Hogyan éljünk együtt a gyomorsavtúltengéssel?

Hogyan éljünk együtt a gyomorsavtúltengéssel?

A reflux kialakulását elősegítheti az elhízás, a lefekvés előtti bőséges étkezés, dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek, rekeszsérv és a stressz is – és még sok más is! Rengeteg figyelmeztető jele lehet. Legjellemzőbb tünetei a savvisszaáramlás a szájba, a gyomorégés, a savas felböfögés, a köhögés, nehézlégzés, mellkasi feszítő fájdalom, illetve a nyelési nehézség. Ha a tünetek rövid időn belül nem enyhülnek, esetleg rosszabbá is válnak, mindenképpen szakember segítségére van szükség – tájékoztatja a Pingvin Magazin olvasóit Bolgár Tímea dietetikus.

Mi váltja ki a gyomorsavtúltengést?

Helytelen életmód vagy a gyomorszáj rosszul záró gyűrűje egyaránt kiválthatja. Az alsó nyelőcső-záróizom (lower esophageal sphingter – LES) elégtelen működése miatt a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját, és gyulladást idézhet elő. A záróizom nem megfelelően záródik, túl gyakran elernyed, és a nyelőcső motilitása megváltozik. A helytelen életmód számos esetben kiválthatja: például zsírdús étkezés vagy alkohol fogyasztása után, vagy a terhesség utolsó harmadában, illetve csecsemőknél (éretlen záróizom miatt). De a dohányzás, elhízás, a lefekvés előtti túlevés, stressz is okozhatja.

Az orvos által felírt savlekötő gyógyszer mellett bármi ehető?

Nem. A gyógyszeres kezelés mellett nagyon nagy jelentősége van a megfelelő életmódnak, az étrendi módosításoknak. Túlsúly esetén a fogyás is javasolt. Az étkezések mindig nyugodt körülmények között történjenek. Lefekvés előtt legalább 2 órával ne egyen a refluxos beteg! Ha sokáig kezeletlenül marad a túlzott gyomorsav-termelődés, előfordulhat, hogy a refluxot nyelőcsőgyulladás kíséri. Ilyen esetben a maró, gyulladt nyálkahártyát irritáló ételek, italok fogyasztását mellőzni kell. Súlyosabb esetben a reflux életveszélyes vérzést, illetve nyelőcsőrákot is okozhat, nem szabad kezeletlenül hagyni.

Milyen ételek javasoltak a gyomorsavtúltengéssel küzdőknek?

Elsősorban az étkezések számára kell kellően odafigyelniük. Többször keveset egyenek, maximum 4-5 alkalommal, és az egyszerre nagy mennyiségű ételeket kerüljék! Előnyösek az alacsony zsírtartalmú ételek (például csirkemell, bőr nélküli csirkecomb, sovány marhahús, halak), a magas fehérjetartalmú ételek, élelmiszerek (ezek a zsírszegény tejek, tejtermékek, zsírszegény húsok), továbbá a zsírszegény konyhatechnológiával (sütőzacskóban sütés, alufólia, cserépedényben sütés) elkészített húsoktól kezdve a főzelékekig bezárólag majdnem minden panaszmentesen fogyasztható.

Mit egyenek gyomorégés esetén?

Gyors megoldást ad a különböző kekszfélék, kétszersültek, zabpehely, zsírszegény tej, főtt krumpli fogyasztása. Nyálelválasztás fokozására cukorka szopogatása és rágózás javasolt. Súlyosabb esetben folyékony, pépes konzisztenciájú ételek, hűvös italok, tea, tej fogyasztása kedvező hatású lehet. Gyümölcsök közül ilyen esetben alma, banán, dinnye, körte, kitűnő választás lehet. Savkötő hatású élelmiszer a vaj, tejszín, lágy tojás, alma, dió, mogyoró, mandula, kekszek, másnapos kenyér, burgonya, a pudingfélék.

Mely ételek egyáltalán nem javasoltak számukra?

Kerüljék a bő zsírban sült ételeket, például a rántott húst és zöldségeket, sült burgonyát, illetve az olyan ételféleségeket, amelyek elkészítéséhez nagyobb mennyiségű zsiradék szükséges (oldalas, pörköltek). A magas zsírtartalom miatt hosszabb ideig tartózkodnak a gyomorban, így fokozzák a visszaáramlást a nyelőcsőbe. A fűszerekkel is óvatosan kell bánniuk: irritáló lehet a borsmenta, fodormenta, fokhagyma, csili, bors, vöröshagyma, erős és csípős fűszerek. Gyümölcsök közül a magas savtartalmúakat mellőzzék, mint például narancs, mandarin, citrusfélék, de ez is egyéni tolerancia függvénye. A mézet lehetőleg kerüljék a jelentős hangyasav-tartalma miatt, mert ez nagyon ingerli a gyomor nyálkahártyáját. Ezenfelül tömény cukros ételek (pl. lekvárok, dzsemek), magas sótartalmú ételek (konzervek), erjedt sajtok, füstölt, magas zsírtartalmú húsok, hentesáruk (szalonna, tepertő, kolbászfélék) szintén nem javasoltak. Kerüljék a túl hideg, túl forró ételeket.

Az alkoholról, kávéról, csokoládéról végleg le kell mondaniuk?

Elsősorban alkoholt ne fogyasszanak, a tiltólista élén ez szerepeljen. Kávé fogyasztása sem javasolt, azonban vannak alternatívái. Például nyugodtan fogyasztható a ganodermás kávé, amely csekély csersavtartalommal rendelkezik, emiatt nem fog gyomorsav-túltengéses panaszt okozni. A csokoládé sem javasolt, maximum néha 1-2 kocka jó minőségű csokoládét fogyasszanak! Jó hír, hogy csokoládé helyett kiváló választás lehet néhány pudingféle, joghurt, túrós édességek. A dohányzást szintén célszerű kerülni.

Mit ihatnak, és mit nem?

A már említett alkohol, a citrusos gyümölcslevek (frissen facsart narancslé), paradicsomlé, szénsavas italok, kávé és koffeines italok nem javasoltak. Viszont a gyógyteák, zöldteák, gyümölcs- és zöldséglevek (répalé, káposztalé, céklalé), a szénsavmentes üdítők és ásványvizek kifejezetten jó hatásúak.

Reggelire, ebédre, vacsorára mit javasol számukra?

Reggelire tökéletes lehet egy teljes kiőrlésű péksütemény, nem fűszeres felvágottal, zsírszegény sajttal, zöldségfélékkel, salátával. Vagy: reggelizőpehely zsírszegény tejjel felöntve vagy zabkása gyümölcsökkel díszítve. Ebédre szinte bármilyen leves, azonban paradicsomleves, illetve túl fűszeres, ecetes levesek ne kerüljenek az asztalra! Lisztes, rántásos főzelékek, friss saláták, főtt burgonya, barna rizs, durumtészták, feltétnek sovány húsok, halak nyugodtan szerepelhetnek az étrendben. Vacsorára teljes kiőrlésű szendvics, tojás zsírszegényen elkészítve zöldségekkel, egy adag főzelék zsírszegény hússal.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége