Csoki-hegyek hova legyek?

Csoki-hegyek hova legyek?

A karácsonyi és a szilveszteri időszak édességdömpingje igazi kihívást jelent a szülőknek. Hogyan tartsuk vissza a gyerekeket a sok édesség fogyasztásától, amikor magunk is küzdünk a csábítás ellen? Ehhez nagyon tudatosnak és következetesnek kell lenni, és nem szabad elfelejteni: a gyerek számára a szülő jelenti a mintát.

Csoki-hegyek hova legyek?
A szénhidrátokban található egyszerű cukrokra – mint a legfőbb és gyorsan hasznosítható energiaforrásra – a szervezetnek szüksége van, például az izmok működésekor, de az agy normális fejlődéséhez is elengedhetetlen a szőlőcukor. A csokoládé nem csak szénhidrát: nagyjából 300 ismert vegyületet tartalmaz, a benne lévő koffein és teobromin élénkít, az életfontosságú magnéziumból élelmiszereinkben egyre kevesebb van. A csokoládé elősegíti a boldogsághormon (endorfin) termelődését az agyban. Mégis célszerű szorosan tartani a gyeplőt, ha a gyerekek decemberi édességfogyasztásáról van szó! Dr. Prágai Ágnes házi gyermekorvost kérdeztük a témában.

Hogyan érdemes adagolni a mikuláscsomag tartalmát?

Van néhány követendő alapszabály. Ne a főétkezések helyett, hanem azok után fogyasszon desszertet, szaloncukrot, csokoládét! Ne legyen számára szabadon elérhető a mikuláscsomag! A csokoládé inkább kevesebb, de jó minőségű legyen! A süteményekhez használjunk gyümölcsöket, aszalványokat, zabpelyhet! A mozgás, a nagy séták legyenek rendszeresek! Fontos, hogy 1-2 éves korban tilos olyan ételt, édességet (például mogyorós csokoládé, müzliszelet) adni, amit könnyű félrenyelni. Ugyanakkor a különböző magvakat – szezám, földimogyoró, mandula, napraforgó – tartalmazó müzliszeletek nagyon egészségesek,  ragasztóanyaguk sokszor a méz.

Milyen típusú édességek fogyasztását érdemes visszafogni?

Az E anyagok elvileg nem ártalmasak az egészségre, jó mértéket tartani. Főétkezés után legfeljebb néhány szem cukorkát, gumicukrot, 1-2 kocka csokoládét engedjünk elfogyasztani, ezt inkább ebéd után kapja meg a gyerek. Az esti étkezés után fogyasztott édesség maradványai fogmosás ellenére a fogak között maradhatnak, savas erjedést okozva elősegítik a fogszuvasodást. Helyette almát, sárgarépát, karalábét rágcsáljon, sőt, tévénézéskor, tanuláskor a rágóguminak is helye van: a folyamatos rágás erősíti a mimikai izmokat, a fokozott nyálelválasztás mossa, tisztítja a fogakat.

Adható-e alternatív édesítő gyerekeknek?

A répacukorból készült kristálycukor egyik alkotóeleme a glükóz vagy szőlőcukor, mely direkt energiaforrás az izmoknak és az agynak, ezért nem mellőzhető. Sok gyümölcs édes ízét a gyümölcscukor (fruktóz) adja, mely harmincszor édesebb, mint a glükóz, és lassan emeli a vércukorszintet, tehát hasznos cukor. De alternatív édesítőként használható a jázminpakócából kivont sztevia és a juharszirup, mely cukor mellett sok ásványi anyagot, fenolokat, nyomelemeket és vitaminokat tartalmaz. Hasznos a fruktóztól édes méz. Értékes aminosavakat, vitaminokat tartalmaz, viszont a benne lévő virágpor allergizálhat, és 1 éves kor alattiaknak nem javasolt adni. A xilit vagy nyírfacukor szintén lassan emeli a cukorszintet, az eritrit pedig gyakorlatilag kalóriamentes. A mesterséges édesítőszerek (aszpartám, szaharin, ciklamát) édes ízt kiváltó adagja a WHO vizsgálatai szerint az egészségre nem ártalmas, mégis hallottunk már betegséget okozó hatásukról. Nem javaslom használatukat. Ízhatásuk sem ugyanaz, mint a természetes édesítőké.

Milyen tünetei vannak túlzott édességfogyasztásuknak?

A nagy mennyiségtől étvágytalan lesz, de az esetleges tejtartalmától is, hasfájásra panaszkodhat. A túl sok csokoládé székrekedésre hajlamosít, ami gyerekkorban nagyon gyakori probléma. Hasfájós nagyobb gyereknél nem elegendő megkérdezni, hogy volt-e széklete, hanem alkalmanként a szülőnek meg kell néznie, hogy annak minősége és mennyisége megfelel-e az elfogyasztott étel mennyiségének. Ha a székrekedés legkisebb gyanúja fennáll, a nem vényköteles glicerinkúp adandó. Ha ez nem oldja meg a problémáit, háziorvoshoz kell fordulni. A székrekedés rostdús étkezéssel, elegendő folyadékbevitellel, mozgással előzhető meg. Ha túlevés miatt erősen fáj a gyerek hasa, kapjon simaizom-görcsoldót, és órákig csak vizet kapjon. A többszöri, csillapíthatatlan hányás esetén vigyük orvoshoz!

Kapcsolódó cikkeink:



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége