Végre egy „baráti” glikémiás index – Kenyér kölesből, glutén- és allergénmentesen

Végre egy „baráti” glikémiás index – Kenyér kölesből, glutén- és allergénmentesen

Kenyér kölesből, glutén- és allergénmentesen

Egy régi tradíciót, a köles kenyérként történő használatát eleveníti fel a Golden Granet márka. Az ügyvezetőt, Kasza Sándort kérdeztük, milyen előnyökkel jár ezen álgabona használata.

Glutén- és allergénmentes pékárukat és péksüteményeket, vegán sajtokat készítenek, a 14 allergéntől való mentesség a különlegességük? Mitől lesz egy kenyér glikémiás index- barát?

Általánosságban elmondható, hogy a gluténmentes pékáru keményítő alapú (pl. kukoricakeményítő, tápiókakeményítő), amelyet a magas a glikémiás indexe miatt a szervezet gyorsan cukorrá alakít át. Azonban ma már tudjuk, hogy a keményítő jobban megemeli a vércukor szintet, mint a cukor, így kijelentetjük, hogy jobban is hizlal, mint a cukor.


A kezdetekkor a legjobb minőségű alapanyagokat kerestük, így esett a választásunk a kölesre, mint komplex B-vitamin forrásra, ami vasban, foszforban, magnéziumban, káliumban és cinkben gazdag, és jóval alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a keményítőé, mert ez egy lassú felszívódású szénhidrát.


Az allergén- mentesség mellett pedig azért döntöttünk, mert egyre többen egyre több összetevőre érzékenyek. Ezért a célunk az volt, hogy a lehető legtisztább kenyeret készítsük el, páratlan ízélményt nyújtva.


Golden Granet

 Sokan panaszkodnak arra, hogy több ételtől is puffadnak. Mi állhat a jelenség mögött?

A szervezet jelzéseire nagyon oda kell figyelni, az érzékenységek ma már jól mérhetőek. Valóban, egyre növekszik az ételintoleranciával rendelkezők száma. Ennek oka nemcsak a gyakoribb mérésekben keresendő, hanem -szakmai cikkek szerint- valószínűleg az életkörülményeink változtak ebbe az irányba. Nem ritka a 4-5 összetevőre is érzékeny vásárló. A kisgyermekes édesanyákat külön meg szeretném említeni. A hormonális változásokra jó válasz a tiszta étkezés, és több dietetikus is a szülést követő 9 hónapra glutén- , tej- és szójamentes diétát ír elő. Ez a kisgyermek nyugodtabb alvásához is hozzájárul. Örülünk, ha segítséget tudunk nyújtani az étkeztetésben és a közétkeztetésben is.

- A kínált pékáruik élesztőmentesek is, gondolom, sokszor ez is előnyös.

Valóban, kivétel nélkül élesztőmentesek és bio minősítéssel rendelkeznek. A kölesnek köszönhetően szénhidrát csökkentettek, és a mostani divatos megjelölés szerint clean label jelzéssel rendelkeznek, vagyis hagyományosnak mondhatóak.


A jelenlegi nyugati trend, illetve több hazai szakértő véleménye alapján az ételek választása során arra törekedjünk, hogy ne fogyasszunk magasan feldolgozott ételeket.


A clean label egy összefoglaló címkézése ennek, miszerint úgy készüljön egy étel, mintha az édesanyánk készítené el a konyhában, és ne használjunk olyan alapanyagokat, amelyeket szinte ki sem tudunk olvasni - ezek használata ugyanis sejtszerkezet szinten változtatja meg az ételünket. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy tartósítószer-mentesen, a védőgázas technológiának köszönhetően, egyszerű, hagyományos készítési módszerrel is 120 nap a pékáruk eltarthatósága.


Golden Granet Minizsemle

- Ugyanilyen különlegesek a sajthelyettesítő termékek is?

Érdekesség, hogy akkreditált labormérések alapján, szobahőmérsékleten tárolva is hosszú az eltarthatóság, így webshopos értékesítésre is alkalmasak a vegán sajtok. A pizza gyártó partnereink és a séfek kiemelik, hogy mindegyik jól olvad feltétként, és kellemes sajt íze van. Személyes kedvenc pedig a tonhalas mac and cheese illetve a quesadilla!


Golden Granet sajt



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége