott gyógytornával kombinálva jó eredmények érhetőek el vele. Az egyensúlyérzék fejlesztésére is kiváló falmászás valójában sokkal hatékonyabban hat a gerincre és izomzatára.

Mikor dobjuk mély vízbe?

Persze az úszás nem csak különböző egészségi problémák miatt javasolt, egészségmegőrző hatásáról is ismert. Többek szerint ezért sem lehet elég korán kezdeni, erre remek példa a babaúszás. Bizonyított és vitathatatlan tény, hogy a néhány hónapos korban elkezdhető „úszás” erősíti az izmokat, edzi a légzőrendszert és a keringést, erősíti az immunrendszert. Ugyanakkor a szakemberek egyik tábora nem pártolja az idejekorán megkezdett lubickolást: a baba esetleges túlerőltetése, az esetleges fertőzések miatt óvatosságra intenek. Az úszásoktatók sokszor azt javasolják a szülőknek, várják meg az egészséges gyermek 5 éves korát, akkor érdemes elkezdeni a barátkozást az úszással. De mi van akkor, ha a szülő nem akar addig várni?

Az eredmény: kreativitás

Ma már létezik olyan, gyermekek számára kifejlesztett úszásfoglalkozás is, amely 1,5 éves korban is biztonsággal elkezdhető – mondja dr. Kovács Milán. – Ez a Manhattanben évek óta kipróbált, a babaúszás és a hagyományos úszásoktatás között elhelyezkedő módszer óriási vízbiztonságot ad a kicsiknek, legyőzi a víztől való félelmet. Igazolt tény, hogy a ma már hazánkban, többek között Szegeden is elérhető módszernek köszönhetően kreatívabb, jobb teljesítményt nyújtó lurkók másznak ki a medencéből.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége