Hová vezet a gyermekkori elhízás?

Hová vezet a gyermekkori elhízás?

A szülő felelőssége is, hogy a bájosan kerekded kisgyermekből ne legyen súlyosan elhízott tinédzser, majd felnőtt, mert ennek több, egészségre káros hatása lehetséges.

Az elhízás szervkárosító hatásai

A magas testzsírszázalék, a zsírban gazdag étrend miatt a vér elzsírosodik, és a szervezetben túl nagy lesz a káros zsírok aránya. Ez 10-15 év alatt érelmeszesedéshez vezet, ami a szervek károsodását, magas vérnyomást, szívkoszorúér-szűkületet, majd infarktust, valamint agyi érkatasztrófákat (stroke) eredményez. Minél hamarabb kezdődik a folyamat, annál korábban jelentkeznek a következmények.

 

A zsírok a belső szervekben és környékükön is lerakódnak. A májenzimek emelkedése például gyakran észlelhető elhízott gyermekekben, ami a szerv fokozott terheltségét jelzi. A máj a lerakódott zsír miatt megnagyobbodhat (úgynevezett zsírmáj alakul ki). Ha ez sokáig fennáll, a májsejtek elpusztulnak, kötőszövetes átalakulás, zsugorodás, majd működésképtelenség alakulhat ki.

 

Az epe fokozott koleszterintelítettsége epekövesség kialakulásához vezet, és kellemetlen hasi tünetekre lehet számítani.

 

A jelentős túlsúly nagyon megterheli a fejlődésben lévő csont- és ízületi rendszert, amely ortopédiai szövődményekkel járhat. Rendszeres ízületi fájdalom, ízületi elváltozások (x-láb, bokasüllyedés, lúdtalp, vagy akár a combfej ízületi fejben való elcsúszása) várhatók.

 

Később a nőket érintő policisztás ovárium szindróma (PCOS), illetve alvás alatti légzészavar, a következményes pihenési képtelenséggel, tanulási nehézségekkel, fejfájással, hányingerrel, kettős látással járó úgynevezett pseudotumor cerebri léphet fel.

Az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú diabétesz a gyerekeknél az elhízás miatt egyre sűrűbben fordul elő, főleg fiatal felnőttkorban. A zsírsavak hatására a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben (inzulinrezisztencia), így nem képesek a cukor felvételére. Gyermekkorban ritkán okoz a diabéteszre jellemző klinikai tüneteket, éppen ezért nagyon fontos az idejében megkezdett szűrés (10 éves kor vagy a pubertás kezdete) az erre hajlamos gyermeknél. Az enyhe túlsúly nem jelent súlyos elhízást, de nem egyszerű a probléma mértékének megállapítása. Érdemes védőnő, orvos, dietetikus segítségét kérni az állapotfelméréshez.

Mikor kell a kivizsgálás és gondozásba vétel?

A csecsemő- és kisdedkori túlsúly általában nem igényel beavatkozást, azonban nem célszerű már az egészen kicsi gyermekeket az egészségtelen ételekhez szoktatni. Ha csak ebben az életkorban jelentkezik az elhízás, az ritkán marad meg felnőttkorban is, azonban az elhízott serdülők igen nagy hányadából (kb. 80%) lesz elhízott felnőtt.

 

A serdülőkor előtt jelentkező túlsúly és enyhe elhízás esetén diétás és életmódbeli változások szükségesek.

 

Súlyos elhízás esetén minél hamarabb szükséges a gondozásba vétel, a gyermeket célszerű alaposan kivizsgáltatni.

 

Bár az elhízás leggyakrabban összetett genetikai és leginkább környezeti tényezők függvénye, vannak olyan betegségek, amelyek súlyos elhízást okozhatnak (például egyes hormonzavarok, agydaganatok, genetikai eltérések). Vagyis, ha életmódbeli tényezőkkel nem magyarázható a gyermek túlsúlya, esetleg kifejezetten a hasa köré lokalizálódik, és egyéb tünetek, mint kóros szőrösödés, striák, menstruációs zavarok, visszatérő fejfájás, látászavar, növekedési elmaradás is észlelhető, szükségszerű a vizsgálat.

Kérjen segítséget!

Konzultáció nélkül ne kezdjen gyermekénél semmilyen fogyókúrát, ne használtasson vele tablettákat, porokat, táplálékkiegészítőket! A súlyvesztés fokozatosan, kis léptékekben történjen, szakember segítségével, mert a hirtelen a fogyás szintén ártalmas, és a kórosan alacsony kalóriabevitel is komoly rosszullétekhez vezet. A tartós eredmény elérése a cél, amelyhez a teljes életmódváltás a megfelelő út.

Mit tehet a szülő?

Csírájában fojtsa el a folyamatot, és fektessen nagy hangsúlyt a megelőzésre!

 

Legjobb, ha az anya már a gyermek fogantatásakor figyel a saját testsúlyára, illetve a várandósság alatti elkerüli a túlzott súlygyarapodást. Az anyatejes táplálás is védő hatású, így legjobb, ha a csecsemő tápláléka 6 hónapos koráig kizárólag az anyatej.

 

Családi szinten vezesse be az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást. Nincs szükség tiltólistára, de törekedjenek a mértékletességre. A cukrozott üdítőket kerülni kell! Ajánlott a napi ötszöri zöldség-gyümölcs fogyasztás. A napi 60 perc az ideális testmozgás, de egy dinamikus séta is jó hatású.

 

Kevesebbet üljön a gyermek a tévé előtt, a család mérsékelje az autóhasználatot, szabadidőben mozgásban gazdag időtöltést keressenek. Az aktív életmód öröme közös családi élmény legyen! Fontos a megfelelő pihenés! Gyakori összefüggés van az éjszakai életmód, a rövidebb alvásidő és az elhízás között.

 

Vigyázzon a gyermek lelkére! A fogyás útján ne erőszakkal indítsa el, hanem az egészség fontosságát hangsúlyozva. Sok túlsúlyos gyermek az ételt használja menedéknek, érzelmi evés alakul ki. Sajnos a társadalomra még mindig jellemző az elhízott gyermekkel szembeni diszkrimináció, amely akár depresszióhoz is vezethet, ezért a lelki gondozásra is szükség lehet.

 

Szerző: dr. Krenács Dóra



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége