Nyelvtanuláshoz sosincs késő!

Nyelvtanuláshoz sosincs késő!

Aki azzal mentegetőzik, hogy a tanuláshoz már öreg, téved. Bármilyen életkorban nekifoghatunk egy idegen nyelv elsajátításának. Ráadásul számos módszer közül választhatunk: interaktív applikációk, online kurzusok, szótanuló-beszédindító segédletek, nyelvklubok. A nyelvtanulás kiváló kikapcsolódási lehetőség, miközben a memória is dolgozik.



Bár idővel egyre nehézkesebben megy a tanulás, főleg, ha idegen nyelv elsajátításáról van szó, ne adja fel a reményt! Sokkal inkább gátlások, félelmek vetik vissza az idősebb korosztályt a nyelvtanulástól. Pedig kiválóan megdolgoztatja a memóriát, végre a fogaskerekei újra beindulhatnak, és igazán új, izgalmas világban tehet felfedezést. És nyugalom: az ember képes az új nyelv befogadására idősebb korban is, még akkor is, ha ez már keményebb feladat, mint a fiatalabb években.


Kiváló agytorna


Albert Costa, a Barcelonai Pompeu Fabra Egyetem neurológusprofesszora egy interjúban kijelentette, hogy az idősebbek bizonyos tekintetben előnyben vannak egy új nyelv tanulása esetén a fiatalokkal szemben. Az idősebbek gazdagabb, nagyobb szókinccsel rendelkeznek, több szót képesek egy idegen nyelvből is megtanulni. De elismeri, hogy mindezek ellenére a tanulás számukra nehezebb folyamat. Viszont vannak olyan játékos alkalmazások, amelyek játszva tanítanak 6-tól 90 éves korig. Ezekben már olyan szövegolvasó is van, amely segít az új szavak kiejtését elsajátítani.

Az agy frissességéhez gyakorlásra van szükség: napi egy szó megtanulása vagy a nyelvórákon való részvétel változásokat is előidéz, amelyeknek köszönhetően sokkal hatékonyabbá, rugalmasabbá válik az agy.


A kétnyelvűség előnye


A New York-i Egyetem és az Amerikai Idegtudományi Akadémia is közzétette tanulmányait a demenciával és a kétnyelvűséggel kapcsolatban. Mindkét intézetben arra jutottak, hogy az egyik nyelvről másikra átváltás az agyban aktiválja azon területeket, amelyek a végrehajtásért felelősek. Márpedig az a terület felelős a feladatok elvégzéséért is. Ha gyakran használjuk ezt a részt, csökkenhet a szellemi hanyatlás veszélye és késleltethetőek a demencia kezdeti hatásai.

A kétnyelvűség a szociális kapcsolatokat is erősíti, ami nagymértékben hozzájárul az idősek általános jólétéhez, elégedettségéhez, minőségi életéhez.

Egy új nyelv új világot nyit meg az ember előtt, mert a nyelvvel együtt egy egészen új kultúra ismerhető meg. Képzelje csak el, milyen nagyszerű érzés lehet szinkron nélkül nézni egy filmet, elbeszélgetni egy utazáson megismert idegennel, vagy az utcán járva lefordítani egy-egy idegen nyelvű feliratot.


Mit tanuljon?


Az angol világnyelv, ha az alapszókincshez tartozó pár száz szót megtanul, már büszke lehet magára! A német szintén slágernyelv, de kiejtése miatt feladja a leckét. A francia, az olasz és a spanyol nyelvben sok a közös, ráadásul szép a hangzásuk, de a kiejtéssel meggyűlhet az ember baja. Az idősek közül sokan még az orosszal birkóztak az iskolában: manapság egyre hangsúlyosabb szerepet kap ez a nyelv is, ezért jól jöhet az évtizedekkel ezelőtt megszerzett tudást felfrissíteni. Meglátja, nem is lesz olyan nehéz!



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége