Az influenza elleni védőoltásról

Az influenza elleni védőoltásról


A védettség az oltást követő 2. hét után áll be. Minden évben késő ősszel és kora télen jön el az influenza megbetegedések időszaka. Az influenzavírus a tüdőben és a légutakban kelt fertőzést, amely magas lázzal, orrfolyással, köhögéssel, torok- és fejfájással jár, illetve rossz közérzettel párosul. 

A vírus

Az influenza járványszerűen jelentkezik, vagyis egyszerre sok ember fertőződik meg. Alapvetően két típusa ismeretes, ez az influenza –A és a –B vírus, de ezeken belül számos törzs létezik. A különböző típusok és törzsek hasonló tüneteket és betegségeket produkálnak.

Minden járvány-időszakban

Általában egyetlen törzs felelős a betegségekért. Ezek felbukkanási helyükről, vagy esetleg arról az állatról kapják a nevüket, ahol és amelyben kimutatták a vírust: például hong-kongi vagy sertés influenza. A járványt okozó vírustörzs mindig változik, így az minden évben kicsit más. Emiatt a védőoltások csak arra a szezonra vonatkoznak, amikor az oltást az illető megkapta.

Az influenza elleni védőoltásról

A védőoltás

Az influenza megbetegedéseket védőoltással lehet a legjobban elkerülni. Az oltóanyagok elölt influenzavírust vagy az adott vírus alkotóelemeit tartalmazzák. A napjainkban ismert vakcinák háromféle törzs ellen nyújtanak védelmet – kétféle A vírus: H1 N1, illetve H3N2 és a B típus –Ráadásul minden évben más oltás adható, amely ezáltal követi a vírus változásait.  Az orvostudomány figyelemmel kíséri az előző években jellemző törzseket, illetve a világ más részein megjelenő influenza vírusokat, ezáltal próbálják megjósolni, hogy az adott időszakban melyik fajtája várható.

Kinek ajánlott a védőoltás?

Minden 50 év vagy afeletti embernek. Bölcsődéseknek Idült tüdőbetegségben vagy immunrendszeri betegségben szenvedő pácienseknek. Cukorbetegeknek és szívbetegeknek. Azoknak, akik a fent említett betegek körében dolgoznak, vagy hozzátartozójuk szenved valamelyik említett betegségben. Orvosoknak és egyéb egészségügyi dolgozóknak. Azoknak az embereknek, akik rendszeresen nagyobb közösséggel érintkeznek, például tanárok, buszsofőrök, áruházak alkalmazottai. A kismamáknak a terhesség 2. és 3. harmadában, illetve az influenza járvány előtti időszakban mindenképpen. Külföldi utazás előtt, ha az az influenza fertőzések időszakában történik.

Kit nem szabad beoltatni?

Súlyos tojás-allergiában szenvedő betegeket. Az oltás időpontjában lázban szenvedő pácienseket. Illetve az oltóanyag összetevőivel szemben fennálló allergia esetén. A védőoltásnak csak ritkán jelentkeznek mellékhatásai: a tűszúrás helyén elváltozás tapasztalható, esetlegesen hőemelkedés vagy gyomorpanaszok figyelhetőek meg. A legtöbb emberben az oltást követő 2. hét után áll be a védettség. Az oltás mellett léteznek vírusellenes készítmények is a fertőzés kivédésére, de ezeket szakember írhatja fel. Mivel az influenza vírus cseppfertőzéssel terjed, ezért nagyon könnyen el lehet kapni. Érdemes tehát megelőzni a megbetegedést!


Forrás
: Pingvin Magazin II. évfolyam 2. szám



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége