A kontroll elvesztése

A kontroll elvesztése

Tudta? Április 11-e a Parkinson-kór világnapja.


A Parkinson-kór a központi idegrendszer ismeretlen eredetű degeneratív betegsége. A tünetek akkor jelentkeznek, amikor a dopamintartalmú idegsejtek körülbelül 60 százaléka elpusztul.
Az esetek többségében a probléma az 50-60 éves korosztálynál lép fel. De mit lehet tenni a javulásért?

Mi okozza?

A kontroll elvesztése

Az emberi agy mélyén van egy terület, amelyet az orvostudomány törzsdúcoknak – idegen kifejezéssel bazális ganglionoknak – nevez. Ezek a finom mozgásokért felelősek, tehát amikor az agy elindít egy mozgást, akkor ezek a ganglionok dolgozzák fel a jeleket és továbbítják azokat a megfelelő helyre. Az információ, vagyis az ingerületátvitel elektromos impulzusokként az idegpályákon történik, amelyeket ingerületvivő anyagok közvetítenek. Ilyen anyag a dopamin. A Parkinson-kór esetében az agyban található ganglion – szubsztancia nigra – idegsejtjei elpusztulnak, kevesebb dopamin termelődik, emiatt pedig kevesebb információ áramlik az idegsejtek és az izmok között. Ezért alakul ki az izommerevség, a remegés nyugalmi állapotban, illetve a lelassult mozgás, csoszogó járás.

TüneteiTünetei

A Parkinson-kór tünetei fokozatosan jelennek meg. Ezek lehetnek motorikus, vagyis a mozgást befolyásoló tényezők, de lehetnek nem motoros panaszok is. Előbbihez sorolható a remegés, izommerevség, csoszogó járás, görnyedt testtartás. Utóbbiak másodlagos tüneteknek tekinthetők, ilyen a székrekedés, szexuális és alvászavarok, illetve a depresszió is. Ezek a panaszok egyénenként változók lehetnek. A tünetek a betegség előrehaladtával rosszabbodnak, de a megfelelő kezeléssel kordában lehet azokat tartani. Ezért fontos a mihamarabbi konzultáció.

Kezelhető?

A betegséget meggyógyítani nem lehet, de gyógyszeres kezeléssel megkönnyíthető a mozgás és mérsékelhetők a tünetek, így javul a betegek életminősége. A gyógyszeres terápiának egyénre szabottnak kell lennie, a cél a szervezet dopaminszintjének emelése. Kiegészítő rehabilitációs terápiákkal is javítható a beteg állapota. Például óvatos masszázzsal lazíthatók az izmok, de ugyanerre szolgálnak bizonyos tornagyakorlatok, a nordic walking, a tánc, a jóga és a hidroterápia is. Természetesen ezeket csak a gyógyszeres terápia mellett és nem azt helyettesítve célszerű alkalmazni. Mindenképpen fontos, hogy a páciens merjen segítséget kérni és szakembert felkeresni. Sajnos sok beteg a társadalmi kirekesztettség és a környezete elzárkózása miatt nem megy orvoshoz, hiszen a probléma diagnosztizálásával megbélyegezve érezheti magát. Az idejében megkezdett kezelésekkel azonban nagymértékben javítható az életminőség. Ezért egy-egy tünet észlelésekor érdemes orvoshoz fordulni.

Tudta-e?

Bár nem jellemző, de a betegség 45-50 év alatt is jelentkezhet, ezt hívják fiatalkori Parkinson-kórnak. Parkinson-kór gyanújával neurológus szakorvost ajánlott felkeresni. A betegség jellegzetes tünete a nyugalomban jelentkező kézremegés és a mozgás lassulása.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége