Ön felismeri a pókcsípést?

Ön felismeri a pókcsípést?

A természetben és a lakásban is találkozhatunk pókokkal. A különböző méretű, nyolclábú ízeltlábúak csípése fajtájuktól függően különböző tüneteket, panaszokat okozhat, de nem minden pók fecskendez a bőrbe méreganyagokat.


Szerencsére hazánkban csak néhány pókfaj jelent veszélyt az emberre, ezért a pókcsípések is ritkán fordulnak elő. Persze azért jó, ha felismerjük ezeket.

Ön felismeri a pókcsípést?Ilyen a pókcsípés

A pókok mérge általában az idegrendszerre ható és sejteket, szöveteket bontó anyagokból áll, így a csípések is jellegzetesek az esetek döntő hányadában. A nyolclábúak általában egyetlen csípést ejtenek, illetve a tünetek is általában jellegzetesek, ezért a pókcsípés többnyire könnyen felismerhető: enyhébb esetben kis piros, szúró, viszkető, égő érzéssel járó, közepén szúrcsatornát tartalmazó 1-2 centiméteres duzzanatot okoz. Ilyenkor nem szükséges orvoshoz fordulni, mert a duzzanat néhány nap alatt nyom nélkül eltűnik. Azonban a vakarás miatti felülfertőződés problémát okozhat, például gennyesedést, esetleg orbánc kialakulását, amelynek kezelése orvosért kiált.


Amennyiben a csípés helyén a terület elkékül vagy ellilul, tömött keménnyé, hólyagossá vagy gennyessé válik, esetleg az érintett területen érzészavar (végtagzsibbadás) vagy mozgászavar, nagy fájdalom, illetve heves szívdobogásérzés jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha ez nem történik meg időben, az adott területen a bőr elhalása is bekövetkezhet, ami már maradandó hegesedéssel jár.

A pókcsípés kezelése

Erre számos házi gyógymód ismert (káposztalevél, bazsalikom vagy kurkuma csípésre helyezése, aktív szén vagy szódabikarbóna helyi alkalmazása). Általában elegendő fertőtlenítőkrémmel bekenni a viszketés helyét.


Amennyiben a tünetek nagy helyi reakcióval, duzzanattal vagy hólyagokkal járnak, szteroid adására is szükség lehet. Gennyes, felülfertőződéssel járó, esetleg orbáncot okozó pókcsípés esetén a tünetek mértékétől függően lokális vagy antibiotikumterápia is ajánlott. Ezek orvos által felírható, receptköteles készítmények.


A ritka, bőrelhalással járó esetekben általában csak hosszas kórházi kezelés, az elhalt bőrterület műtéti eltávolítása és plasztikai fedése, esetleg speciális sebkezelés hoz gyógyulást. Sajnos ilyen esetben maradandó hegesedéssel gyógyul a folyamat.


Amennyiben pókcsípésre gyanakszunk, alaposan nézzünk szét a lakásban. A természetben való csípések megelőzésében a ruházat is segíthet.

A pókharapás nem mérgező

A pókharapás nem mérgező

Magyarországon nem él olyan pókfaj, amelynek a harapása mérgező lenne. A búvárpókban ugyan kimutatták méreg termelődését, de ez a faj nem harap. A legkellemetlenebb a mintegy 1,5-2 cm hosszúságú dajkapók harapása, amelynek nyomán olykor hetekig tartó égető érzés keletkezhet a csípés helyén. A dajkapók előfordulása hazánkban ritka, és harapni is csak a nőstény szokott, ha ivadékait védelmezi.


A harapás apró szúrási nyomokat hagy a bőrön, ami fájdalmas lehet, bőrpírt és duzzanatot okozhat. Egyes pókok harapása rosszullétet, izzadást és szédülést okozhat. A harapások is befertőződhetnek, vagy ritka esetekben súlyos allergiás reakciót válthatnak ki. Súlyos, aggasztó tünetnél forduljon orvoshoz!



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége