Úszás gyermekkorban

Úszás gyermekkorban

Uszás

Az úszás babakorban, kisgyermekkorban, kamaszként és persze felnőttként is ajánlott. Ha az orvos szerint indokolt, gyógyúszásra is járhat a csemete. Dióhéjban a kisgyermekkori úszás lehetőségeiről.

 

Pancsolni, lubickolni minden kicsi szeret, akkor is, ha az úszást a legtöbb baba néhány hónapos korára elfelejti. A víz ellazít, átmozgat, jótékonyan hat az idegrendszerre – életkortól függetlenül. Persze nem csak ezért egészséges.

 

Úszás receptre


A gyógyúszás számos betegség esetén indokolt, például szív- és érrendszeri betegségek (például gyermekkori magas vérnyomás), krónikus légzészavarok (asztma), gerinc- és mellkasdeformitások (például gerincferdülés, tartáshibák, ízületi betegségek), elhízás esetén.

Feladata, hogy a has, a hát, illetve a medence izmait erősítse és felkészítse az erősítő célzatú gyógytornára. A lányoknál a gerincferdülés gyakoribb, mint a fiúknál. Ennek magyarázata hormonális okokban keresendő.

 

– A kamasz korú lányoknál, kimondottan abban az időszakban, amikor a kislányból nagylány lesz, és megkezdődik a nemi érés, bizonyos hormonhatások miatt ízületi lazulás következik be. Ez kihat a gerincre is. A gerincferdülés már ekkor kialakulhat. Preventív céllal ezért fontos az időben elkezdett rendszeres úszás. Ha már kialakulóban van a gerincprobléma, az idejében megkezdett gyógyúszás segíthet a korrekción – magyarázza dr. Kovács Milán ortopéd traumatológus, sport- és mozgásszervi szakember.

 

A gyógyúszás fejleszti a has, a medence és a hát izomzatát, valójában minden izmot. Az úszással elérhető megfelelő nyújtás és lazítás nem csak a gerincnek tesz jót: az ízületek rugalmasságát növeli, és ezzel együtt az állóképességet is. Úgy mozgatja át a testet, hogy közben nem terheli meg az ízületeket, a csigolyákat.

 

Babaúszás mindenáron?

 

Persze az úszás nemcsak különböző egészségi problémák miatt javasolt, egészségmegőrző hatásáról is ismert. Többek szerint ezért sem lehet elég korán kezdeni, erre remek példa a babaúszás. Bizonyított és vitathatatlan tény, hogy a néhány hónapos korban elkezdhető „úszás” erősíti az izmokat, edzi a légzőrendszert és a keringést, erősíti az immunrendszert. Ugyanakkor a szakemberek egyik tábora nem pártolja az idejekorán megkezdett lubickolást: a baba esetleges túlerőltetése, az esetleges fertőzések miatt óvatosságra intenek. Az úszásoktatók sokszor azt javasolják a szülőknek, várják meg az egészséges gyermek 5 éves korát, akkor érdemes elkezdeni a barátkozást az úszással. De mi van akkor, ha a szülő nem akar addig várni?

 

Az eredmény: kreativitás

 

Ma már létezik olyan, gyermekek számára kifejlesztett úszásfoglalkozás is, amely 2 éves korban is biztonsággal elkezdhető – mondja Kovács Milán. – Ez a Manhattanben évek óta kipróbált, a babaúszás és a hagyományos úszásoktatás között elhelyezkedő módszer óriási vízbiztonságot ad a kicsiknek, legyőzi a víztől való félelmet. Igazolt tény, hogy a ma már hazánkban – többek között Szegeden – is elérhető módszernek köszönhetően kreatívabb, jobb teljesítményt nyújtó lurkók másznak ki a medencéből.

 

Az első lépés a vízbiztonság felé

 

E speciális módszer azzal a korosztállyal foglalkozik – 2, 2 és fél éves kortól a betöltött 6. éves korig –, amely csoportra egyetlen úszóiskola sem specializálódott. Az életkorhoz igazodva speciális megközelítést alkalmazva tanítja a kicsiket, kifejezetten jó hangulatú légkört teremtve ahhoz, hogy biztonsággal tanulhassanak meg úszni a gyerekek. De nem csak ezért hasznos.

 

Előkészíti az úszást

 

A korai vízbiztonság mellett óriási előnye, hogy 6 évesen legalább egy úszásnemet jól ismerő gyermek érkezik az idősebb korosztályra szakosodott, következő úszóedző szárnyai alá.

 

Már babakorban érdemes megszokni a medence vizét, akár egyéves kor előtt is, ott még a szülő bemehet a vízbe a gyermekkel. Nagyjából 3 éves kortól a szülő már csak bekíséri a gyermeket a medence széléig, majd a foglalkozás végén a kicsiért megy.

 

A gyógyúszással szemben itt nincs kifejezett célcsoport.

– Azon szülők gyerekeinek lehet ez remek oktatási forma, akik szeretnék, hogy a 4 évesüket a vízparton parton ne kelljen folyamatosan „helikopterezni”, hanem akár egy kávéra is leülhessen a felnőtt 5 méterre a víztől, természetesen nem veszítve szem elől a kicsit – hangsúlyozza Kovács Milán.

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége